Αντωνία Ηλία: Η άγνωστη ζωή, οι έρωτες και τα πάθη της Τόνιας με την αδυναμία στα εκατομμύρια

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε μια γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας κάποιοι ηλικιωμένοι που έχουν περάσει τα 80 μπορεί να θυμούνται ακόμη ένα μικρό κορίτσι να παίζει ανέμελα με τις φίλες της στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, αφού όμως είχε διαβάσει τα μαθήματά της. Πέντε δεκαετίες και πλέον μετά από εκείνα τα ανέφελα χρόνια η Τόνια όπως φώναζαν από τότε την Αντωνία Ηλία οι συμμαθήτριες της επέστρεψε στην Ελλάδα μια εικοσαετία σχεδόν μετά από την κινηματογραφική της φυγή στο εξωτερικό. Μια φυγή που έλαβε χώρα μέσα στην «καταιγίδα» που είχε ξεσπάσει λόγω του περίφημου παραδικαστικού κυκλώματος, στο οποίο πρωταγωνίστησαν δικαστικοί, δικηγόροι και ιερωμένοι.

    Δεκαεννιά χρόνια μετά η 66χρονη πια πρώην πρωτοδίκης πάτησε ξανά το πόδι της στην Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης όταν κατέβηκε από την πτήση που την μετέφερε από το Λονδίνο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς της Interpol. Κάτι που πιθανόν να μην φανταζόταν ποτέ ότι θα συμβεί, αφού κατάφερε για δεκαπέντε χρόνια να καθυστερεί την έκδοσή της στην χώρα που της εμπιστεύθηκε μια θέση την οποία αποδόμησε κατά κόρον με τα όσα έπραξε.

    Η άριστη μαθήτρια

    Η πρωτότοκη κόρη ενός στρατιωτικού μουσικού και μιας φιλήσυχης μητέρας, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον το οποίο χρόνια αργότερα έχοντας λάβει άλλες προσλαμβάνουσες χαρακτήρισε ως «επαρχιακό». Η μικρότερη αδερφή της, φάνηκε από τα παιδικά τους χρόνια ότι θα μεγάλωνε στην «σκιά» της δυναμικής Τόνιας, που ήταν ένα πανέξυπνο κορίτσι.

    Στο σχολείο σαρώνει διακρίσεις και επαίνους, αφού είναι μακράν η καλύτερη μαθήτρια, αυτή που γράφει συγκλονιστικές εκθέσεις δεκάδων σελίδων στο Γυμνάσιο εκπλήσσοντας με την ευστροφία της ακόμη και τους καθηγητές της. Κλείνοντας τα 14 χρόνια της έχει πάρει ήδη το δίπλωμα καθηγήτριας πιάνου κάνοντας τον πατέρα της πολύ περήφανο για το ταλέντο της, ενώ εισάγεται από τους πρώτους στη Νομική Αθηνών.

    Διαβάζει πολύ, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια νέα κοπέλα που βγαίνει με παρέες συμφοιτητών της εκπλήσσοντας τους με το χιούμορ που διαθέτει και την άνεση να εναρμονίζεται απόλυτα στις καταστάσεις που προκύπτουν. Με την ίδια χαλαρότητα που κάθεται σε ένα ουζερί, απολαμβάνει και ένα δείπνο σε ένα καλό εστιατόριο, ειδικά μετά την επιστροφή της από την Γαλλία, όπου έκανε το μεταπτυχιακό της και τις βόλτες στο Σεν Ζερμέν Ντε Πρε.

    Όταν εισάγεται στο Δικαστικό Σώμα όλοι μιλάνε για μια νέα γυναίκα που διαθέτει όλα τα προσόντα για να κάνει μια μεγάλη καριέρα, μόνο που η συνέχεια κάποια χρόνια μετά θα τους διαψεύσει πανηγυρικά.

    Ο έρωτας με τον δικηγόρο και τα άστρα

    Ο Γάλλος συγγραφέας Μπερνάρ Λε Μποβιέ Ντε Φοντενέλ έγραψε ότι «είναι τα πάθη που δημιουργούν και καταστρέφουν τα πάντα», μια ρήση που ταιριάζει γάντι στην πρώην πρωτοδίκη, που εντρύφησε όχι μόνο στη δουλειά στην αρχή της καριέρας της, αλλά παθιάστηκε με πολλά. Όσο εξελίσσεται στο Δικαστικό Σώμα, μεταμορφώνεται σε μια γυναίκα που λατρεύει να συναγελάζεται με παρέες της αστικής και μεγαλοαστικής τάξης σε σικ μαγαζιά.

    Σταδιακά γνωρίζει πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, διατηρεί ερωτική σχέση με έναν δικηγόρο.

    Λένε ότι ο έρωτας τυφλώνει ακόμη και έναν ευφυή άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό που κάνει πράγματα τα οποία θα θεωρούσε αδιανόητα, όπως να μελετάει τα άστρα για να δει αν θα τελεσφορήσει αυτός ο έρωτας. Η Τόνια φέρεται να το έκανε αφού είχε πάθος με την αστρολογία, ενώ όπως έχει γραφτεί διατηρούσε  παράλληλη σχέση με έναν Άγγλο ονόματι Ρίτσαρντ, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Σχεδόν πάντοτε όταν γνώριζε κάποιον τον ρωτούσε μετά από λίγο τι ζώδιο είναι για να δει αν ταιριάζουν τα άστρα και οι συναστρίες, συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ακόμη και μετά την φυγή της στο εξωτερικό.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND
    Ο Γιοσάκης και η καταιγίδαΤο 2001 θα αποδειχθεί μια καταλυτική χρονιά για την ζωή της Αντωνίας Ηλία, όταν θα γνωρίσει τον περιβόητο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, με τον οποίο ανέπτυξε πολύ στενή φιλική σχέση. Η ίδια αρνήθηκε τον όρο «πολύ στενή» λέγοντας ότι τον είχε δει περίπου δώδεκα φορές στο Κολωνάκι, στο σπίτι της, στο σπίτι του και σε μαγαζιά σε παρέες νομικών και επιχειρηματιών. Μαζί του θα εμπλακεί σε μια σωρεία υποθέσεων που αφορούν προσωπικά τον αρχιμανδρίτη και σύμφωνα με το μετέπειτα κατηγορητήριο η χαρισματική Τόνια απαρνείται την ουσία του λειτουργήματος που πρέπει να υπηρετεί ένας δικαστικός λειτουργός.

    Το ήθος, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας ενός πρωτοδίκη φέρεται να περνάνε σε δεύτερη μοίρα για την Ηλία, ενώ η αρρώστια του πατέρα της την φέρνει ακόμη πιο κοντά στο Γιοσάκη. Ο τελευταίος φροντίζει να φιλοξενηθεί η δικαστικός σε σπίτι φιλικής του οικογένειας στο Σικάγο για όσο διάστημα ο πατέρας της-που λίγους μήνες αργότερα έφυγε από την ζωή- υποβάλλεται σε εξετάσεις. Η πρωτοδίκης δεν θα το ξεχάσει αφού το 2003, τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο δικάζει δύο υποθέσεις του αρχιμανδρίτη, η μία εκ των οποίον αφορούσε ασφαλιστική αποζημίωση για τροχαίο ατύχημα του μοναχού Ιγκόρ Χλοπόνιν.

    Στην απόφαση που βγάζει η Τόνια επιδικάζει 480.000 ευρώ ενώ μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου θα πει αναφερόμενη στην συγκεκριμένη υπόθεση: «Δεν κάνω εγώ τους προσδιορισμούς και δεν ήταν διάδικος ο Γιοσάκης». Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ δεν κληρώνεται σε συγκεκριμένες υποθέσεις κάνει τα πάντα για να τις δικάσει, ενώ στην περίφημη υπόθεση του ψυχίατρου Λυμπέρη με το κότερο «Therapy» φέρεται να παίζει καταλυτικό ρόλο όταν 70.000.000 δραχμές φέρονται να πέφτουν στο τραπέζι προκειμένου να μην προφυλακιστεί.

    Μια κρύα νύχτα τον Ιανουάριο του 2005, η καταιγίδα του παραδικαστικού ξεσπάει ανεξέλεγκτη, όταν τηλεοπτικοί σταθμοί παίζουν συνομιλίες στις οποίες η Αντωνία Ηλία φέρεται να «παζαρεύει» αμοιβή ενός η δύο εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφυλακισθεί έμπορος ναρκωτικών.

    Από την φυγή στην Αγγλία στις φυλακές του Ελεώνα

    Το σκάνδαλο γιγαντώνεται, είναι πρώτο θέμα στα ΜΜΕ ενώ η Τόνια αρνείται οποιοδήποτε χρηματισμό της και επιμένει ότι δεν είχε «ουδεμία χρηματική συναλλαγή με κανέναν». Την διαψεύδει η φωνή της στην ηχογραφημένη συνομιλία όπου ο μεσολαβητής του ναρκέμπορου λέει «θα τους πω 1.000.000 (σσ ευρώ) παραπάνω» και η Ηλία αντιπροτείνει «2.000.000» ενώ στο τέλος η φωνή της καθησυχάζει τον μεσολαβητή λέγοντάς του: «Θα βγούνε, θα βγούνε. Τελείωσε, τελείωσε».

    Ξέρει πλέον ότι δύσκολα θα γλιτώσει την φυλακή αφού οι κατηγορίες για στημένες δίκες, απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι βαριές και ασήκωτες. Μετά την αρχική καταδίκη της σε 13 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η Τόνια είδε σίγουρα στα άστρα ότι το μέλλον της θα ήταν δυσοίωνο και δεν περίμενε να τελεσιδικήσει η υπόθεσή της. Μόλις άρθηκε η απαγόρευση εξόδου της από την χώρα το 2005 ταξίδεψε αρχικά στο Παρίσι και ακολούθως στο Λονδίνο, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα.

    Κανείς πλην ελαχίστων ίσως ανθρώπων δεν ήξερε πως ζούσε η πρώην πρωτοδίκης με τον εξωστρεφή χαρακτήρα, η οποία δήλωσε ότι έφυγε από την Ελλάδα επειδή απειλούσαν τη ζωή της. Τον Μάϊο του 2011 συνελήφθη από τις Βρετανικές αρχές και φυλακίσθηκε για κάτι παραπάνω από ενάμιση χρόνο ενώ ακολούθως αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και φορώντας βραχιολάκι. Παρά το αίτημα της Ελλάδας για έκδοσή της κατάφερε να μπλοκάρει την διαδικασία για δώδεκα σχεδόν χρόνια, τελικά όμως μπήκε στο μοναδικό αεροπλάνο που δεν επιθυμούσε.

    Αυτό που απογειώθηκε από το Λονδίνο για να προσγειωθεί το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρνοντας την καταδικασμένη Τόνια πίσω στην Ελλάδα. Η νύχτα στο Μεταγωγών δεν ήταν εύκολη για την 66χρονη πρώην δικαστικό που πριν λίγα χρόνια γευμάτιζε-αν και άπορη όπως είχε δηλώσει-στο εστιατόριο του Τζέϊμι Όλιβερ στο Λονδίνο. Χθες είδε δύο συναδέλφους της, τον Εισαγγελέα Εκδόσεων για την διαδικασία επικύρωσης του εντάλματος σύλληψής της και ακολούθως τον Εισαγγελέα Εκτέλεσης ποινών για το φυλακιστήριο, λίγο πριν μεταφερθεί στο καινούριο της «σπίτι», τις φυλακές στον Ελεώνα της Θήβας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάρις Χίλτον: Δίνει 100.000 δολάρια για τους πληγέντες από τις φωτιές στο Λος Άντζελες

    Η Πάρις Χίλτον είναι ένα ακόμη διάσημο πρόσωπο που θέλησε να...

    Αλίς Βάιντελ, η «σιδηρά κυρία» της γερμανικής Ακροδεξιάς

    Ανήκει σίγουρα σε μια μειοψηφία της AfD. Eίναι μια...

    Η μάχη του Μόντε Κασίνο το 1944 και οι χιλιάδες βιασμοί Ιταλίδων από Μαροκινούς και Αλγερινούς

    Μια από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές μάχες του...

    Επαφή με Δρόσο η ΠΑΕ Παναχαϊκή!

    Αλλαγή σκηνικού είχαμε στις διαπραγματεύσεις της νυν διοίκησης της...
    Best Shop