Η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου πέρασε στην αιωνιότητα. Μετά από 96 χρόνια ζωής και 70 χρόνια βασιλείας, η εποχή της θα μείνει στην Ιστορία ως μια δεύτερη Ελισαβετιανή περίοδος μετά από εκείνη του 16ου αιώνα.
Σε αυτό το τέλος εποχής στέκεται η Μαριζάν Μόρφυ-Καρατζά, η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στην Πάτρα, η οποία είχε το προνόμιο να τιμηθεί με παράσημο από την αείμνηστη πλέον βασίλισσα σε ειδική τελετή στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις αρχές της 10ετίας του ‘90.
«Ηταν αυτό ακριβώς που περιέγραφε το αξίωμά της. Η βασίλισσα. Οπως λένε και οι Βρετανοί υπήρξε figure head…», δήλωσε εμφανώς συγκινημένη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η Μαριζάν Μόρφυ-Καρατζά, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Κοινοπολιτεία από το 1972 μέχρι σήμερα.
«Είμαι θλιμμένη. Είναι μια μεγάλη απώλεια. Η βασίλισσα υπηρέτησε την πατρίδα με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη για τον λαό της. Ακόμη και μερικά 24ωρα πριν από τον θάνατό της έκανε στο ακέραιο το καθήκον της, διορίζοντας τη νέα πρωθυπουργό (σ. Λιζ Τρας)», ανέφερε η υποπρόξενος του Ηνωμένη Βασιλείου στην Πάτρα και πρόσθεσε: «Η άσχημη είδηση ήταν ένα σοκ. Το πένθος είναι τεράστιο σε όλα τα μέρη της Κοινοπολιτείας. Και μιλάμε για το 1/4 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού στο οποίο βασίλευσε η Ελισάβετ. Μιλάμε για ένα τεράστιο μέγεθος».
«ΕΞΕΠΕΜΠΕ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Τι ήταν αυτό, όμως, που ξεχώριζε τη βασιλεία της; «Η σταθερότητα. Ηταν ένα σταθερό πρόσωπο. Εξέπεμπε σταθερότητα και ασφάλεια και για το κράτος και για όλους μας. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε ορκίσει 15 πρωθυπουργούς στη χώρα της, ενώ είχε συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους προέδρους των ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ μέχρι τον Τζο Μπάιντεν στις μέρες μας. Είμαι συγκινημένη. Ολη μας τη ζωή αυτήν ξέραμε. Η γενιά μας συνδέθηκε με τη βασιλεία της. Είναι το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης».
«Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ»
Ζητήσαμε από τη Μαριζάν Μόρφυ-Καρατζά και μια πρόβλεψη για την αλλαγή σελίδας που ήδη υπήρξε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τα πρότυπα του περίφημου «Η βασίλισσα απέθανε, ζήτω ο βασιλιάς». «Είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρη ότι ο βασιλιάς Καρόλος θα συνεχίσει το έργο της μητέρας του. Προσωπικά ήμουν πάντα θαυμάστρια του Καρόλου, ως πρίγκηπα, ως οικολόγου, ως ανθρώπου του πνεύματος και του πολιτισμού. Εχει την ίδια χάρη με της μητέρας του. Και ειδικά όταν σου απευθύνει το λόγο είναι πολύ προσιτός, έχει ένα ιδιαίτερο charm, νομίζεις ότι μιλάει μόνο σε σένα. Η βασίλισσα μητέρα του μπορούσε να ενώνει τον λαό και να γεφυρώνει καταστάσεις. Είμαι σίγουρη ότι το ίδιο επιτυχημένος θα είναι και ο βασιλιάς Κάρολος».
Δεν είχε τυχαία τα καλά λόγια που μας είπε η Μαριζάν Μόρφυ-Καρατζά για τον άλλοτε πρίγκηπα της Ουαλίας και νέο Συνταγματικό Μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας. Τον είχε γνωρίσει, άλλωστε, στη διάρκεια εκδήλωσης της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του τότε διαδόχου του θρόνου στη χώρα μας το 2018.