flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 23ΧΡΟΝΟΥ: Το μεγάλωμα «κουκούλωμα» στο ΚΕΤΧ Πατρών

Νέα παρέμβαση των δικηγόρων του στο ΓΕΣ! Τι έδειξαν οι ΕΔΕ;

 

 

Ηταν μεσημέρι του Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου 2021 όταν κάτοικοι του Αργοστολίου βλέπουν ένα σπορ αυτοκίνητο να «ίπταται» πάνω από τον γκρεμό και να πέφτει στη θάλασσα. Λίγες ώρες αργότερα ανασύρεται νεκρός ο 23χρονος στρατιώτης Κυριάκος Ευαγγελάτος ο οποίος υπηρετούσε στο ΚΕΤΧ της Πάτρας.

 

Την ημέρα της κηδείας και ενώ όλοι έλεγαν ότι ο θάνατος του παιδιού ήταν αυτοκτονία, ο πατέρας του προβαίνει σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη. Το παιδί του δεχόταν άγριο bullying στον στρατό. Τελευταία υπηρετούσε στην Πάτρα.

 

Όπως τότε είχε πει η οικογένεια, το παιδί τους δεχόταν bullying κατά τη στρατιωτική του θητεία, την οποία υπηρετούσε στην Πάτρα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην αυτοχειρία. Βρισκόταν στην Κεφαλονιά κάνοντας χρήση 7ήμερης άδειας, αλλά την τρίτη ημέρα πήρε το αυτοκίνητό του, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και έπεσε στη θάλασσα, απ’ όπου δεν βγήκε ποτέ.

 

Τα λόγια του πατέρα συγκλονίζουν:  «Ο γιος μου έδωσε τέλος στη ζωή του. Τον έστειλα να υπηρετήσει την πατρίδα, όπως την υπηρέτησα και εγώ. Τον προέτρεπα γιατί αυτό θεωρούσα ότι ήταν το σωστό, όπως έκανα και εγώ. Δυστυχώς όμως εκεί που πήγε του ασκήθηκε απίστευτη ψυχολογική βία και από φαντάρους και από υψηλόβαθμους αξιωματικούς, ήταν πυροβολητής και υπηρετούσε στην Πάτρα. Όλοι αυτοί θα πληρώσουν, γιατί δεν θέλω να θρηνήσουμε άλλα παιδιά όπως εγώ. Γιατί κανένας γονέας δεν αξίζει αυτό το πράγμα».

 

Μετά την Αυτοκτονία του 23χρονου Κυριάκου εκφράστηκε ένα σημαντικό ρεύμα ανθρώπων που με κάθε τρόπο θέλησαν να εκφράσουν την οργή τους για τα όσα συνέβησαν και ώθησαν τον Κυριάκο στην Αυτοκτονία, απαιτώντας από το ΓΕΣ και το Υπουργείο Άμυνας δικαιοσύνη,  και λήψη σοβαρών μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια δραματικά περιστατικά.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η «Πολιτεία» και με βάση όλα όσα έχουν περιέλθει στην γνώση της οικογένειας του Κυριάκου, στο ΚΕΤΧ έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων. Ετσι αντί να διερευνηθούν οι λόγοι της απώλειας ενός ακόμη νέου παιδιού που υπηρετούσε την Υποχρεωτική Στρατιωτική του Θητεία, από την πρώτη στιγμή ασκήθηκαν  ασφυκτικές πιέσεις, μέχρι και απειλές και «τρομοκρατία» από συγκεκριμένους ένστολους ώστε να «βουλώσουν» το στόμα άλλων φαντάρων που γνώριζαν τι συμβαίνει!

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικηγόροι της οικογένειας έχουν στα χέρια τους αποδείξεις και μαρτυρίες για αξιωματικό του ΚΕΤΧ στον οποίον καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες για όσα συνέβαιναν στον Κυριάκο που τελικά τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Εκείνη την εποχή στον Στρατό έγιναν δύο ΕΔΕ η πρώτη σε επίπεδο Τεχνικού Σώματος και η δεύτερη σε επίπεδο ΓΕΣ, όμως το πόρισμά τους ουδέποτε δόθηκε στην δημοσιότητα. Και προφανώς για να μην υπάρξει κάποια πειθαρχική ποινή… μάλλον οι ΕΔΕ έδωσαν… αρνητικό αποτέλεσμα όσον αφορά την ευθύνη ένστολων.

Είναι γνωστό άλλωστε πως η «αυτοκτονία» είναι κατι που «ενοχλεί» στο στράτευμα πόσο μάλλον όταν εκείνη την εποχή καολουθούσαν οι λεγόμενες κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και αναμένονταν… προαγωγές ή αποστρατείες!

 

Παρέμβαση έκανε και το Δίκτυο «Σπάρτακος» το οποίο σημείωνε: «Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των κρίσεων που πολύς κόσμος θεώρησε ότι θα επηρεαστούν από το γεγονός της Απώλειας ενός 23χρονου στρατιώτη, επιτρέποντας στο ΓΕΣ να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές; Βαθιές αλλαγές που θα ικανοποιούσαν την απαίτηση για Δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων αξιωματικών για την αμαρτωλή και βάρβαρη κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΤΧ Πάτρας εδώ και χρόνια. Το αποτέλεσμα των Κρίσεων ήταν ένα “κρύο ντους” για όλους αυτούς και μια Αποκάλυψη του τι πραγματικά συμβαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις με ευθύνη των δύο Υπουργών Άμυνας».

 

Όπως είναι σαφές το Δίκτυο συνδέει τις εν εξελίξει τότε ΕΔΕ με τις κρίσεις στον Στρατό. Πέρασαν 15 μήνες από τότε που ένα παλικάρι χάθηκε τόσο άδικα. Όμως φαίνεται πως ο Στρατός καταφέρνει και «κουκουλώνει» καλά τις υποθέσεις του. Όπως και τότε με το σκάνδαλο παιδεραστίας στον Αραξο, πριν αρκετά χρόνια. Και τότε… ο αξιωματικός φυλακίσθηκε αλλά στη Μονάδα… ούτε γάτα ούτε ζημιά! Ούτε καν ειπώθηκε πως ο συγκεκριμένος είχε ασελγήσει και σε παιδί άλλου αξιωματικού – συναδέλφου του.

 

Η ανακοίνωση των δικηγόρων

Την περασμένη Πέμπτη, με ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας του στρατιώτη Κυριάκου Ευαγγελάτου που αυτοκτόνησε τονίζουν ότι κατατέθηκε εμπεριστατωμένο υπόμνημα στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών, καθώς και ψυχιατρική έκθεση, που αναδεικνύει τα όσα πέρασε ο φαντάρος και οδήγησαν στην αυτοκτονία του.

Αναλυτικότερα, οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας, Κώστας Παπαδάκης και Μαριαλένα Παπαχρήστου τονίζουν: «Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς, καθώς και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη Κυριάκου Ευαγγελάτου που αυτοκτόνησε στην Κεφαλλονιά στις 20/2/2021, ενώ βρισκόταν σε άδεια.

Από την αξιολόγηση και μελέτη του υλικού της δικογραφίας που περιήλθε στα χέρια της οικογένειας, τόσο από τους νομικούς της συμβούλους, όσο και από την τεχνικό της σύμβουλο ψυχίατρο προέκυψε ότι η αυτοκτονία του Κυριάκου Ευαγγελάτου αποτέλεσε συμπεριφορά υπαγορευμένη από έντονη ψυχολογική διαταραχή που προκλήθηκε από ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες στις μονάδες που υπηρέτησε, τόσο στον Έβρο, όπου μάλιστα αναγκάστηκε να πάρει αναβολή και αφού είχε διαγνωστεί διαταραχή προσαρμογής με αγχώδες συναίσθημα, όσο και μετά την εκ νέου παρουσίαση του στην Θήβα και αργότερα στην Πάτρα».

Στη συνέχεια προσθέτουν: «Παρά τις ελλείψεις της ΕΔΕ και ιδίως την μη αναζήτηση μαρτύρων πέρα από τους διοικητές, αξιωματικούς και εν ενεργεία συστρατιώτες του στην τελευταία μονάδα, είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Ευαγγελάτος δέχθηκε κατ’ επανάληψη ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό κλονισμό, δεν έτυχε της απαιτούμενης προστασίας, θεραπευτικής φροντίδας και αντιψυχωτικής αγωγής και εν τέλει της επιβεβλημένης απαλλαγής από την στρατιωτική υπηρεσία, αφέθηκε αβοήθητος από όσους είχαν τη νομική ευθύνη για την φροντίδα της υγείας του και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρής ψυχωσικής διαταραχής, η οποία του τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Με εμπεριστατωμένο υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών, καθώς και τεχνική ψυχιατρική έκθεση, η οικογένεια του Κυριάκου Ευαγγελάτου αναδεικνύει τα παραπάνω και ζητά την διερεύνηση της υπόθεσης, την αναζήτηση μαρτύρων, εγγράφων και συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία θα συνεισφέρουν στην αναζήτηση της αλήθειας και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων.

Καμία συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για αυτήν την αυτοκτονία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Οι υποσχέσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων στις ερωτήσεις που έγιναν στην Βουλή και από τον Τύπο είναι η ώρα να γίνουν πράξη, η αλήθεια να διαλευκανθεί και οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες συνέπειες.

 

Ζητάμε από τους αγωνιζόμενους στρατιώτες, την κοινωνία και τους φορείς της να σταθούν στο πλευρό μας για μην περάσει στην ατιμωρησία και αυτή η «αυτοκτονία στρατιώτη»».