Art News – Το The Chios Festival επιστρέφει για τέταρτη χρονιά με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα στο νησί της μαστίχας και των αρωμάτων

    Ημερομηνία:

    Με αίσθημα σεβασμού και θαυμασμού για τον Πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις της Χίου και ατενίζοντας το μέλλον και τις προοπτικές του με μια διευρυμένη οπτική και εξωστρέφεια, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποδέχεται για 4η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Χίου, THE CHIOS FESTIVAL, έναν θεσμό που τιμά την Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου, ενώ παράλληλα ανοίγει διαύλους διαλόγου και συνεργασίας με τον κόσμο.

    Από τις 25 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, το νησί θα φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Επιστήμης και της Επιχειρηματικότητας, σε έναν πολύπλευρο διάλογο που συνδυάζει πολιτιστικές διαδρομές, σύγχρονες ανησυχίες και δημιουργία.

    Η φετινή διαδρομή ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο του Εμποριού (25/08), όπου η Δέσποινα Τσαρδάκα, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και η Rebecca Sweetman, καθηγήτρια και διευθύντρια της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, θα μιλήσουν για την αρχαιολογία και τη διαχρονική μνήμη του τόπου, με τη μουσική του συγκροτήματος Lyrica να κλείνει την πρώτη βραδιά, την οποία παρουσιάζει ο Γιάννης Τζούμας.

    Στη Νέα Μονή (27/08), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Ιόλη Καλαβρέζου, καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Harvard και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και η Teresa Shawcross, καθηγήτρια Βυζαντινολογίας στο Princeton θα αναδείξουν όψεις της βυζαντινής παράδοσης, με παρουσιαστή τον Γιάννη Τζούμα, ενώ το μουσικό ποίημα “Κύριε, εκέκραξα” του Θοδωρή Οικονόμου θα ακουστεί στα Αυγώνυμα, με τη συμμετοχή της Αντιγόνης Πάππου.

    Οι συζητήσεις συνεχίζονται στο Castelli, την ιστορική έπαυλη του 15ου αιώνα στο Μυροβόλο Κάμπο (29/8), μέσα από την ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα, Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την συζήτηση του Prof. Kevin Featherstone, ομ. καθηγητή LSE, Chair of the Anglo-Hellenic League με τον Λουκά Τσούκαλη, ομ. καθηγητή του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ και με προσωπικότητες όπως ο Lord Simon Woolley, Baron of Woodford, Principal of Homerton College/Cambridge University, η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος & CEO Ομίλου ΟΦΕΤ και η Σοφία Στάικου, αντιπρόεδρος στην εταιρία Lyktos Holding A.E , πρ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην οποία θα γίνει απονομή τιμής από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Θα τεθούν στο τραπέζι ζητήματα πολιτικής και Πολιτισμού, με την Ειρήνη Νικολοπούλου στον συντονισμό, πριν η βραδιά κλείσει με μια λαμπερή όπερα με την Έλενα Κελεσίδου, την Inca Balavanova, τον Γιώργο Ντάβλα και στο πιάνο τον Δημήτρη Γιάκα.

    Την επόμενη ημέρα (30/8), στο ίδιο ιστορικό σκηνικό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής, η Ειρήνη Βενιάμη, επιχειρηματίας στον χώρο της Ναυτιλίας, η Σοφία Ντενίση, καθηγήτρια ΑΣΚΤ και η Μιμή Ντενίση, κορυφαία πρωταγωνίστρια, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης, προσδίδουν “Άρωμα Γυναίκας στο Μυροβόλο Κάμπο“, σε μια βραδιά που οικοδεσπότης θα είναι ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και θα γεμίσει με τις μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

    Η εικαστικός Δέσποινα Σταθάκη, θα προσφέρει έργα ειδικά σχεδιασμένα για τον Θεσμό.

    Στο Κάστρο της Χίου (31/8), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έναρξη της έκθεσης του εικαστικού Νάκη Παναγιωτίδη στο Χαμιδιέ Τζαμί σε επιμέλεια του Δρ. Φώτη Παπαθανασίου, παρουσία του Michele Casamonti από την γκαλερί Tornabuoni Arte και υπό την αιγίδα της Ιταλικής και Ελβετικής Πρεσβείας. Παρόντες θα είναι ο Paolo Cuculi, Πρέσβης Ιταλίας και ο Giovanni Sacraluce, ιστορικός τέχνης, ενώ οι Μουσικοί του Θεάτρου Carlo Felice Genova και οι παραδοσιακοί ήχοι της Κάτω Ιταλίας από το συγκρότημα Agrikó θα δώσουν το στίγμα μιας γιορτής που τιμά την ιστορία, την παράδοση και τη διασύνδεσή της με την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα.

    Η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις ηθικές προεκτάσεις της θα φέρει στο ιστορικό Castelli (01/09) τον Παναγιώτη Ροϊλό, καθηγητή Συγκριτικής Γραμματολογίας του Harvard και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, τακτικό καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρ. πρόεδρο ΙΤΕ, τον Κωνσταντίνο Φίλη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, τον Lou Marinoff, καθηγητή φιλοσοφίας, City University NY και την Xiaojun Ding, καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Xi’an Jiaotong University, με την Κατερίνα Γκαγκάκη να συντονίζει έναν διάλογο που θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από τη Νινέτα Βαφειά, τον Φώτη Νέζη και τη Σοφία Παπαδημητροπούλου.

    Οι βραδιές πολιτισμού στο Castelli (02/09) θα συνεχιστούν με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη, Αρχιτέκτονα – πρ. υπουργού Πολιτισμού, της Λυδίας Καρρά, προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), της Νίκης Μπουτάρη, ιδρύτριας του justanumber.gr, του Nicholas Pappas, καθηγητή Φιλοσοφίας, City University NY και του Michele Casamonti, Tornabuoni Arte υπό τον συντονισμό της Κατερίνας Γκαγκάκη, κλείνοντας με τις νότες της υψιφώνου Χριστίνας Πουλίτση.

     

    chios festival

     

    Η θεματική των επιστημών θα κορυφωθεί στο Castelli (03/09) με τον Dr. Stelios Papadopoulos (Exelixis) και τη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη, με ομιλητές τους Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, αστροφυσικό – Ακαδημία Αθηνών, Prof. Wyn Evans, Ινστιτούτο Αστρονομίας/University of Cambridge, Δρ. Γιώργο Νούνεση, πρόεδρο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και Darwin Caldwell, καθηγητή Ρομποτικής, πρόεδρο Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΙΙΤ)  πριν η μουσική κλείσει και αυτή τη βραδιά με τη Νινέτα Βαφειά, τον Φώτη Νέζη και τη Σοφία Παπαδημητροπούλου.

    Στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας (04/09), η ημερίδα “Με το βλέμμα στο Μέλλον: Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα, Πολιτισμός” θα αναδείξει νέες προοπτικές στην δημιουργία και το επιχειρείν, με ομιλητές όπως ο Πρέσβης Selim Yenel, πρόεδρος του Global Relations Forum, ο Prof. Dr. Hakan Ürey, αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας/Πανεπιστήμιο Koç, η Dr. Hala El Miniawi, ιδρύτρια του LIC/UK, ο Dr. Abdulhadi Brenjakjy, Liacademy.co.uk, ο Turgut Guneri, επιχειρηματίας – επενδυτής, ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, η Μαρία Λοϊζίδου, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ, η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, δ/νουσα σύμβουλος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων/Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρύτανης New York College, ο Στράτος Σιμόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής και ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece, υπό τον συντονισμό της Κορίνας Γεωργίου.

    Ο κινηματογράφος έχει τη δική του θέση στο Φεστιβάλ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο (05/09) με την προβολή της ταινίας “Υπάρχω” και μετέπειτα συζήτηση στον Κάμπο της Χίου με τους συντελεστές του φιλμ, δηλαδή τον σκηνοθέτη Γιώργο Τσεμπερόπουλο, την σεναριογράφο Κατερίνα Μπέη, τον παραγωγό Διονύση Σαμιώτη, τον πρωταγωνιστή Χρήστο Μάστορα, αλλά και τον Μάκη Μάτσα μεταμορφωτή της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας και ιδιοκτήτη της Minos/EMI/Universal, ενώ η βραδιά θα συνεχιστεί με τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη από Χιώτες καλλιτέχνες.

    Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίζεται στην Ιχθυόσκαλα Χίου (06/09), με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο θα παρουσιάσει το συναρπαστικό δίπτυχο χορού “Return of the summer”, σε χορογραφίες του διευθυντή μπαλέτου Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική Έκτορ Μπερλιόζ, καθώς και του Γιάννη Μανταφούνη, σε μουσική του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη. Η περιοδεία του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην Ελλάδα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    Η αυλαία θα πέσει στην κεντρική πλατεία του Ανάβατου (07/09) με την κορυφαία ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο συγκλονιστικό μονόπρακτο μελόδραμα “Μήδεια” του Τσέχου συνθέτη Jiří Antonín Benda με την μουσική συνοδεία στο πιάνο του μαέστρου Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

    Με την υποστήριξη της UNESCO Greece, της Ιταλικής και της Ελβετικής Πρεσβείας, το THE CHIOS FESTIVAL 2025 επιβεβαιώνει τον διεθνή χαρακτήρα και το όραμά του: να ταξιδεύει τη Χίο στον κόσμο και να φέρνει τον κόσμο στη Χίο “με την αύρα του χθες στον Πολιτισμό του Αύριο”.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δήμος Πατρέων: “Απαιτούμε την άμεση, πλήρης και ασφαλή επαναλειτουργία του νοσοκομείου”

    Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Αρχή της Πάτρας για την...

    Μυρτώ Αλικάκη: Η τεράστια αλλαγή στα μαλλιά της για την επιστροφή της σειράς “Υπέροχα Πλάσματα”

    Ενθουσιασμένη είναι αυτήν την περίοδο η Μυρτώ Αλικάκη, καθώς η επιστροφή...

    Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

    H ιστορική οικία Λαζάρου Κουντουριώτη (1769-1852) στην Ύδρα είναι ένα αρχοντικό που,...

    Οπαδός του Παναθηναϊκού στο Mega: «Τελευταίος πιστός Γιάννης Αλαφούζος, τα έχουμε βάψει μαύρα» (vid)

    Τουρίστας «κούφανε» δημοσιογράφο του Mega στο λιμάνι του Πειραιά σε ερώτηση που αφορούσε...