Εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας μετά τη σύνθεση της νέας κυβέρνης των Ταλιμπάν, ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ανώτατος ηγέτης της οργάνωσης διεμήνυσε ότι στο μέλλον, όλα τα ζητήματα διακυβέρνησης και ζωής στο Αφγανιστάν θα ρυθμίζονται «από τους νόμους της Ιερής Σαρία».
Συνεχάρη τους Αφγανούς για την απελευθέρωση της χώρας από την ξένη κυριαρχία, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία της χώρας, τον περασμένο μήνα.
Προσέθεσε ότι η νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε νωρίτερα θα αρχίσει να λειτουργεί «το νωρίτερο».
Ο Αχουντζάντα είπε ότι οι Ταλιμπάν είναι δεσμευμένοι σε όλους τους διεθνείς νόμους, συνθήκες και υποχρεώσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τον ισλαμικό νόμο.
Ο Μοχάμεντ Χασάν Αχούντ – ο ηγέτης της επιτροπής λήψης αποφάσεων των Ταλιμπάν – θα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Ζαμπινουλάχ Μουτζαχίντ. Ο Χασάν ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν τη δεκαετία του ’90.
Ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ θα είναι ένας από τους δύο αναπληρωτές επικεφαλής της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έχοντας το σεβασμό από διάφορες φατρίες των Ταλιμπάν, ο Μπαραντάρ ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς στην Ντόχα που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Ο Σιραχουντίν Χακάνι, ο ηγέτης του Δικτύου Χακάνι και καταζητούμενος από το FBI, θα ενεργεί ως υπουργός εσωτερικών. Επιπλέον, ο Αμίρ Χαν Μουτάκι θα είναι υπουργός Εξωτερικών, ο πολιτικός επικεφαλής Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι θα εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών και ο Μουλά Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ, θα είναι υπουργός Άμυνας.
Οι επικεφαλής άλλων υπουργείων θα ανακοινωθούν σύντομα, πρόσθεσε ο Μουτζαχίντ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ.
«Όλες οι ομάδες έχουν εκπροσώπηση στο υπουργικό συμβούλιο», είπε.
«Κανείς δεν θα μπορέσει να παρέμβει στο Αφγανιστάν»
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν έχει «κερδίσει την ελευθερία του», τονίζοντας ότι «μόνο η βούληση των Αφγανών» θα εφαρμοστεί στη χώρα. «Μετά από τις σημερινές εξελίξεις, κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει στο εσωρτερικό του Αφγανιστάν», τόνισε.
Ο Μουτζαχίντ είπε ότι οι Ταλιμπάν είχαν επαφές με διάφορες χώρες και οι απεσταλμένοι τους είχαν επισκεφθεί το Αφγανιστάν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι η χώρα θα ονομάζεται πλέον Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.
Το Πανσίρ, όπου βρισκόταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς, «είναι πολύ ασφαλές τώρα, δεν υπάρχει πόλεμος», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαλύθηκαν με τη βία από τους Ταλιμπάν, τόνισε ότι οι τελευταίοι «δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη» στη διαχείριση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιαδήποτε συγκέντρωσης.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν αναβλήθηκε δύο φορές καθώς οι αντάρτες φέρονται να αγωνίζονται να σχηματίσουν μια διοίκηση χωρίς αποκλεισμούς, αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η υποτιθέμενη παρέμβαση του Πακιστάν στον σχηματισμό κυβέρνησης, προκάλεσε καθυστερήσεις.
Γιατί καταζητείται από το FBI ο υπουργός Εσωτερικών
Ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών, Σιραχουντίν Χακάνι, καταζητείται από το FBI, καθώς συνδέεται με την επίθεση τον Ιανουάριο του 2008 σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο έξι ατόμων, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός υπήκοος. Πιστεύεται ότι συντόνισε και συμμετείχε σε διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυνάμεων του συνασπισμού στο Αφγανιστάν.
Ο Χακάνι φέρεται επίσης να συμμετείχε στον σχεδιασμό της απόπειρας δολοφονίας του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι το 2008. Το FBI προσφέρει αντάλλαγμα ως και 5 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.