Για την πρόταση θα αποφανθούν τα διοικητικά συμβούλια των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, μετά από απουσία τριών μηνών από τις ποινικές και αρκετές πολιτικές δίκες, οι δικηγόροι θα επιστρέψουν από την ερχόμενη Τρίτη στα καθήκοντά τους, με εξαίρεση λίγες υποθέσεις.
Η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, που ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα στα πινάκια των δικαστηρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Πρωτοδικείο Πατρών το 80% των υποθέσεων στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια αναβλήθηκαν, με αποτέλεσμα πολλές δικογραφίες να έχουν πάει πίσω για ένα ή και δύο χρόνια. Η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά πρόκειται για πάνω από 1.000 υποθέσεις.
Σε όλα τα δικαστήρια της χώρας έχει επέλθει συσσώρευση δικαστικής ύλης λόγω της πολύμηνης αποχής, τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας. «Αν δούμε το θέμα υπό το πρίσμα της ψυχρής λογικής, η αυστηροποίηση των ποινικών κωδίκων δεν θα βλάψει τα οικονομικά μας συμφέροντα. Αλλά, ως σώμα με κοινωνικό και θεσμικό πρόσημο, δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι μπροστά μας έχουμε μια θεμελιώδη και αναχρονιστική αλλαγή στους ποινικούς κώδικες, τις επιπτώσεις της οποίας θα δούμε σε βάθος χρόνου» τόνισε ο κ. Ζούπας.
Η κατάσταση με τη συσσώρευση δικαστικής ύλης λόγω της πολύμηνης αποχής είναι το ίδιο σοβαρή και στα άλλα Πρωτοδικεία της Αχαΐας. Στο Αίγιο υπολογίζεται ότι πάνω από 700 ποινικές δίκες και πάνω από 250 πολιτικές πήραν αναβολή λόγω και της εκεί αποχής των δικηγόρων, ενώ στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων 250 περίπου ποινικές υποθέσεις και άλλες τόσες πολιτικές μπήκαν πάλι στο ράφι, περιμένοντας ορισμό νέων ημερομηνιών.
Την ίδια στιγμή, τη σκυτάλη των παρατεταμένων κινητοποιήσεων στα δικαστήρια πήραν από την περασμένη εβδομάδα οι δικαστικοί υπάλληλοι, με καθημερινές αποχές από τις 9 έως τις 11 κάθε πρωί, αντιδρώντας στον νέο Δικαστικό Χάρτη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων και πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, Γιάννης Δαφαλιάς, επιβεβαίωσε την πρόθεση του κλάδου να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, ενώ ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιγίου
τόνισε ότι, το κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι ένα και μοναδικό: Η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη.
Η βασική ανησυχία των δικαστικών υπαλλήλων, έχει να κάνει με τη μεταφορά όλων των οργανικών θέσεων στο κεντρικό Πρωτοδικείο, εν προκειμένω στην Πάτρα. Οι υπάλληλοι φοβούνται ότι κάθε μήνα θα ορίζονται έκτακτες αποσπάσεις για την κάλυψη κενών μέσα στον νομό, οι οποίες όπως είναι φυσικό θα προκαλούν διατάραξη του εργασιακού καθεστώτος, ακόμα και της οργάνωσης της οικογενειακής ζωής τους, ενώ ακόμα δεν έχει προβλεφθεί οικονομική αποζημίωση οδοιπορικών.