Ανακαλύψτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα αυγά

    Ημερομηνία:

    Μην απορήσετε εάν στο επόμενο πλάνο διατροφής του διαιτολόγου σας βρείτε σε περίοπτη θέση τα αυγά και μάλιστα ακόμα και πέντε φορές την εβδομάδα. Νεότερη ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν αυγά σχεδόν κάθε μέρα ήταν και πιο αδύνατοι!

    Αν και δεν είναι άμεση η απόδειξη ότι η κατανάλωση των αυγών θα μπορούσε να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, οι ειδικοί σημειώνουν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η αύξηση της κατανάλωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του βάρους.

    Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition, οι Ισπανοί ειδικοί συνέκριναν τη σύσταση του σώματος 355 φοιτητών πανεπιστημίου, ηλικίας 18-30 ετών, για να ελέγξουν αν η κατανάλωση αυγών είχε κάποια πιθανή επίδραση. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η περίμετρος της μέσης.

    Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τη συχνότητα της κατανάλωσης των αυγών: σε όσους έτρωγαν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, μία έως τέσσερις φορές και τουλάχιστον πέντε φορές. Δεν εκτιμήθηκε, ωστόσο, από τους ερευνητές ο τρόπος παρασκευής των αυγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ολόκληρο βραστό αβγό μπορεί να έχει μόνο 78 θερμίδες, όμως ένα αβγό μάτι μπορεί να φτάσει και τις 213 θερμίδες, εάν συμπεριλάβουμε και τις θερμίδες από μια κουταλιά λαδιού.

    Φλίγκος

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν, όσοι έτρωγαν αυγά τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ και ποσοστό λίπους, σε σύγκριση με τις δύο άλλες ομάδες.

    Αντίστοιχα, μετά την προσαρμογή της ηλικίας και του φύλου, εκείνοι που έτρωγαν τα λιγότερα αυγά είχαν αναλογία περιφέρειας μέσης-ύψους λίγο λιγότερο από πέντε, σε σύγκριση με το 0,45 της ομάδας που κατανάλωνε σχεδόν καθημερινά. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ένα χαμηλότερο σκορ είναι καλύτερο.

    Παράλληλα, τα διατροφικά ερωτηματολόγια διευκόλυναν τους ερευνητές στον υπολογισμό της κανονικής πρόσληψης πρωτεϊνών και θερμίδων, για να διαπιστώσουν εάν αυτό τελικά ευθυνόταν αυτό για τα θετικά αποτελέσματα. Συμπερασματικά, η πρωτεΐνη των αυγών ήταν εκείνο το συστατικό που έπαιζε τον βασικότερο ρόλο στη σύσταση του σώματος των συμμετεχόντων.

    Ωστόσο, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι η κατανάλωση των αυγών ήταν η πραγματική αιτία πίσω από τις διαφορές στη σύνθεση του σώματος.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το FLAMIS.GR συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

    Για σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου προκήρυξαν απεργία οι ενώσεις...

    ΠΑΤΡΑ: Επιασαν τρία άτομα για τα τηλεφωνήματα με τα “μαϊμού τροχαία”

    Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες στην...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9-4-2025

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΝ   ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ   ΜΑΣ ΕΛΕΝΗ  ΧΗΡΑ  ΧΡΗΣΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ  ΓΕΝΟΣ ...

    Τραγωδία – Νεκρή βρέθηκε 19χρονη φοιτήτρια

    Βαρύτατο πένθος έχει προκαλέσει στην οικογένεια μιας 19χρονη φοιτήτριας...