Από τις φοροαπαλλαγές ξεκινά η αναμόρφωση του Φορολογικού

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Επανεξέταση από μηδενική βάση των φοροαπαλλαγών και επανακατάρτιση της λίστας των δαπανών που θα αναγνωρίζονται για εκπτώσεις φόρου, είναι τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που ετοιμάζουν υψηλόβαθμοι παράγοντες προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι εισηγητές (τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου όσο και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) προτείνουν να μετατεθεί σε δεύτερο στάδιο η μείωση της φορολογικής κλίμακας των συντελεστών και των τεκμηρίων μαζί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, ζητούμενο, σε πρώτη η φάση, θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς πολλοί εκμεταλλεύονται τα παράθυρα της νομοθεσίας και δηλώνουν εικονικά πολύ χαμηλούς τζίρους ή ακόμα και ζημίες.

    Η εισήγηση λοιπόν που ετοιμάζεται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει το να συνεχίσουν να φορολογούνται οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με την ίδια κλίμακα που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Αυτό, όμως, που θα αλλάξει είναι ο έλεγχός τους, αλλά και το ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται. Η αρχή θα γίνει με τις φοροαπαλλαγές και θα ακολουθούσουν οι δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχεται σήμερα σε 1.047, με το δημοσιονομικό κόστος τους να φτάνει στα 12,88 δισ. ευρώ. Η λίστα με τις 10 βασικότερες κατηγορίες φοροαπαλλαγών έχει ως εξής:

    1 Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων καταγράφονται 231 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν πάνω από 5 δισ. στον Προϋπολογισμό, με τον αριθμό των ωφελούμενων νοικοκυριών ανέρχεται σε 7.008.909.
    2 Στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων υπάρχουν 200 φοροαπαλλαγές με κόστος 1,3 δισ. ευρώ και κερδισμένες 53.021 επιχειρήσεις.
    3 Στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) υπάρχουν 129 απαλλαγές με κόστος 3,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, από 4,2 δισ. ευρώ το 2021.
    4 Στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας οι φοροαπαλλαγές εντοπίζονται σε 85 περιπτώσεις και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 854 εκατ. ευρώ.
    5 Στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων υπάρχουν 25 φοροαπαλλαγές που αφαιρούν εισπράξεις 121 εκατ. ευρώ.
    6 Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που στερούν από τον Προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ, καταγράφονται 44 απαλλαγές.
    7 Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχουν 28 απαλλαγές που κοστίζουν 11,8 εκατ. ευρώ.
    8 Στα τέλη χαρτοσήμου καταγράφονται 76 απαλλαγές, συνολικού κόστους 73 εκατ. ευρώ.
    9 Στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου ισχύουν 19 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ.
    10 Στον φόρο ασφαλίστρων υπάρχουν πέντε απαλλαγές που μειώνουν κατά 421 εκατ. ευρώ τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δρομολογεί τα εξής εργαλεία:

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, όπως γίνεται  στην Ιταλία. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική.

    Σημειώνεται ότι και σε επίπεδο Ε.Ε. συστήνεται η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως, στον ΦΠΑ.

    Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι από τον Ιανουάριο του 2024 τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιβάλουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ από το 2028 το σχέδιο θα γίνει υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη.

    Ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. (ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 αλλά ηλεκτρονικά).

    Συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με το σύστημα myDATA.

    Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Θα τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Ξέρουμε από πού ξεκινάει και πού πάει, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει, για παράδειγμα, αν κάποιος κατασκευαστής έχει παραγγείλει σκυρόδεμα, αλλά και τον προορισμό του. Οι ελεγκτές μπορούν να δουν αμέσως αν έγινε η παράδοση, τα παραστατικά αλλά και αν είναι δηλωμένοι στην «Εργάνη» οι εργαζόμενοι.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ακρίβεια: “Τσιμπημένες” οι τιμές του κρέατος – Στο “καλάθι των Χριστουγέννων” στρέφονται οι καταναλωτές

    «Ζεσταίνεται» η αγορά και οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει...

    Το ενδυματολογικό μήνυμα του νέου ΥΠΕΞ της Συρίας – Με κοστούμι και γραβάτα, μακριά από το στιλ των τζιχαντιστών

    Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν υπουργό Εξωτερικών, όπως μετέδωσε σήμερα...

    Η πρώτη δήλωση του Ακη Τσελέντη στο flamis.gr για τον σεισμό

    Καμία ανησυχία για τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ με...

    Πατέρας κατηγορείται ότι ασελγούσε στη 13χρονη κόρη του στο Ηράκλειο

    Μια σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός ανήλικου κοριτσιού από τον πατέρα...
    Best Shop