Bιταμίνη C: Πολύτιμη για την υγεία της οικογένειας

    Ημερομηνία:

    Η βιταμίνη C είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες και όχι άδικα, αφού προσφέρει πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, φαίνεται να περιορίζει τις φλεγμονές και να προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από τις συνέπειες των βαρέων μετάλλων.

    Μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα;

    Η συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης C και της ικανότητας αντιμετώπισης ασθενειών έγινε από τον βραβευμένο με Νόμπελ χημικό, Linus Pauling, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Vitamin C and the Common Cold, συνιστώντας τη χρήση μεγάλων δόσεων βιταμίνης C σε καθημερινή βάση για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ και επανεκδόθηκε το 1973 με την υπόσχεση να αποτρέψει την επιδημία της γρίπης των χοίρων. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές μελέτες, που έδειξαν ότι οι ισχυρισμοί του Pauling ήταν ανακριβείς.

    Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η βιταμίνη C δεν μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος, αλλά τα άτομα που λαμβάνουν βιταμίνη C μπορεί να έχουν ελαφρώς πιο σύντομο ή πιο ήπιο κρυολόγημα.

    Σε κάθε περίπτωση, η βιταμίνη C αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει μαγικές ιδιότητες που σας προστατεύουν πλήρως από το κρυολόγημα.

    Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C

    • Αβοκάντο
    • Ακτινίδια
    • Καρπούζι
    • Λεμόνι
    • Μήλο
    • Μούρα
    • Μπανάνα
    • Πεπόνι
    • Πορτοκάλια
    • Ροδάκινο
    • Σταφύλια
    • Φράουλες
    • Μωβ λάχανο
    • Αγκινάρες
    • Καλαμπόκι
    • Καρότο
    • Κόκκινη πιπεριά
    • Κουνουπίδι
    • Μπρόκολο
    • Σπανάκι
    • Σπαράγγι

    Προσοχή!

    Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και καταστρέφεται εύκολα όταν εκτίθεται για πολλή ώρα στο φως και τον αέρα. Όταν φτιάχνετε χυμό πορτοκάλι ή κόβετε ένα φρούτο, καταναλώστε το αμέσως και όχι μετά από ώρα. Προτιμήστε τα λαχανικά σας ωμά και όχι μαγειρεμένα, καθώς η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τέσσερα “σημάδια” ότι έχετε πέσει θύμα χειραγώγησης

    Από την οικογένεια έως τις ερωτικές σχέσεις και την...

    Γιατί οι γυναίκες έλκονται ερωτικά από τα… τέρατα;

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει θραύση η ερωτική λογοτεχνία, με όμορφες γυναίκες...

    Έμαθε ότι ο πατέρας της ήταν δωρητής σπέρματος και έχει 15 ετεροθαλή αδέλφια – «Δεν θέλει καμία επαφή μαζί μου»

    Η Σάρα Σμιθ μεγάλωσε ως μοναχοπαίδι αλλά πάντα επιθυμούσε...

    Η Βασίλισσα των Αιθέρων – Το αεροπλάνο που επέτρεψε στους «κοινούς θνητούς» να δουν τον κόσμο

    22 Ιανουαρίου 1970 Το Boeing 747 πραγματοποιεί την πρώτη του...