Άντονι Κουκ (Microsoft): «Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί της ΝΑ Ευρώπης στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

    Ημερομηνία:

    PSIFIOPOIISI

    Στη νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Αντονι Κουκ, εταιρικό αντιπρόεδρο και αναπληρωτή γενικό νομικό σύμβουλο της Microsoft (Corporate Vice President, Deputy General Councel). Σε αυτή την προσπάθεια, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του, η Microsoft μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αρωγό με τις επενδύσεις που κάνει στη χώρα μας αλλά και με τη διάθεση εκείνων των εργαλείων που όχι μόνο υπόσχονται να αλλάξουν το επιχειρείν αλλά και όλη τη λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη δραστηριότητας, φτάνοντας έως τις ζωές των ανθρώπων! Εν όψει μάλιστα της χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ. Κουκ δεν αποκλείει και μια πιθανή νέα επένδυση του πολυεθνικού ομίλου στη χώρα μας γύρω απ’ το ΑΙ.

    Η συζήτησή μας γίνεται στο περιθώριο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, λίγη ώρα αφότου συνομίλησαν δημοσίως με τον καθηγητή του ΜΙΤ και πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου του πρωθυπουργού για την Τεχνητή Νοημοσύνη Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Κεντρικό θέμα οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά με τον εκθετικό ρυθμό ανάπτυξης της τεχνολογίας αλλά και την επέκταση της ΑΙ σε εφαρμογές που δεν αφήνουν τίποτα και κανέναν ανεπηρέαστο. Ακόμα και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε πλέον τις φυσικές καταστροφές…

    Οι πυρκαγιές

    «Στις δασικές πυρκαγιές, για παράδειγμα, έχουν αναπτυχθεί μοντέλα όπου χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και αναλύοντας παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία, η ισχύς και η κατεύθυνση του ανέμου, η μορφολογία του εδάφους κ.ο.κ. μπορούμε να προβλέψουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς αλλά και τον δυνητικό αντίκτυπο που αυτή θα έχει», λέει στο «b.s.» ο κ. Κουκ. Και προσθέτει: «Αυτές τις πληροφορίες τις διαθέτουμε στις Αρχές Πολιτικής Προστασίας. Αυτό, π.χ., στις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τη Χαβάη αποτέλεσε κρίσιμο εργαλείο ώστε να προβλεφθούν οι αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου, η πορεία των πυρκαγιών και εν τέλει η χάραξη διαδρόμων και η εκκένωση μεγάλων περιοχών. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για τα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται».

    Σύμφωνα με τον κ. Κουκ, ο ρυθμός εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, και ιδίως της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) που παράγει μόνη της αποτέλεσμα, θα συνεχίσει να είναι εκθετικός.
    GYMALL

    Στον χώρο των επιχειρήσεων, πάντως, ήδη η δυναμική επενδύσεων σε εργαλεία γύρω από την ΑΙ είναι μεγάλη. «Πραγματικά αυτό που βλέπουμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη δεν το έχουμε ξαναδεί, ούτε με τη μετάβαση στο cloud. Ξεκάθαρα η ΑΙ θα αλλάξει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις κάνουν έρευνα και ανάπτυξη, αλλάζει τον τρόπο που αγοράζουν και πουλάνε, αλλάζει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Και επειδή επηρεάζει κάθε έκφανση του επιχειρείν, πλέον έχουμε εταιρείες και χώρες να προσπαθούν σήμερα να καταστρώσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική γύρω απ’ την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε αυτό βοηθά και η ανταγωνιστική πίεση που πάντα υπάρχει στην αγορά. Ο κόσμος των επιχειρήσεων βλέπει ότι η ΑΙ θα επηρεάσει θετικά την ευκαιρία για την ανάπτυξή τους αλλά και την ικανότητά τους να περιορίσουν τα κόστη. Γι’ αυτό από τη μία υπάρχει αυτός ο ενθουσιασμός στην υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής αλλά την ίδια ώρα αρκετά ερωτήματα για το εάν τελικά όλο αυτό γίνεται με τον σωστό τρόπο», σημειώνει.

    Σε αυτά τα ερωτήματα που τροφοδοτούν παράλληλα τον φόβο του νέου που έρχεται, ο κ. Κουκ αντιτάσσει τον ισχυρισμό ότι η Microsoft έχει εδώ και χρόνια θέσει συγκεκριμένες αρχές για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, ενώ χαρακτηρίζει ως θετικές τις συζητήσεις περί εποπτείας και συγκεκριμένων κανόνων που σήμερα συζητούνται σε επίπεδο Ε.Ε.
    «Στη Microsoft η πιθανή βλάβη είναι κάτι που πάντα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Ηδη απ’ το 2016 ο Σάτια Ναντέλα (σ.σ.: ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου) κοινοποίησε ένα memo για την αναγκαιότητα της υπεύθυνης και ηθικής ανάπτυξης της Tεχνητής Nοημοσύνης. Αμέσως μετά αυτό το memo έγινε η βάση να θέσουμε κάποιες βασικές αρχές και να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια να τις μεταφράσουμε σε πρακτικές εφαρμογές. Κάτι που εξελίχθηκε σε ξεκάθαρες οδηγίες προς τους μηχανικούς για τον τρόπο που θα “χτίσουν” την τεχνολογία ώστε να ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές. Και παράλληλα με αυτό θέτουμε και δικλίδες ασφαλείας ώστε η χρήση αυτής της τεχνολογίας να γίνεται με ασφαλή τρόπο».

    Η Ελλάδα

    «Η Ελλάδα πώς μπορεί να μπει στο κάδρο των εξελίξεων με την Τεχνητή Νοημοσύνη;», τον ρωτάμε. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που μας δίδεται στην Ελλάδα. Γενικά, όταν σκεφτόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη, σκεφτόμαστε να επενδύουμε σε μέρη που βλέπουμε ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα σωστά στοιχεία γι’ αυτό. Πρώτον, ότι υπάρχει ένα καλό, προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο. Επίσης ότι υπάρχει η δέσμευση και η προσοχή στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Αυτό είναι κάτι που πάντα φέρνει “καρπούς” σε μiα χώρα. Και το τρίτο είναι αν αυτή η χώρα μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στην Ελλάδα, λοιπόν, εξετάζοντας και τις συνθήκες της μεγάλης επένδυσης που ήδη κάνουμε, όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν. Γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι τελικά μπορούν να ωθήσουν τη χώρα ώστε να κάνει το άλμα και να ηγηθεί της ευρύτερης περιοχής στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης».

    «Αυτό θα σήμαινε και επιπρόσθετες επενδύσεις από πλευράς Microsoft;», ρωτάμε. «Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στο να υλοποιήσουμε την επένδυσή μας στα data centers και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνει μια τόσο πολλά υποσχόμενη αγορά, όπως αυτή της Ελλάδας. Οπότε θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κάθε ευκαιρία και βέβαια θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση. Οπότε η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη που η Ελλάδα θέλει να χαράξει ίσως βοηθήσει στην όποια μελλοντική απόφαση για μια επένδυση γύρω απ’ την ΑΙ».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πόση πρωτεΐνη πρέπει τελικά να καταναλώνουμε;

    Πρωτεΐνη, το αγαπημένο συστατικό των bodybuilders, των fans της...

    7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα

    Αν και τα μουσεία συνήθως είναι γνωστά για τους...

    Για αναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, χωρίς θύματα, κάνει λόγο η Τεχεράνη

    Θρίλερ με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, φαίνεται ότι βρίσκεται...

    Ακίνητα: Το «αντάρτικο» των 12 Δήμων και οι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές

    Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διεκδικούν 12 δήμοι της χώρας, οι...