Brexit: τo πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο

    Ημερομηνία:

    Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας, με τους διαπραγματευτές να θεωρούν τη Δευτέρα «ύστατο χρονικό όριο» προκειμένου τα Κοινοβούλια να επικυρώσουν την εκκολαπτόμενη συμφωνία πριν από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. Η Γαλλία διέψευσε την αισιοδοξία που είχε εκφραστεί την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι ικανοποιητική, το Παρίσι διατηρεί το δικαίωμα του βέτο, όπως εξάλλου και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

    Φλίγκος
    ICECAP

    Στο τέλος της χρονιάς λήγει η μεταβατική περίοδος που ξεκίνησε μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα υψωθούν σημαντικά εμπόδια στο εμπόριο ανάμεσα στις δύο όχθες της Μάγχης, καθώς οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας θα διέπονται από το καθεστώς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Ο κίνδυνος να μην καταλήξουμε σε συμφωνία υπάρχει. Δεν πρέπει να το κρύβουμε, γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις, αλιείς, πολίτες, που πρέπει να γνωρίζουν και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. «Αυτό σημαίνει ότι στις 31 Δεκεμβρίου θα πάψει η ελεύθερη μετακίνηση και η ελεύθερη πρόσβασή μας στη βρετανική αγορά και αντιστρόφως». Ο Γάλλος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε κάτι τέτοιο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο».

    Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαρνιέ, και το επιτελείο του Βρετανού διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ συνεχίζουν στο υπόγειο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών τις εντατικές διαπραγματεύσεις, για το περιεχόμενο των οποίων ελάχιστα είναι γνωστά. Η έλλειψη πληροφόρησης φαίνεται ότι έχει ανησυχήσει ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που φοβούνται μήπως η Κομισιόν προχωρήσει σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις από αυτές που οι ίδιες είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν. Το κεντρικό σημείο διαφωνίας αφορά τον μηχανισμό που θα ελέγχει ότι η Βρετανία δεν θα εκμεταλλευθεί την έξοδό της από την Ε.Ε. για να προβεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι ευρωπαϊκών εταιρειών. Η πρόταση της Ε.Ε. συνίσταται στη δημιουργία αυστηρής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, που θα εκπληρώνει τον ρόλο αυτόν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η ιστορία της Αν με το… “στάσου μύγδαλα”

    Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1949 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας....

    Ενδοαντίληψη: Μαθαίνοντας να ακούμε το σώμα μας

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%84/

    Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε πίτσα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%b5%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b5-%cf%80%ce%af/

    Πως είναι να υπηρετείς στην Ελβετική Φρουρά του Πάπα

    Ήταν τέλη του 15ου αιώνα. Οι Ελβετοί μισθοφόροι είχαν...