Παρά την προχθεσινή ανακοίνωση σοβαρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την αμερικανική κυβέρνηση, και οι δύο πλευρές έκαναν προσπάθειες συγκράτησης των εντάσεων σε ανεκτά επίπεδα, με φόντο την τεταμένη ατμόσφαιρα στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιθυμεί τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο και ότι εκφράστηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις. «Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη να εξομαλυνθούν οι σχέσεις και να υπάρξει αποκλιμάκωση, επομένως είναι θετικό ότι συμπίπτουν οι θέσεις των δύο ηγετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.
Παράλληλα, όμως, προανήγγειλε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να επιβάλει ρωσικά αντίμετρα για τις αμερικανικές κυρώσεις –τα οποία ανακοίνωσε λίγο αργότερα στον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα βοηθός του Ρώσου προέδρου– και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δεχθεί την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του για συνάντηση κορυφής σε τρίτη χώρα. Περίπου την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο ανακοίνωσε ότι προσφέρεται να φιλοξενήσει στη χώρα του την πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών. Η Φινλανδία ακολουθούσε πολιτική ουδετερότητας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και φιλοξένησε τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018.
Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι οι παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ ουκρανικού στρατού και ρωσόφωνων αυτονομιστών έχουν μειωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αν και η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι η απαγόρευση διέλευσης ξένων πολεμικών και άλλων «κρατικών πλοίων» από σημεία της Μαύρης Θάλασσας, που έχουν ανακοινωθεί για το επόμενο εξάμηνο, δεν αφορά τον πορθμό του Κερτς, που παίζει σημαντικό ρόλο στο εμπόριο σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε χθες στο Παρίσι, όπου είχε γεύμα εργασίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αργότερα οι δύο ηγέτες επρόκειτο να έχουν τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η προλείανση του εδάφους για σύγκληση της τετραμερούς ομάδας της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), η οποία διαχειρίζεται τις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του προβλήματος στην ανατολική Ουκρανία με βάση τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.