Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι συντάξεις Μαΐου δεν θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα, καθώς φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου. Κόμματα και φορείς ζητούν να γίνουν οι πληρωμές την μεγάλη εβδομάδα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι συντάξεις θα πιστωθούν κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Η κυβέρνηση επικαλείται «τεχνικούς λόγους που δεν επιτρέπουν την καταβολή τους νωρίτερα», λέγοντας πως χρειάζεται προετοιμασία 20-22 ημερών για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως αν οι πληρωμές γίνουν μετά το Πάσχα, οι δικαιούχοι θα αναγκαστούν να περάσουν τις γιορτινές μέρες με τα… απομεινάρια του προηγούμενου μήνα, με δεδομένο ότι το κόστος ζωής έχει γίνει πια δυσβάσταχτο.
Κύριες συντάξεις
– ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ: Κατάθεση το απόγευμα της Πέμπτης 24/04
– ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Κατάθεση το απόγευμα της Δευτέρας 28/04
Επικουρικές Συντάξεις
– Ιδιωτικού τομέα & μη μισθωτών: Κατάθεση το απόγευμα της Πέμπτης 24/04
– Δημοσίου: Κατάθεση το απόγευμα της Δευτέρας 28/04
Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Επιμένει η αντιπολίτευση ότι οι συντάξεις θα πρέπει να δοθούν πριν από το Πάσχα που φέτος πέφτει 20 Απριλίου με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να απαντούν ότι πέρα των τεχνικών ζητημάτων κανένα Πάσχα έως τώρα δεν έχει γίνει νωρίτερα η καταβολή συντάξεων.
Τσουκαλάς: Να δοθούν νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου για να κάνουν Πάσχα
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Τσουκαλάς υπογράμμισε το Σάββατο την ανάγκη οι συντάξεις να πληρωθούν νωρίτερα για τον Μάιο.
«Το ερώτημα είναι γιατί ενώ η κοινωνία υποφέρει, η κυβέρνηση δεν δίνει τίποτα. Ο κόσμος ασφυκτιά από την ακρίβεια. Γιατί ενώ υπάρχουν τόσες ανισότητες, δεν χορηγεί φέτος επιταγή ακρίβειας για το Πάσχα; Να δώσουν νωρίτερα την σύνταξη του Απριλίου για να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα οι συνταξιούχοι» δήλωσε στο MEGA.
Καραμέρος: Να καταβάλλουν τις συντάξεις και τα επιδόματα τις μέρες που υπαγορεύει η κοινή λογική
«Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων να κάνουν Πάσχα με δανεικά, αρνούμενη να καταβάλλει τις συντάξεις και τα επιδόματα λίγες ημέρες νωρίτερα από τις 20 Απριλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Καραμέρος.
Ο κ. Καραμέρος συνεχίζει λέγοντας: «Τορπιλίζει έτσι και τα νοικοκυριά, αλλά και την αγορά. Πηγαίνει από φιάσκο σε φιάσκο, γιατί έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Να καταβάλλουν τις συντάξεις και τα επιδόματα τις μέρες που υπαγορεύει η κοινή λογική».
ΚΚΕ: Να γίνει η καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων πριν από το Πάσχα
Σε σχολιασμό της άρνησης της κυβέρνησης να καταβάλει συντάξεις και επιδόματα πριν από το Πάσχα, προχώρησε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Η κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει να προκαλεί τους συνταξιούχους και τους δικαιούχους επιδομάτων, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα, και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων πριν το Πάσχα».
«Απέναντι στο κύμα της ακρίβειας είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες τις γιορτινές μέρες. Και φυσικά, μπροστά στην απεργία της 9ης Απρίλη, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, που ζητούν και δικαιούνται οι συνταξιούχοι και επανειλημμένα έχει ζητήσει με προτάσεις νόμου στη βουλή το ΚΚΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Βελόπουλος: Θα έπρεπε να απολογούνται για την εξαθλίωση των συνταξιούχων
Επίσης, ο κ. Βελόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει: «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που πετσόκοψαν τις συντάξεις των Ελλήνων αντιπαρατίθενται υποκριτικά για το “πότε θα δοθούν”, ενώ θα έπρεπε να απολογούνται για την εξαθλίωση των συνταξιούχων και να αγωνίζονται, ώστε να βρουν τρόπους να αποκαταστήσουν το έγκλημα που έχουν διαπράξει».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επισημαίνει ότι το κόμμα του «έχει το σθένος αλλά και τον τρόπο όχι μόνο να επιστρέψει τα “κλεμμένα” στους Έλληνες συνταξιούχους, αλλά να τους εξασφαλίσει συντάξεις αξιοπρέπειας και όχι “συντάξεις επαιτείας”».
