Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρώμε μετά την ημερομηνία λήξης

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε όλους μας έχει τύχει να καταναλώσουμε τροφές, ενώ έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Αυτό το κάνουμε πολλές φορές επειδή μας φαίνεται αρκετά σπάταλο το να πετάμε φαγητά, ενώ άλλοι συνάνθρωποι μας δεν έχουν για φαγητό ούτε ένα κομμάτι ψωμί, αλλά και για το λόγο ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές μετά την ημερομηνία λήξης τους χαλάνε και δεν πρέπει να τις καταναλώνουμε και πώς μπορούμε να τις προστατέψουμε.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ημερομηνίες στο πακέτο δεν λένε όλη την αλήθεια. Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Schaffner, Ph.D., μικροβιολόγος τροφίμων και διακεκριμένος καθηγητής στο Rutgers University School of Environmental and Biological Sciences υποστηρίζει ότι οι ημερομηνίες λήξεις καθορίζονται από τους κατασκευαστές των προϊόντων και αφορούν την ποιότητα και όχι το αν είναι ασφαλείς για την υγεία μας. Το χρώμα, η μυρωδιά και η γεύση των τροφίμων αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτές οι ημερομηνίες ορίζονται από τον κατασκευαστή για να λένε “αυτό το φαγητό θα είναι καλύτερο αν καταναλωθεί μέχρι αυτήν την ημερομηνία”.

    Η ένδειξη “Χρήση έως” ή “καλύτερη χρήση από/πριν” υποδεικνύει την τελευταία ημέρα που πρέπει να καταναλωθεί το φαγητό για την καλύτερη ποιότητα. Οι ημερομηνίες “πώληση έως” δείχνουν πόσο καιρό μπορεί να μείνει ένα τρόφιμο στα ράφια των καταστημάτων. Εκτός από τα βρεφικά παρασκευάσματα, η χρονολόγηση προϊόντος δεν απαιτείται από τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

    Ωστόσο, πότε μπορούμε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε είναι ώρα να πετάξουμε τα τρόφιμα; “Η ψύξη δεν σκοτώνει τίποτα. Απλώς σταματά την ανάπτυξη”, λέει ο Δρ. Schaffner.Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής του φαγητού μας μπορεί να είναι μικρότερη από όσο νομίζουμε. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διάρκεια του φαγητού, όπως ο τρόπος χειρισμού τους πριν το αγοράσουμε, η αποθήκευση στο σούπερ μάρκετ και αν έχει διατηρηθεί κρύο στο ψυγείο μας. Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα δεν είναι στον έλεγχό μας, η σωστή αποθήκευση στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει το φαγητό μας να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

    Προϊόντα με ημερομηνία λήξης που αγνοείς και χρησιμοποιείς ακόμα!

    Αυγά.Τα αυγά έχουν διάρκεια ζωής από τρεις έως πέντε εβδομάδες. Ακόμη και αν παρέλθει η ημερομηνία πώλησης, είναι εντάξει να φαγωθούν αν έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία των 40 βαθμών ή πιο κρύα. Αλλά αν τυχόν υπάρχουν ραγισμένα αυγά, τότε πρέπει να τα πετάξουμε επειδή υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

    Φρέσκο Γάλα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που είναι ένα καλό μέσο για να αναπτυχθούν διάφορα βακτήρια. Αν εμφανίσουν ξινή μυρωδιά ή περίεργο χρώμα, προφανώς θα πρέπει να τα απομακρύνουμε. Συνήθως, αυτά τα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων διαρκούν μια εβδομάδα μόλις τα ανοίξουμε. Το φρέσκο γάλα, το οποίο δεν έχει παστεριωθεί για να καταστρέψει τα σφάλματα που προκαλούν ασθένειες, όπως η σαλμονέλα και η E. coli, δεν είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε σε καμία περίπτωση.

    Αλλαντικά. Τα αλλαντικά κοπής θα διαρκέσουν μόνο 3 έως 5 ημέρες σύμφωνα με την Londa Nwadike, που είναι ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων για το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Τα αλλαντικά κοπής μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο της λιστέρια το οποίο αναπτύσσεται ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, μυϊκούς πόνους, διάρροια και σοβαρές επιπλοκές για τις έγκυες γυναίκες.

    Ημίσκληρα τυριά. Τα τυριά Cheddar, Gouda και άλλα ημίσκληρα τυριά μπορούν να αποθηκευτούν έως και έξι μήνες χωρίς να ανοιχτούν ή τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμα. Επειδή έχουν λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό από τα μαλακά τυριά, η αλλοίωση δεν θα εξαπλωθεί τόσο γρήγορα, έτσι μπορούμε να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε μούχλα, κόβοντας το κομμάτι που έχει χαλάσει.

    Συσκευασμένο μαρούλι. Όταν αγοράζουμε έτοιμες σαλάτες με μαρούλι πρέπει να το καταναλώνουμε εντός λίγων ημερών από την αγορά. Εάν δεν ανοιχτεί, η ποιότητα υποβαθμίζεται μετά την ημερομηνία λήξης. Ακόμα, είναι σημαντικό να πετάμε ολόκληρη τη σακούλα εάν κάποια κομμάτια είναι γλοιώδη. Επίσης, πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν πρέπει να το πλύνουμε πρώτα ή όχι. Είναι καλό να προχωράμε χωρίς πλύσιμο, αν η ετικέτα λέει “προπλυμένο”, ή “έτοιμο για φαγητό”. Στην πραγματικότητα, εάν το πλείνουμε ξανά μόνοι μας, υπάρχει κίνδυνος επέκτασης μόλυνσης με τις επιφάνειες της κουζίνας μας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΧΑΪΑ: Ο Δημήτρης Παλούμπης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο – ΦΩΤΟ

    Με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση...

    ΠΑΤΡΑ: Κοπή πίτας στην εταιρεία Φώτης Παπαθεοδώρου Autoparts

    Μέσα σε ένα ευχάριστο και ζεστό κλίμα, η εταιρεία Φώτης...

    Ανατροπή με εντολή ΕΕ για την προστασία των νοικοκυριών από τους παρόχους: Πότε θα απαγορεύεται να «κόβεται» το ρεύμα

    Ανατροπή στους κανόνες προστασίας των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει κοινοτική Οδηγία, η...

    Η MPDO στηρίζει την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή

    Η MPDO στηρίζει την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή μέσα από μια...
    Best Shop