Θα τρώς αραντσίνι και θα γεύεσαι γεμιστά, σαν να είσαι με το ένα πόδι στην Ιταλία και με το άλλο την Ελλάδα.
Οι αγαπημένες λιχουδιές της γείτονος, έχουν τις ρίζες τους στην φτωχή κουζίνα, αφού ήταν ένας τρόπος να αξιοποιηθεί το ριζότο που είχε περισσέψει.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν αγαπηθεί και στην Ελλάδα και σερβίρονται ως μεζέδες και ορεκτικό.
Η γέμιση αυτού του συγκεκριμένου αραντσίνι που θα φτιάξουμε εδώ, έχει όλη τη γεύση και τα αρώματα, του αγαπημένου Ελληνικού καλοκαιρινού πιάτου, που είναι τα γεμιστά.
Σερβίρουμε τα χρυσοτηγανισμένα αραντσίνι, με γιαούρτι.
Αραντσίνι «γεμιστά»
Υλικά:
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. ρύζι γλασέ
- 50 ml κρασί λευκό
- 1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κολοκύθι τριμμένο
- 600 ml ζωμό λαχανικών
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. φέτα
- αλάτι – πιπέρι
- ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το πανάρισμα:
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 4 αυγά
- 300 γρ. panko ή φρυγανιά
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά, το κολοκύθι, τον ζωμό και ανακατεύουμε, μέχρι να βράσει το ρύζι και να απορροφηθεί το υγρό.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό, φέτα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κρύο σκεύος και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει εντελώς.
Δημιουργούμε οβάλ σχήματα, σαν σουτζουκάκια, ή στρογγυλές μπάλες, σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε και πρώτα πανάρουμε με αλεύρι, μετά τις περνάμε από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από το panko.
Τηγανίζουμε τα αραντσίνι σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
