Αίσθηση έχει προκαλέσει στη βρετανική κοινή γνώμη μια ανεξάρτηση έκθεση αναφορικά με τον τρόπο δράσης και λειτουργίας του αστυνομικού σώματος του Λονδίνου. «Ριζωμένος ρατσισμός, μισογυνισμός και ομοφοβία», είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε μετά το περιστατικό βιασμού και δολοφονίας νεαρής γυναίκας από εν ενεργεία αξιωματικό.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Μητροπολιτική Αστυνομία, στην οποία υπηρετούν περισσότεροι από 34.000 αξιωματικοί και αποτελεί το μεγαλύτερο αστυνομικό σώμα της Βρετανίας, «πρέπει να αλλάξει», ειδάλλως κινδυνεύει να καταρρεύσει, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
«Δεν πρέπει η κοινωνία να προφυλάσσεται από την αστυνομία, αλλά η αστυνομία να μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών», αναφέρει η Λουίζ Κέισι, η οποία ειδικεύεται στα δικαιώματα θυμάτων και στην κοινωνική πρόνοια και ήταν επικεφαλής στην εκπόνηση της έκθεσης. «Πολλοί πολίτες του Λονδίνου έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στην αστυνομία», εκτιμά επίσης.
Τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της έκθεσης έρχονται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα υπέρ μιας αναγκαίας αναμόρφωσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, έπειτα από μια περίοδο σκανδάλων που αφορούσαν κακοποίηση και κακομεταχείριση γυναικών και μειονοτήτων. Σε μια προκαταρκτική έκθεση, η οποία είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, η Κέισι είχε διαπιστώσει πως το αστυνομικό σώμα δεν είχε μεριμνήσει για τον κατάλληλο έλεγχο, αλλά και για την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών, ενώ ταυτόχρονα επεσήμαινε πως πολλοί αστυνομικοί οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή ή για έμφυλη βία παρέμεναν στο σώμα.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης; Από ότι φαίνεται μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός πως υπάρχει μια κουλτούρα υποβάθμισης εξωτερικών παρατηρήσεων και επικρίσεων που αφορούν τη λειτουργία του αστυνομικού σώματος. Στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των παθογενειών έχει επηρεάσει και η υποχρηματοδότηση των σωμάτων, καθώς και η απόφαση να τερματιστεί επί της ουσίας η κοινοτική αστυνόμευση. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία λειτουργεί σπασμωδικά, χωρίς σύστημα, στρατηγική και συντονισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Η εκπόνηση έκθεσης αναφορικά με την αστυνομία ανατέθηκε στην Κέισι, έπειτα από την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της νεαρής Σάρα Έβεραρντ τον Μάρτιο του 2021 από αστυνομικό υπάλληλο. Η εν λόγω υπόθεση είχε προκαλέσει οργή και κατακραυγή, με πολλές γυναίκες να μοιράζονται δικές τους εμπειρίες από παρόμοια περιστατικά βίας.
Η υπόθεση Έβεραντ παρόλα αυτά δεν αποτελεί τη μόνη «κηλίδα» στη λειτουργία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Τον Δεκέμβριο του 2021, δύο αστυνομικοί φυλακίστηκαν επειδή τράβηξαν και δημοσιοποίησαν φωτογραφίες από τις σορούς δύο μαύρων γυναικών, ενώ ένας άλλος αξιωματικός καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αφού ομολόγησε την ενοχή του για 48 βιασμούς και για μια σειρά από άλλα σοβαρά εγκλήματα. Η Met έχει επίσης κατηγορηθεί για ομοφοβία, όταν δεν είχε καταφέρει να δώσει τέλος στην εγκληματική δράση του κατά συρροή δολοφόνου Στίβεν Πορτ, ο οποίος είχε δολοφονήσει 4 άνδρες σε 15 μήνες το 2014 και το 2015. Ενώ η έκθεση κρούει το «καμπανάκι» και για τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο η Μητροπολιτική Αστυνομία διεξάγει τις έρευνες της για περιστατικά βίας και κακοποίησης σε βάρος γυναικών και ανηλίκων.
Μάλιστα, δίνεται έμφαση και στο γεγονός ότι «με εξαίρεση την αξιόλογη δουλειά ορισμένων αξιωματικών, η αστυνομία δεν έχει πλέον στα χέρια της τα μέσα να αναλάβει με σοβαρούς όρους τέτοια περιστατικά». Αντίστοιχες προβληματικές εκφράζονται για τα ρατσιστικά κατάλοιπα που παραμένουν στο σώμα της αστυνομίας.