Αρχαία Μεσσήνη: Πώς αλλάζει και αναβαθμίζεται η ελληνική… Πομπηία

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    Η Αρχαία Μεσσήνη αναβαθμίζεται με σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών, οι οποίες προσαρμόζονται στα νέα αρχαιολογικά δεδομένα, με την κατάργηση περιττών χώρων και την άμεση σύνδεση των οικοδομημάτων, μέσω ειδικών διαδρομών, με το υπό κατασκευή Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Το όραμα του αείμνηστου αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος για 40 σχεδόν χρόνια μετέτρεψε την Αρχαία Μεσσήνη σε σημείο αναφοράς, φαίνεται να ολοκληρώνεται με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα αίτημα χρόνων τόσο του ίδιου όσο και της τοπικής κοινωνίας, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, αλλά και με την αναβάθμιση των επιμέρους χώρων. Εκτός από το μουσείο, που έχει ήδη αναγγελθεί, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προχώρησε, μετά την πρόσφατη έγκριση του ΚΑΣ, στη γνωστοποίηση των επιμέρους αλλαγών που θα γίνουν ώστε να προβληθεί εξ ολοκλήρου ο αρχαιολογικός χώρος με τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του.

    Αρχαιολογικος_χωρος_Αρχαιας_Μεσσηνης
    Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης
    Tεράστια σημασία

    Οποιος έχει επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης δεν μπορεί να μην έχει θαυμάσει το εντυπωσιακό θέατρο, χωρητικότητας άνω των 10.000 θεατών, ένα από τα πιο μεγάλα και επιβλητικά της Αρχαιότητας και της Ελληνιστικής Εποχής, χτισμένο τον 3ο με 2ο αιώνα π.Χ., όπου κάποτε απολάμβαναν, σύμφωνα με τον Παυσανία, εντυπωσιακά θεάματα.

    Υφισταμενη_κατασταση_Βορειας_Εισοδου_αρχαιολογικου_χωρου
    Υφιστάμενη κατάσταση Βόρειας Εισόδου αρχαιολογικού χώρου

    Στο ίδιο μέρος σήμερα λαμβάνουν χώρα διάφορες παραστάσεις, όπως τότε που το θέατρο φιλοξενούσε περίοπτα θεάματα, καθώς και στο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο), που διατηρείται σε άριστη κατάσταση και που στο ανατολικό άκρο της ορχήστρας υψωνόταν ένας χάλκινος ανδριάντας του τότε μεγάλου ευεργέτη της περιοχής Τιβέριου Κλαύδιου Σιθίδα.

    shutterstock_2381205585
    Σε μια τεράστια περιοχή κάτω από ελιόδεντρα, ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβεί τα κατάλοιπα αυτών των εντυπωσιακών οικοδομημάτων, να θαυμάσει, εκτός από τα μέρη που φιλοξενούσαν τα ξεχωριστά θεάματα, όλα τα υπόλοιπα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας σημεία, όπως τις διάφορες πλευρές του σταδίου, ώστε να έχει την αίσθηση ότι πραγματικά μεταφέρεται στα ρωμαϊκά χρόνια – αρκεί να φωνάξεις πολύ δυνατά για να ακούσεις τον αντίλαλο στην άλλη άκρη του αχανούς αυτού χώρου που απέπνεε το μεγαλείο της περιοχής.

    shutterstock_1647408859

    Σε αυτό συμβάλλει η προσεκτική αναστήλωση των μνημείων, που στόχο έχουν να αναπαραστήσουν ακριβώς το πώς ζούσαν και συμπεριφέρονταν οι κάτοικοι εκείνα τα χρόνια, σύμφωνα με την αρχαιολογική αντίληψη που θέλει τα κατάλοιπα να μιλούν στο σήμερα, αλλά και σύμφωνα με την οπτική του ίδιου του Θέμελη, που στόχο είχε να μεταφέρει την πόλη στο τώρα. Μπορεί, έτσι, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, να έχει κανείς μια ολιστική εμπειρία της Αρχαίας Μεσσήνης και να αντιληφθεί ακριβώς πώς λειτουργούσε τότε.

    Φωτορεαλιστικη_απεικονιση_Νοτιας_Εισοδου
    Φωτορεαλιστική απεικόνιση Νότιας Εισόδου

    Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στο σημείο αυτό οι ειδικές διαδρομές περιήγησης, που αναμένεται να φωτιστούν και να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο, συνδέοντας μεταξύ τους τόσο το θέατρο, το στάδιο και το Ωδείο όσο και τα ιερά, όπως της Ισιδας, μιας… εισαγόμενης θεάς την οποία αναφέρει με σεβασμό ο Πλάτων, και του Σαράπιδος, αλλά και τα ταφικά μνημεία, την Αγορά, το Γυμνάσιο και το Ασκληπείο. Εντυπωσιακά όμως είναι όχι μόνο τα μεγαλοπρεπή κατάλοιπα των κτιρίων, που είχαν κλέψει την προσοχή των αρχαιολόγων, αλλά και τα πανέμορφα ψηφιδωτά της περιοχής.

    messini
    Φωτορεαλιστική απεικόνιση πωλητηρίου και υποδομών εξυπηρέτησης της βόρειας εισόδου

    Αναβαθμισμένη και σύγχρονη

    Ολα αυτά αναδεικνύονται με τον βέλτιστο τρόπο χάρη στο νέο σχέδιο που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεσσήνης για την αναβάθμιση της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ. Για την ακρίβεια, βάσει της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης μεταμορφώνεται η βόρεια είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, ενώ καταργούνται το εκδοτήριο και ο χώρος στάθμευσης, αλλά διατηρείται το αναψυκτήριο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση πάνω σε λοφίσκο. Μετά την εύρεση αρχαιοτήτων, το νέο κτιριακό συγκρότημα, εμβαδού 217 τ.μ., σχεδιάστηκε εκ νέου στο βόρειο τμήμα του ακινήτου.

    shutterstock_1294832383

    Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, το προτεινόμενο συγκρότημα θα περιλαμβάνει πωλητήριο, εκδοτήριο εισιτηρίων, αίθουσα προβολών, χώρους υγιεινής επισκεπτών και προσωπικού, χώρο διημέρευσης-ιατρείο. Σε σχετική ανακοίνωση η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρει: «Στη στρατηγική μας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου στόχος μας είναι οι επεμβάσεις, οι διαμορφώσεις και οι κατασκευές να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες. Να μην προκαλούν οπτική, αισθητική ή άλλου είδους όχληση στα μνημεία. Να αναδεικνύουν τον λειτουργικό τους χαρακτήρα, να υποστηρίζουν την αναγνωσιμότητα και τη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πόλυ Πάνου: «Δεν μου λείπει η γκρίνια της, αν ζούσε τώρα δεν θα είχα παντρευτεί» λέει ο θετός γιος της

    Ο Βαγγέλης Πάνου, θετός γιος της σπουδαίας τραγουδίστριας Πόλυ Πάνου, μίλησε...

    Άμπου Ντάμπι: Άγριο ξύλο σε εστιατόριο ανάμεσα σε Γεωργιανούς βουλευτές και πολίτη

    Σκηνές ακραίας βίας εκτυλίχθηκαν σε εστιατόριο σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και...

    Κακοκαιρία – Τσατραφύλλιας: «Χιονοπτώσεις και καταιγίδες τις επόμενες 30 ώρες»

    Για χιονοπτώσεις και καταιγίδες τις επόμενες 30 ώρες προειδοποιεί...

    Ο κατώτατος γίνεται σταδιακά μέσος μισθός – Το στοίχημα της αύξησης των εισοδημάτων

    Ενα πραγματικά δύσκολο παζλ καλείται να διαχειριστεί και να...
    Best Shop