Αποκαλυπτική έρευνα Σαρηγιάννη για την Αθήνα: Διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    “Καμπανάκι για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική ενόψει και των επόμενων ημερών μέχρι τα Φώτα χτυπά ο καθηγητής της Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES του ΑΠΕΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Στην ανάλυση του κ. Σαρηγιάννη και του συνεργάτη του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η έρευνα για την Αθήνα, γιατί διαφαίνεται ήδη ότι ανήμερα Χριστούγεννα και την επόμενη μέρα είχαμε μια σημαντική αύξηση των ενεργών επαφών επιπρόσθετα της μείωσης κατά 15-20% της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως η τελευταία επιβάλλεται από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.

    Σύμφωνα με την ομάδα του καθηγητή Σαρηγιάννη, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να συνεχιστεί αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό από τις προηγούμενες ημέρες η αποκλιμάκωση, η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά.

    GYMALL
    Αποκαλυπτική έρευνα Σαρηγιάννη για την Αθήνα: Διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα
    Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

     

    Με βάση και τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE, παρότι φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου, συνιστάται προσοχή για τις επόμενες ημέρες, λόγω του πιθανού συνωστισμού σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και της αυξημένης κίνησης σε δημόσιους χώρους με αφορμή τις αργίες.

    Όπως επισημαίνουν στην ανάλυσή τους, τα πρώτα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας διαφαίνονται στην Αττική και σε κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Από την άλλη, οι επιπλέον ημέρες αργίας και η αποφυγή καθημερινών δραστηριοτήτων και επαφών ίσως λειτουργήσουν αντισταθμιστικά ως προς την δυναμική της πανδημίας με την παραδοχή βέβαια ότι τηρούνται τα ήδη ισχύοντα μέτρα με σύνεση παντού.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 3,9% (η ημερήσια τιμή την Πέμπτη είναι 2,9%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0,77 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). “Εντούτοις, παραμένουμε επιφυλακτικοί τόσο για την πορεία τις επόμενες ημέρες λόγω της αυξημένης κινητικότητας, όσο και στο πόσο καθαρά θα αποτυπωθούν οι οποιεσδήποτε τάσεις, με βάση των αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν λόγω των συνεχόμενων αργιών. Πάντως τα σημερινά δεδομένα και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων συνολικά στη χώρα στις 7 (ή στις 11) Ιανουαρίου θα ήταν πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. Αντίθετα, άνοιγμα στις 20 του μήνα (ή και αργότερα, δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου), θα συντελούσε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων (και κατ’ επέκταση σε ελάφρυνση της πίεσης στο σύστημα υγείας) σε βάθος ενός και δύο μηνών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να προχωρήσουν με επιτυχία οι εμβολιασμοί και να διευρυνθεί η ανοσία στα μέλη του πληθυσμού. Με βάση τις διαφοροποιήσεις στην επιδημιολογική εικόνα από περιοχή σε περιοχή, και με βάση τη διαφορετική μετεωρολογία και το πως αυτή θα επηρεάσει τη μεταδοτικότητα, άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιοχές με μικρή επιβάρυνση και μικρό πληθυσμό, και η πορεία αυτών (είτε θετική, είτε αρνητική) να αποτελέσει οδηγό για άνοιγμα ή μη των αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές. Αντίστοιχα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εμβολιασμοί ως μέσο ανάσχεσης της διασποράς στην κοινότητα στοχεύοντας σε περιοχές της χώρας όπου με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης ανιχνεύονται τάσεις αναζωπύρωσης μετά την άρση του lockdown” σημειώνουν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Δείτε πώς αποκαλεί τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη ο Νίκος Νικολόπουλος

    Νέο προσωνύμιο από τον Νικο Νικολόπουλο στην δημοτική αρχή,...

    Ο καιρός του Πάσχα: Πού και πότε θα βρέξει – Οι τελευταίες προβλέψεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα

    Νέα στοιχεία για τον καιρό του Πάσχα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις...

    Πέντε αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έχουν «κολλήσει» – Άγνωστο το επόμενο βήμα

    Παγωμένες είναι προς το παρόν οι μεταρρυθμίσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας...