Του Κωνσταντίνου Φλαμή
«Η ανευθυνότητα αυτών που είναι σε θέσεις ευθύνης (πολιτικές, επιστημονικές), ο παρτακισμός τους, ο ωχαδελφισμός τους,κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και κάποια στιγμή θα πρέπει σε αυτή τη χώρα να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες σε όσους δεν κάνουν τη δουλειά τους για την οποία εκλέχτηκαν ή επιλέχθηκαν»!
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον καθηγητή Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην δημοτικό σύμβουλο Απόστολο Βανταράκη. Έναν άνθρωπο που δεν «μασάει» τα λόγια του.
Η ανάρτηση έγινε στο facebookκαι ήταν μία καλή αφορμή να μιλήσουμε μαζί του. Σε συνδυασμό με τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου για όλους τους ανεμβολίαστους. Ο κ. Βανταράκης έχει σταθερή άποψη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Και ως επιστήμονας, ζητά μέτρα με κατεύθυνση «υγειονομική»: «Μήπως κάποιοι “ειδικοί” πρέπει να κάνουν αυτοκριτική για την αποτυχία και εφόσον την κάνουν να διαβάσουν και να δουλέψουν λίγο παραπάνω αφού βρίσκονται σε θέση ευθύνης και επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τη ζωή ανθρώπων;
Μήπως να ακούσουν λίγο παραπάνω και να πιέσουν λίγο παραπάνω την πολιτική ηγεσία (εξάλλου για αυτό είναι η επιστήμη). Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια και δεν μπορείς να κρύβεσαι πίσω από αυτά.Ειδικά με τις ταχύτητες που γίνονται στην Ελλάδα.
ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ
Απαιτούνται πολλαπλές παρεμβάσεις κυρίως σε πρωτοβάθμια επίπεδα όπως έχω πει μήνες πριν» τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει: «Δεν είναι επιστημονική προσέγγιση να μιλάμε για μέτρα για την πανδημία μετά το τέλος του τουρισμού. Αυτό είναι οικονομική και πολιτική διαχείριση ενός καθαρά υγειονομικού ζητήματος.Πραγματικά ξαφνιάζομαι πως δέχονται αυτή τη διαχείριση τα μέλη της επιτροπής ειδικών».
Η συνέντευξη:
Ερ. Είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα;
Απ. Δεν ξέρω, τι σημαίνει αυτό; Τα μέτρα στο τέλος του τουρισμού είναι καθαρά οικονομική διαχείριση. Είναι πολυδιάστατη η πανδημία. Ο εμβολιασμός, αν είναι μόνο εμβολιασμός δεν φτάνει. Έχω εμβολιαστεί, είμαι υπέρ του εμβολιασμού, όμως η πανδημία δεν θέλει μόνο αυτό. Ακόμη και όλη η Ελλάδα να εμβολιαζόταν θα είχαμε μεταλλάξεις από άλλες χώρες.
ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ερ. Λέτε να πάμε σε λοκντάουν;
Απ. Αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι λοκντάουν. Οι περισσότεροι κάθονται έξω από τα μαγαζιά. Άρα ο εστιάτορας αυτή την στιγμή δεν έχει μεγάλο πρόβλημα. Τον χειμώνα όμως ποιος θα το εφαρμόσει; Να μιλάμε πρακτικά. Θέλουμε μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας.
Και αυτά τα μέτρα να αποτυπωθούν παράλληλα με τον εμβολιασμό. Αυτό δεν έχει αποτυπωθεί. Το μόνο που λέει το Κράτος είναι ότι αν δεν εμβολιαστείτε θα πάθετε το ένα, θα πάθετε το άλλο. Τι κάνει το κράτος για να διευκολύνει την κατάσταση;
Π.χ. θέλουμε στο Πανεπιστήμιο να κάνουμε δια ζώσης ένα μεταπτυχιακό. Θα πρέπει τα παιδιά να πληρώνουν το τεστ. Γιατί πρέπει να το πληρώνουν για να λάβουν εκπαίδευση; Δηλαδή υπάρχουν κάποια αλλοπρόσαλλα πράγματα.
Με απειλές και με τέτοιου είδους οικονομικά μέτρα, μπορείς να λύσεις ένα ζήτημα το οποίο είναι καθαρά υγειονομικό; Γιατί έχουμε χάσει ότι έχουμε χάσει; Γιατί κάνουμε αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις.
Για μένα υπάρχουν χώροι που δεν τους αγγίζουμε. Για ποιον λόγο π.χ. δεν λαμβάνονται μέτρα για τους ιερείς; Γιατί δεν τους αγγίζουμε; Δεν μπορούμε; Άρα σαφέστατα δεν λαμβάνονται μέτρα με καθαρά υγειονομικούς όρους.
Ερ. Φταίει πιστεύετε ο τουρισμός;
Απ. Ανακοινώνονται μέτρα για τον τουρισμό. Τα αφήσαμε όλα ελεύθερα και τώρα πάμε πάλι σε περιορισμούς. Απλά είναι τα πράγματα. Η μετάλλαξη πως μπήκε στην Ελλάδα; Από το μηδέν; Δεν μπήκε δηλαδή με το τουριστικό κύμα; Θα μας κάνουν να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε;
Θέλω να πω ότι η προσέγγιση ενός υγειονομικού ζητήματος είναι πολυδιάστατη. Θέλει προσέγγιση σε όλους τους χώρους για τους οποίους θεωρούμε πως έχουν μεγάλη επικινδυνότητα. Σχολεία, Νοσοκομεία, Δικαστήρια, Δημόσια Υπηρεσία.
ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ 20ΑΡΗΔΕΣ, ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ… 60ΑΡΗΔΕΣ
Ερ. Για το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας;
Απ. Πρέπει παντού σε εσωτερικούς χώρους να φοράμε μάσκα. Όχι στους εξωτερικούς. Εκεί δεν χρειάζεται. Σε σχέση με τα μέτρα, ναι σαφώς είμαι κατά των πρόχειρων προσεγγίσεων. Είναι μέτρα περιστασιακά. Δεν είναι μέτρα στρατηγικής. Να δούμε τι θα γίνει στα σχολεία.
Υπάρχει κάτι που έχουν σκεφτεί εκτός από τα τεστ; Εγώ δεν άκουσα τέτοια μέτρα με τέτοιες προτάσεις. Είναι περιστασιακό αυτό που κάνουν. Ποια είναι η προσέγγιση που κάνει το κράτος σε ανθρώπους που θα πρέπει να εμβολιαστούν και είναι πάνω από 60; Έχουμε ρίξει ξαφνικά το βάρος σε 20άρηδες και 25άρηδες και έχουμε αφήσει απέξω την ηλικία που θεωρείται άκρως επικίνδυνη.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι σε ένα σπίτι εμβολιάζονται όλοι οι πιτσιρικάδες. Γιατί δεν εμβολιάζεται ο 60άρης; Θα λύσουμε το πρόβλημα των διασωληνωμένων και γενικότερα των Νοσοκομείων με τους 20άρηδες; Όχι. Οι περισσότεροι εκεί είναι μεγάλης ηλικίας. Γιατί λοιπόν μεγενθύνουμε την νοσηλεία ενός 25άρη, όταν δίπλα του υπάρχουν δεκάδες ηλικιωμένοι με σοβαρό πρόβλημα;
Ερ. Bλέπω ότι επιμένετε στο θέμα των 60άρηδων…
Απ. Ανεξάρτητα αν πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι ειδικά οι άνω των 60 (κατά τη γνώμη μου πρέπει) δεν έχω καταλάβει ακόμα πως κινδυνεύει ένας εμβολιασμένος (που για αυτό εμβολιάστηκε) από έναν ανεμβολίαστο που ολοένα αναφέρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από “ειδικούς” στη Δημόσια Υγεία.
Ο εμβολιασμός είναι επιλογή όπως και κάθε υγειονομική πράξη (σημειωτέο για να μην γράφονται ανοησίες, έχω εμβολιαστεί)…Η Δημόσια Υγεία δεν προχωράει με κινδυνολογία, απειλές, ψέματα και μισές πληροφορίες. Αλλά μόνο με συστηματική ενημέρωση για όλα.
Και βέβαια αφού σωπάσουν οι πολιτικοί να λένε ανοησίες και να δημιουργούν αντανακλαστικά στον κόσμο. Θέλει σοβαρή επιστημονική αντιμετώπιση το θέμα. Αλλά κυρίως διαφάνεια και αλήθεια από όλους….!
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ