Superfoods ή αλλιώς γνωστές ως υπερτροφές είναι τα τρόφιμα που είναι γεμάτα με πολυάριθμες βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.
Έχουν μεγάλη απορροφητικότητα από τον οργανισμό, θωρακίζουν το αμυντικό μας σύστημα και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε ασθένειες. Ας τα γνωρίσουμε!
Αμύγδαλα
Τα 30 γρ. αμυγδάλων περιέχουν το 35% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας σε βιταµίνη Ε και είναι καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων.
Τζίντζερ
Το Τζίντζερ δρα ως αντιοξειδωτικό, ενώ βελτιώνει την ηπατική λειτουργία, την πέψη και µειώνει τη χοληστερίνη στον οργανισμό.
Λάχανο Kale
Είναι κοντινός συγγενής του άγριου λάχανου µε µεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταµίνες Α, C και K, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το ασβέστιο.
Καρύδα
Περισσότερο από 50% του λίπους καρύδας είναι λαυρικό οξύ, που υποστηρίζει τη γνωσιακή λειτουργία και την υγεία καρδιάς και θυρεοειδούς.
Καρύδια
Tα καρύδια περιέχουν βιταµίνες B1, B2, B6, E, φολικό οξύ και σελήνιο. Επίσης, περιέχουν και τα τρία αµινοξέα της γλουταθειόνης, ενώ είναι πλούσια σε µαγνήσιο και ψευδάργυρο που είναι οι συµπαράγοντες της βιταµίνης D.
Κινόα
Αντικαθιστά το ρύζι και είναι πολύ πλούσιο σε βιταµίνες Β1, Β2, Β6, Ε, φολικό οξύ και µέταλλα, ενώ περιέχει όλα τα αµινοξέα για την παραγωγή γλουταθειόνης.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι πολύ καλή πηγή βιταµίνης C, K, σιδήρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος, μαγνήσιου και φυτικών ινών. Θα πρέπει, να αποφεύγεται από όσους παίρνουν αντιπηκτικά και ειδικά από εγκύους, γιατί µπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη µήτρα.
Μπρόκολο
Έχει αποδεδειγµένα αντικαρκινικές, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες λόγω βιταµίνης C, φυτικών ινών, σεληνίου.
Παντζάρι
Γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση των χρωστικών του, περιέχει καλές ποσότητες φολικού οξέος, µαγγανίου, καλίου, σιδήρου, βιταµινών C και Β6.
Ρόδι
Πολύ πλούσιο σε βιταµίνες Α, C, Ε, φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (µαζί µε τα µούρα) από όλες τις τροφές.