Αναζητεί ρευστό το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Πυρετώδη δραστηριότητα αναπτύσσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, που δρομολογεί για το επόμενο έτος δεύτερη έκδοση ευρωομολόγου και την εισαγωγή περιουσιακών του στοιχείων στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

    Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το τουρκικό επενδυτικό ταμείο φιλοδοξεί να εκδίδει τακτικά ευρωομόλογα ανά 18 με 24 μήνες, αν και έχει προηγηθεί η πρώτη απογοητευτική απόπειρα έκδοσης ευρωομολόγου πριν από δύο μήνες, οπότε δεν κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Είναι γεγονός πως για ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι ακριβότερος ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές σε σύγκριση με το κόστος που έχουν συνήθως οι εκδόσεις κρατικού χρέους. Το επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, πάντως, βασίζεται παράλληλα στα μερίσματα που εισπράττει από τις διάφορες εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό του, καθώς και στα κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του.

    Μιλώντας στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Ζαφέρ Σονμέζ, δήλωσε πως μεταξύ άλλων εξετάζεται η προοπτική μιας αρχικής δημόσιας εγγραφής της εταιρείας που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τη Δευτέρα, το Ταμείο πώλησε το 10% του χρηματιστηρίου στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ έναντι 200 εκατ. δολαρίων. Σχεδιάζει επίσης την εισαγωγή της κρατικής εταιρείας διαχείρισης αγωγών Botas, της ενεργειακής πετρελαίου και φυσικού αερίου Turkiye Petroller, καθώς και μιας εταιρείας holding ορυχείων.

    Από το 2016 που ιδρύθηκε, το εν λόγω Ταμείο έχει αναλάβει να επενδύει σε νέες επιχειρήσεις αλλά και σε εταιρείες που έχουν τη στήριξη του τουρκικού κράτους. Απώτερος στόχος του είναι να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας που εμφανίζει πολύ υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

    Ο κ. Σονμέζ δηλώνει μάλιστα πως το όραμά του είναι ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που θα συνδράμει στη μετατροπή της Τουρκίας σε ένα επιχειρηματικό κράτος. Δανείζεται τον εκ πρώτης όψεως αδόκιμο αυτόν όρο από την οικονομολόγο Μαριάννα Ματζουκάτο που υποστηρίζει πως συχνά οι κυβερνήσεις αποτελούν τη δύναμη πίσω από την καινοτομία και τον καινοτόμο μετασχηματισμό  μιας χώρας.

    Προσθέτει μάλιστα πως το επενδυτικό ταμείο αναζητεί παράλληλα επενδύσεις στη βιομηχανία των ασφαλιστικών εκτός Τουρκίας είτε μέσω εξαγορών είτε διά της επέκτασης υφιστάμενων επιχειρήσεων, ενώ χαίρει της στήριξης εταιρειών στρατηγικής σημασίας στη σχεδιαζόμενη πώληση των δικαιωμάτων του στις ιπποδρομίες.

    Στις αρχές του έτους το Ταμείο ανέλαβε υπό τον έλεγχό του πλειοψηφικό πακέτο στη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, την Turkcell, δίνοντας έτσι τέλος σε μια σχεδόν εικοσαετή διαμάχη μεταξύ των μετόχων της εταιρείας. Ανέλαβε, άλλωστε, και διεκπεραίωσε τη συγχώνευση των κρατικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ χορήγησε ενέσεις κεφαλαίου σε τρεις κρατικές τράπεζες για να ενισχύσει τη δυνατότητά τους να δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας.

    Στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες, οι TC Ziraat Bankasi AS και Turkiye Halk Bankasi AS  καθώς και η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines. Στα τέλη του 2019 το Ταμείο είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 245 δισ. δολαρίων.

    Δύσπιστοι οι επενδυτές

    Ο Τούρκος πρόεδρος συνόδευσε την πρόσφατη πλήρη αναδιάρθρωση του οικονομικού του επιτελείου με την υπόσχεση μιας νέας εποχής για την οικονομία της Τουρκίας. Η υπόσχεσή του έδωσε αρχικά ώθηση στη λίρα. Οι εγχώριοι επενδυτές πρέπει, όμως, να πεισθούν πως έχει δοθεί τέλος στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για χρόνια.

    Συνεντεύξεις που πήρε το Reuters από εγχώριους διαχειριστές χαρτοφυλακίου, διαπραγματευτές χρυσού και βιομηχάνους καταδεικνύουν πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ερντογάν θα είναι να πείσει τους Τούρκους και τις τουρκικές επιχειρήσεις πως μπορεί πραγματικά να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε τον Νοέμβριο ότι θα εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις και την ευρύτερη αγορά. Μιλώντας στο Reuters ο Μπαρίς Χοκάοχλου, γενικός διευθυντής της Instanbul Portfoy,  τονίζει πως «υπάρχει ένα ανακλαστικό προστατευτισμού» που έχει παγιωθεί μετά χρόνια συνεχούς υποτίμησης της λίρας. Η εν λόγω επενδυτική διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 900 εκατ. δολαρίων και συνιστά στους πελάτες της «προσεκτική στάση». Προεξοφλεί μάλιστα πως ιδιαιτέρως οι ιδιώτες επενδυτές θα παραμείνουν προσηλωμένοι στον χρυσό και το ξένο συνάλλαγμα «μέχρις ότου αποκατασταθούν σε μόνιμη βάση η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα». Στην Τουρκία η ανεργία και ο πληθωρισμός είναι σε διψήφια επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια. Από τα μέσα του 2018 ώς σήμερα η οικονομία της έχει συρρικνωθεί ραγδαία δύο φορές, ενώ έχει κυριολεκτικά εξανεμισθεί η μισή αξία του τουρκικού νομίσματος.

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δίδυμος σεισμός στην Δυτική Ελλάδα – Ισχυρή δόνηση με μεγάλη διάρκεια! Αισθητός σε 6 νομούς

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα. Η πρώτη εκτίμηση...

    Καιρός: Στους 25 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος, αφρικανική σκόνη ξανά από Κυριακή

    Διατηρούνται οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι και...

    Κατώτατος μισθός: Σήμερα η ανακοίνωση της νέας αύξησης – Θα φτάσει στα 830 ευρώ

    Αξιοσημείωτη αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα κυμανθεί περίπου στα 50 ευρώ μικτά...

    Ποια επιδόματα θα επιδοθούν σήμερα

    Λόγω της ειδικής τραπεζικής αργίας για το Πάσχα των Καθολικών,...