Την ώρα που η πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων διχάζει την Ε.Ε., η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τον αποκλεισμό δεκάδων εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο, προσφύγων, μεταναστών και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο από τις εθνικές εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της Covid-19.
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που περιήλθε στη γνώση της εφημερίδας Guardian, τουλάχιστον 46 εκατομμύρια άνθρωποι ίσως δυσκολευτούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο, ακόμα κι αν η παγκόσμια έλλειψη δόσεων αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό. Πρόκειται για ένα πληθυσμό ανάλογο με αυτόν της Ισπανίας, τονίζει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των αποκλεισμένων είναι 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι που εκτοπίστηκαν εσωτερικά έπειτα από έξι δεκαετίες εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Κένυα και τη Συρία και σχεδόν 5 εκατομμύρια μετανάστες στην Ουκρανία.
Η Ινδία, η Νιγηρία και η Ινδονησία συγκαταλέγονται μεταξύ αρκετών μεγάλων χωρών των οποίων τα προγράμματα εμβολιασμού αποκλείουν εκτοπισμένους, σύμφωνα με την ανασκόπηση του ΠΟΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο. Άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, εμφανίζονται στη λίστα, αλλά έκτοτε τροποποίησαν τα σχέδιά τους.
Διεθνείς οργανώσεις υγείας εξετάζουν το πρόβλημα των αποκλεισμένων πληθυσμών εδώ και μήνες και οι ομάδες πίσω από την πρωτοβουλία Covax ενέκριναν τη δημιουργία ενός αποθέματος δόσεων εμβολίων για τους πιο ευάλωτους σε κοινότητες που δεν έχουν άλλη πρόσβαση στον εμβολιασμό.
Αυτή η πρωτοβουλία, που ονομάζεται «ανθρωπιστικό μαξιλάρι», θα αντλήσει το 5% των δόσεων που διατίθενται σε φτωχές και χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος χώρες μέσω του Covax, και θα τις διαθέσει στο πιο ευάλωτο 20% των ατόμων στις αποκλεισμένες κοινότητες, μέσα από ΜΚΟ όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
Η Covax εκτιμά ότι το πολύ 33 εκατομμύρια άτομα θα είναι επιλέξιμα για εμβόλια από το «ανθρωπιστικό μαξιλάρι», υπολογίζοντας τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε αυτές τις ομάδες – όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ηλικιωμένοι και άτομα με επικίνδυνες συννοσηρότητες. Δεν είναι σαφές πότε, εάν ποτέ, άλλοι άνθρωποι σε αυτές τις αποκλεισμένες κοινότητες θα εμβολιαστούν και από ποια πηγή.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι ακόμη και αν όλοι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και άλλοι ευάλωτοι πληθυσμοί συμπεριληφθούν στα εθνικά σχέδια εμβολιασμών, θα εξακολουθούν να υπάρχουν 60 έως 80 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο ανταρτών σε όλο τον κόσμο που θα είναι απρόσιτες.
Η έρευνα του ΠΟΥ απεικονίζει το χάσμα στα κυβερνητικά σχέδια διαφόρων χωρών. Περισσότερα από το 70% των 104 σχεδίων εμβολιασμού που εξετάστηκαν έχουν αποκλείσει μετανάστες, αφήνοντας έξω πάνω από 30 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 4,9 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία και 2,6 εκατομμυρίων στην Ακτή του Ελεφαντοστού.
Περίπου 11,8 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι επίσης εξαιρέθηκαν από τα περισσότερα σχέδια, αφήνοντας 2,7 εκατομμύρια Νιγηριανούς και περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ινδούς εκτός εμβολιαστικής μέριμνας, σύμφωνα με την έρευνα του ΠΟΥ.
Ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι οι εμβολιαστικές εκστρατείες που αποκλείουν κόσμο είναι τελικά αυτοκαταστροφικές, καθώς αφήνουν απροστάτευτα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που εξακολουθούν να είναι σε θέση να μολύνουν και να μεταδώσουν τον ιό και τις παραλλαγές του.