flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Αναξιοκρατική και αδιαφανής επιλογή Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων στην Αχαΐα

Του Τάσου Σταυρογιαννόπουλου

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλή σχολική χρονιά.

Μετά από ερωτήματα αρκετών συναδέλφων σχετικά με τη διαδικασία κάλυψης κενούμενων θέσεων Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων στην Αχαΐα, αισθάνομαι την ανάγκη να θέσω υπόψη σας ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις:

1.      Οι κενούμενες θέσεις Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων που προκύπτουν από παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις κ.λπ. ορθό είναι να καλύπτονται με τη χρονική σειρά που παρουσιάζονται. Επειδή οι αξιολογικοί πίνακες Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων έχουν λήξει από τον Αύγουστο του 2021 η κάλυψη των κενών θέσεων γίνεται με αναπληρωτές Διευθυντές, βάσει διατάξεων του Ν. 1566/85 και συγκεκριμένα από εκπαιδευτικό που υπηρετεί στο Νομό.

2.      Μέχρι τις 31/8/2022 δημοσιεύτηκαν τρεις (3) προσκλήσεις ενδιαφέροντος αναπλήρωσης κενούμενων θέσεων Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων της περιοχής Αχαΐας από 1/9/2022. Το περίεργο και πρωτοφανές είναι η δημοσίευση τριών (3) προκηρύξεων για θέσεις, που έχουν την ίδια αφετηρία έναρξης και δεν είναι άλλη από την έναρξη του σχολικού έτους 2022-23.

Γιατί δε δημοσιοποιήθηκε μία προκήρυξη που να συμπεριλαμβάνει όλα τα κενά σχολεία από 1/9/2022, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ίση προσβασιμότητα σε όλα τα σχολεία και να αξιολογηθούν με κοινά κριτήρια; (Όποιος τοποθετήθηκε σε σχολείο της πρώτης προκήρυξης δεν είχε δικαίωμα πρόσβασης σε σχολείο της δεύτερης, παρά το ότι η έναρξη της θητείας προσδιορίζεται την ίδια ημέρα (1/9/2022). Οι διαφορετικές προκηρύξεις μόνο υπόνοια σκοπιμότητας μπορούν να περικλείουν.

3.      Η περίπτωση τριών διαφορετικών προκηρύξεων θα συνέτρεχε μόνο στην περίπτωση που βούληση της διοίκησης ήταν η κάλυψη των κενών άμεσα με την εμφάνισή τους και η άμεση (μετά την απόφαση τοποθέτησης) έναρξη της θητείας των νέων Διευθυντών.

Σε αυτήν την περίπτωση τα σχολεία της δεύτερης πρόσκλησης έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη πρόσκληση (15ο ΔΣ Πατρών, 3ο ΔΣ Παραλίας, ΔΣ Διακοπτού, 1ο Ειδικό ΔΣ Πατρών, 4ο Ειδικό ΔΣ Πατρών, ΔΣ Κλειτορίας), εφόσον οι Διευθυντές τους απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (22/7/22 και 5/8/2022).

Αντίθετα, τα σχολεία της πρώτης πρόσκλησης έπρεπε να προκηρυχθούν τελευταία (ΔΣ Κ. Καστριτσίου, 48ο ΔΣ Πατρών, ΔΣ Καλλιθέας, 1ο ΔΣ Αιγίου, ΔΣ Αιγείρας), εφόσον οι Διευθυντές τους ασκούσαν τα καθήκοντά τους μέχρι 31/8/2022 και τα κενά Διευθυντών παρουσιάστηκαν από 1/9/2022.

4.      Το 9ο ΔΣ Πατρών  είχε προταθεί για συγχώνευση με το 8ο ΔΣ Πατρών και είναι απορίας άξιο πως προκηρύχτηκε κενή θέση Διευθυντή και τοποθετήθηκε Διευθυντής από 1/9/2022, εφόσον δεν θα υφίσταται το σχολείο; Τοποθετήθηκε, δηλαδή, Διευθυντής σε ανύπαρκτο σχολείο.

Από τούτα συνάγεται πως οι τρεις διαδοχικές προσκλήσεις (26/7/22, 8/8/22 και 31/8/22) για κάλυψη κενούμενων θέσεων για το σχολικό έτος 2022-23 αποτελούν μια κάκιστη επιλογή με πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

5.      Η επιλογή των Διευθυντών σε κενούμενες θέσεις πέρα από τις σκιές των πολλαπλών προκηρύξεων έγινε με αδιαφανή και αναξιοκρατικά κριτήρια. Ιδιαίτερα, στην περίπτωση κάλυψης της θέσης του Διευθυντή στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών παρακάμφθηκαν αξιόλογα βιογραφικά σημειώματα (που ζητήθηκαν με την πρόσκληση!), καθώς και η επιστημονική συγκρότηση και διοικητική εμπειρία συναδέλφων.

Πολλοί συνάδελφοι με τους οποίους συζητώ μου λένε πως αισθάνονται τους κόπους τους πεταμένους στα σκουπίδια. Μια κηλίδα αναξιοκρατίας προστέθηκε στην ταλαίπωρη από τέτοιες καταστάσεις Αχαΐα. Είναι ικανοποιημένοι οι κριτές με την επιλογή τους; Τι να περιμένουμε άραγε στις επιλογές Διευθυντών σχολείων με θητεία που ακολουθούν; Η εμπιστοσύνη των συναδέλφων έχει ήδη κλονιστεί.

6.      Επιπλέον, μεγάλα σχολεία της περιοχής μας έμειναν αδικαιολόγητα τον πιο κρίσιμο μήνα λειτουργίας τους χωρίς Υποδιευθυντή και κυρίως σχολεία στα οποία τοποθετήθηκαν νέοι Διευθυντές την 1/9/2022. Το αποτέλεσμα είναι να επωμιστούν οι συνάδελφοι Διευθυντές αυτών των σχολείων μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς και δύσκολο και απαιτητικό έργο.

*Σταυρογιαννόπουλος Τάσος

τ. Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

τ. Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας

τ. Αιρετός ΠΥΣΠΕ Αχαΐας και ΑΠΥΣΠΕ Δυτ. Ελλάδας