H παγκόσμια οικονομία πρόκειται να περάσει μία δεκαετία περιορισμένης ανάπτυξης, σύμφωνα με τον αναλυτή και επικεφαλής οικονομολόγο της Tressis Gestion, Ντανιέλ Λακάλ.
Οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα οικονομικών σοκ όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα lockdowns στην Κίνα και την άκρατη αύξηση του πληθωρισμού.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μειωθεί από το 6% του 2021 στο 3,2% το 2022 και το 2,7% το 2023. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε την καθοδική αυτή πορεία ως «τη χειρότερη αναπτυξιακή προοπτική από το 2001 εξαιρουμένων της παγκόσμιας κρίσης χρέους του 2008 και της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία».
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από το 4,7% το 2021 στο 8,8% φέτος, πριν μειωθεί εκ νέου στο 6,5% το 2023 και στο 4,1% το 2024, πολύ παραπάνω από τους πληθωριστικούς στόχους των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.
Η Κίνα προσέφερε «ανάσα» στους αναλυτές την περασμένη Τρίτη όταν ανακοίνωσε την άρση της καραντίνας για τους επισκέπτες στις 8 Ιανουαρίου, συμβολίζοντας το «άνοιγμα» της οικονομίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της χώρας.
Σύμφωνα με συνέντευξη του Λακάλ στο CNBC, η πιθανότητα αυτή της επιστροφής στην κανονικότητα για την Κίνα «αποτελεί το καλύτερο νέο για τις αγορές το 2023. Η συρρίκνωση της κινεζικής οικονομίας επηρέαζε τόσο την αναπτυξιακή προοπτική της Λατινικής Αμερικής όσο και της Αφρικής και του υπόλοιπου κόσμου. Το “άνοιγμα” αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη παγκοσμίως και θα προσφέρει ώθηση στις εξαγωγές των γερμανικών και γαλλικών βιομηχανιών».
Παρ’ όλα αυτά, ο Λακάλ υπογράμμισε πως η κινεζική οικονομία δε θα πλησιάσει τα προ-πανδημικά αναπτυξιακά της επίπεδα για αρκετά χρόνια: «Πρόκειται να βιώσουμε μία δεκαετία περιορισμένης ανάπτυξης όπου οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα καταγράφουν ανώτατη ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 1%. Πιστεύω πως τώρα πια καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα των τεράστιων οικονομικών κινήτρων που προσέφεραν οι κυβερνήσεις το 2020 και το 2021, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη».
Ο Ντανιέλ Λακάλ, όμως, τόνισε πως δεν προβλέπει κρίση στο εγγύς μέλλον. «Πιστεύω πως οι αγορές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη τα μακροοικονομικά δεδομένα και τη νέα πραγματικότητα αυτή και ενδέχεται να αποφύγουμε μία οικονομική ύφεση».