Οι πατρινοί δικηγόροι διαπιστώνουν ότι την περίοδο μετά την πανδημία καταγράφεται αισθητή αύξηση των διαζυγίων στην πόλη. Αύξηση που αποτυπώνεται και στους στατιστικούς δείκτες.
Μεταξύ 2021 και 2022 η αύξηση των διαζυγίων ξεπέρασε το 4%. Και η ίδια τάση παρέμεινε και πέρυσι. Το δε 80% αυτών των διαζυγίων εκδίδονται συναινετικά.
Μερικά ακόμα στοιχεία: Οι περισσότερες αποφάσεις διαζυγίων αφορούν σε άτομα ηλικίας 40- 44 ετών. Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 45-49 ετών. Το 65,6% των διαζυγίων που εκδόθηκαν το 2022 αφορά σε γάμους που διήρκησαν 10 και πλέον έτη.
ΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ AIRBNB
Γιατί αυτή η αναφορά στη ροή των διαζυγίων; Γιατί φαίνεται ότι έχουν δίκιο όσοι συνδέουν την αύξηση των ενοικίων στην πόλη με τα διαζύγια ως έναν ακόμα παράπλευρο παράγοντα -παράλληλο με το Airbnb- που κάνει σήμερα ιδιαίτερα ακριβή την ενοικίαση στέγης κυρίως στο κέντρο της Πάτρας.
Κατ’ αρχάς τα Airbnb, την τάση των οποίων παρακολουθεί πολύ στενά η «Πολιτεία». Αυτή τη στιγμή 735 ακίνητα στην Πάτρα δεν είναι διαθέσιμα καθώς έχουν ενταχθεί σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ
Και ακολούθως τα μονομελή νοικοκυριά που λειτουργούν εξίσου ως παράγοντας πίεσης της διακύμανσης των ενοικίων. Η «Πολιτεία» αποτάθηκε στην Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στη Δυτική Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 257.339 νοικοκυριά. Δείτε την αναλογία:
- • Τα 82.783 νοικοκυριά σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία είναι μονομελή.
- • Τα 70.859 νοικοκυριά έχουν δυο μέλη.
- • Τα 44.848 νοικοκυριά είναι τριμελή.
- • Τα 37.766 νοικοκυριά είναι τετραμελή.
- • Και μόλις 21.083 νοικοκυριά στη Δυτική Ελλάδα έχουν πέντε ή περισσότερα από πέντε μέλη, με βάση τις πιο πρόσφατες καταγραφές της ΕΛΣΤΑΤ.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΔΥΑΡΙΑ, ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ
Με μια κουβέντα και στο σύνολο της χώρας τα μονομελή νοικοκυριά παρουσίασαν ραγδαία άνοδο την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο και στη στέγη καθώς οι διαζευχθέντες ή ακόμα και οι ευρισκόμενοι σε καθεστώς διάστασης μπήκαν στη διαδικασία αναζήτησης ενός σπιτιού.
Κατά κανόνα μικρού. Μιας γκαρσονιέρας ή ενός δυαριού. Με αποτέλεσμα ν’ ακριβύνουν αρχικά τα μικρά διαμερίσματα και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα στο κέντρο της Πάτρας.
Η δε πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, δικηγόρος Καλλιόπη Αθανασιάδη έχει πει ότι οι τιμές είναι περισσότερο συμβατές με τα εισοδήματα των υποψηφίων ενοικιαστών, όσο κανείς απομακρύνεται απ’ το κέντρο της πόλης.
ΠΟΣΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ…
Αναφορικά τώρα με τα μονομελή νοικοκυριά στη Δυτική Ελλάδα. Τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Πολιτεία» δείχνουν ότι:
- • Σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία υπάρχουν σήμερα 9.439 μονομελή νοικοκυριά στην ηλικιακή ομάδα έως 24 ετών.
- • Υπάρχουν 19.726 μονομελή νοικοκυριά στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών.
- • Υπάρχουν -και αυτό είναι περίεργο…- 31.607 νοικοκυριά στην ηλικιακή κατηγορία 50-74 ετών.
- • Και τέλος υπάρχουν 22.011 νοικοκυριά που το μόνο μέλος τους είναι στην κατηγορία 75 ετών και παραπάνω. Εδώ, το 15.364 των μονομελών νοικοκυριών αποτελείται από γυναίκες.