Αντώνης Χαροκόπος: «Χρόνια και δυσεπίλυτα τα προβλήματα για τα άτομα με ψυχική αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

    Ημερομηνία:

    Από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κοινωνία είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας, με την οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή αλλά και την πληθωριστική κρίση να έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο.Η αβεβαιότητα για το αύριο υπάρχει από τη στιγμή που τα χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή τους τα άτομα με ψυχική αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι δεδομένα.

    Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ οι ελλείψεις σε μονάδες ιατρικής φροντίδας είναι ορατές. Η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη, ενώ επιβάλλεται η ύπαρξη του κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού, που θα στοχεύει στην πρόληψη και στη μείωση των περιστατικών εκούσιας και ιδιαίτερα ακούσιας νοσηλείας.

    Η δημιουργία Δομής έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση, Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας/Ψυχικής Υγείας στο Αίγιο όπως και η συνέχιση της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στην Πάτρα και η ίδρυση νέων Μονάδων που θα καλύψουν ανάγκες στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας είναι μόνο μερικά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Η δημιουργία οικοτροφείου και κινητής μονάδας για άτομα με άνοια και η ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας/Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών και Εφήβων στην Πάτρα θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της Πολιτείας αλλά και η λειτουργία ιατρείων ψύχωσης και στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Μεγάλη είναι επίσης η ανάγκη ανάπτυξης ξενώνων και οικοτροφείων. Επιπλέον ζητούμενο είναι η στελέχωση των Κλινικών και των Δομών Ψυχικής Υγείας όπου εντοπίζονται ελλείψεις καθώς όλες, στο σύνολό τους, δέχονται πιέσεις καθημερινά.

    Ο αγώνας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προάσπιση του δικαιώματος στην ψυχική υγεία είναι συνεχής και δε θα σταματήσουμε να δρούμε έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.

    proliptikes
    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,7% η ανεργία τον Ιανουάριο (γράφημα)

    Περαιτέρω μείωση παρουσίασε η ανεργία στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 8,7%,...

    Οικονομία: Τι αλλάζει η πολιτική Τραμπ – Αβεβαιότητα και αμυντικές δαπάνες περιορίζουν τις παροχές

    Παιχνίδια πολιτικής και αναθεωρητισμού από τις ΗΠΑ; Εμπορικός πόλεμος με Ευρώπη...

    Πάτρα: Τα “Άγουρα Κεράσια” στο θέατρο Όροφως στις 7 Μαρτίου

    Η παράσταση “Άγουρα Κεράσια” του Μιχάλη Άνθη θα παρουσιαστεί...
    Best Shop