Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας μετά την μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης, στην οποία διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, ότι τα έξοδα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα, κάτι που αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον λόγω της κατάργησης του τέλους Ερυμάνθου και των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος-πρώτων υλών και λοιπών υπηρεσιών και προϊόντων.
Παράλληλα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην μελέτη, η αναπροσαρμογή – αύξηση των τιμολογίων της, κρίνεται αναγκαία για την επιβίωσή της.
Κατά την έναρξης της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, Νίκος Μαρούντας, τόνισε πως απευθύνθηκε στον επιστήμονα – οικονομολόγο, κ. Χαμεζόπουλο ζητώντας του πόρισμα για το θέμα «Συζήτηση μελέτης και καταγραφή ανάλυσης της βιωσιμότητας της Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο.» και ακολούθως έδωσε τον λόγο στον Άγγελο Σπυρογιάννη για την παρουσίαση της μελέτης.
Τα συμπεράσματα της μελέτης
Έπειτα από συνεργασία με μελετητικό γραφείο συντάχθηκε οικονομική μελέτη κατά την οποία προκύτπουν τα εξής συμπεράσματα:
1) Ήδη τα έσοδα είναι μικρότερα από τα έξοδα.
2) Στο άμεσο μέλλον αυτή η ψαλίδα εσόδων-εξόδων θα αυξηθεί αρνητικά, μετά την κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου και τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος-πρώτων υλών και λοιπών υπηρεσιών και προϊόντων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α., με σκοπό τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας να βαίνουν αρνητικά έως και 500.000,00 ευρώ ανά έτος από το 2022 και μετά.
3) Η οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α. δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν μπορεί να εισπράξει κρατικές ενισχύσεις – επιχορηγήσεις για έργα που εκτελεί, καθώς της έχει γίνει στέρηση φορολογικής ενημερότητας στην Δ.Ο.Υ από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας, για οφειλές προς αυτόν.
4) Εκτιμώντας το γεγονός ότι από ιδρύσεως της Δ.Ε.Υ.Α. δεν έχει γίνει καμία αναπροσαρμογή στα τιμολόγια που εκδίδει, ότι τα έσοδα είναι ήδη λιγότερα από τα έξοδα, την μέλλουσα προδιαγραφόμενη δυσμενέστερη πορεία και το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο οικονομικές Δ.Ε.Υ.Α. της Πελοποννήσου και ίσως της χώρας, η αναπροσαρμογή – αύξηση των τιμολογίων της, κρίνεται αναγκαία για την επιβίωσή της.
«Με τα υφιστάμενα τιμολόγια η ΔΕΥΑ δεν μπορεί να επιβιώσει»
Μετά τη λήξη της παρουσίασης το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Μαρούντας και είπε ότι με τα υφιστάμενα τιμολόγια η ΔΕΥΑ δεν μπορεί να επιβιώσει.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το προϊόν μας και να μην πληρώνει. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή – εξορθολογισμός των τιμολογίων ύδρευσης. Π.χ. το πάγιο στην Τ.Κ. Ηράκλεια, ως και σε άλλα χωριά είναι πολύ χαμηλό και πρέπει να αυξηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρούντας.
«Να γίνει λεπτομερής ανάλυση των συνθηκών της κάθε τοπικής κοινότητας»
Ο Ανδρέας Μπενέτσης, μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας και Δημοτικός Σύμβουλος, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τα μεγάλα αστικά κέντρα, όσον αφορά στην τιμολόγηση των λογαριασμών ύδρευσης, διότι ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελείται από χωριά, όπου το κάθε σπίτι έχει τον κήπο του.
Η οριζόντια αύξηση των λογαριασμών δεν είναι δίκαιη, όπως δεν είναι δίκαιος και ο τρόπος που τιμολογεί η Δ.Ε.Υ.Α. Πρέπει να γίνει λεπτομερή ανάλυση των συνθηκών της κάθε τοπικής κοινότητας (τρόπος ύδρευσης, αριθμός βλαβών, κ.λ.π.). Το πάγιο δεν πρέπει να υπάρχει. Αν όμως είναι απαραίτητο, αυτό να είναι τόσο ώστε να καλύπτει μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα της Δ.Ε.Υ.Α. να καλύπτονται από την κατανάλωση».
«Η κάθε Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να προσαρμόζει τα τιμολόγιά της ανάλογα με τα λειτουργικά έξοδα και τις ανάγκες της»
Ο Αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και μέλος της ΔΕΥΑ, Βασίλης Αρβανίτης είπε ότι «η κάθε Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να προσαρμόζει τα τιμολόγιά της ανάλογα με τα λειτουργικά έξοδα και τις ανάγκες της. Δεν δέχομαι ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο. έχει το φθηνότερο τιμολόγιο και δεν μπορούμε να συγκριθούμε με ένα αστικό κέντρο. Η Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο. θα πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσωπο. Διαφωνώ με την οριζόντια αύξηση διότι αυτό λειτουργεί ενάντια σε όσους καταναλωτές πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους.
Κανένας δεν θέλει να αυξηθεί το νερό τώρα που υπάρχει τέτοια ακρίβεια στην αγορά. Μια λύση θα ήταν αν μπορούσαμε να βρούμε μια επιχορήγηση, ή να κινηθούμε προς την κατεύθυνση να εντοπίσουμε αν κάποιοι κλέβουν νερό. Πάντως σε κάθε περίπτωση πριν την αλλαγή των τιμολογίων πρέπει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να βεβαιωθούν στη Δ.Ο.Υ. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει πριμ συνέπειας για τους καλοπληρωτές. Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε την Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο. καλύτερη».
Ο Λύσανδρος Παναγόπουλος είπε «ότι υπάρχουν και καλοπληρωτές και κακοπληρωτές. Αυτά τα έσοδα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων ύδρευσης θα φτάσουν να καλύψουν τα έξοδα της Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο.;» 5 Η κα Μπουρνά και ο κος Σκούτας συμφωνούν με την πρόταση του κου Αρβανίτη όσον αφορά στη βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Δ.Ο.Υ.