Χριστόδουλος Αθανασάτος από τις ΗΠΑ: «Ηταν πραξικόπημα από ένοπλες ομάδες»

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    Για μία αναμενόμενη έκρηξη η οποία άρχισε να διαφαίνεται από την επόμενη μέρα των εκλογών κάνει λόγο στην «Πελοποννησο» ο πατρινός δημοσιογράφος Χριστόδουλος Αθανασάτος, ο οποίος εργάζεται πλέον στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης και έζησε αλλά και κατέγραψε τα γεγονότα.

     

    Μας περιγράφει το κλίμα που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες αλλά και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για την επόμενη μέρα.

     

    Τα κυριότερα σημεία της ανταπόκρισής του στην «Π» είναι τα εξής:
    > Η εισβολή μαινόμενου πλήθους στο Καπιτώλιο, η διακοπή μιας συνταγματικώς προβλεπόμενης διαδικασίας και η απειλή της σωματικής ακεραιότητας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, των γερουσιαστών, των βουλευτών και των συνεργατών τους είναι ένα πρωτοφανές περιστατικό για την χώρα, το οποίο παραπέμπει σε μια μικρογραφία πραξικοπήματος.

     

    Παρά το γεγονός ότι με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων οι άνθρωποι αυτοί απομακρύνθηκαν, επρόκειτο για ετερόκλητο όχλο που περιελάμβανε και ορισμένα επικίνδυνα στοιχεία, όπως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων με μιλιταριστική δομή ή ακόμη και οπλισμό, κάτι που σημαίνει πως υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για ακόμη πιο έντονες καταστάσεις.

     

    GYMALL
    Επί της ουσίας είδαμε την κορύφωση της εκτράχυνσης του κλίματος, που είχε ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας μέρα μετά τις εκλογές, λόγω της οργής και της δυσπιστίας των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ για την διαφάνεια του εκλογικού αποτελέσματος.

     

    Τα ΜΜΕ προτίμησαν να μην δώσουν βάση στις αντιδράσεις, όμως τόσο στο προσκήνιο όσο και το παρασκήνιο υπήρχαν ζυμώσεις για κινήσεις που θα υπερέβαιναν τη νομική προσφυγή. Εάν κάποιος παρακολουθούσε τα κοινωνικά δίκτυα θα αντιλαμβανόταν πως οι ψηφοφόροι του απερχόμενου Προέδρου θεωρούσαν θέμα χρόνου την ανατροπή, ενώ συζητούσαν απροκάλυπτα και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή επιβολής στρατιωτικού νόμου. Να προσθέσουμε σε αυτό πως, εκτός από τις δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ, ορισμένοι περιφερειακοί υποστηρικτές του, όπως ο συνωμοσιολόγος δικηγόρος Λιν Γουντ, εξέφραζαν ακόμη πιο ακραίες θέσεις και έβαζαν το δικό τους λιθαράκι στον αναβρασμό.

     

    Η Αμερική διχάστηκε μόνο την Τετάρτη; Σίγουρα όχι. Πριν από ενάμιση μήνα, ουσιαστικά κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο η μοναδική αγωγή που θα μπορούσε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα: Η μήνυση του Τέξας εναντίον Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Τζόρτζια για αντισυνταγματική τροποποίηση των εκλογικών νόμων για τις επιστολικές ψήφους. Σε αυτήν την υπόθεση, η καμπάνια του Τραμπ ενεπλάκη ως συνενάγουσα, ενώ παρεμβάσεις έκαναν σχεδόν όλες οι Αμερικανικές Πολιτείες – οι Ρεπουμπλικανικές υπέρ Τέξας και οι Δημοκρατικές υπέρ των κατηγορούμενων – αλλά και περισσότεροι από 100 ομοσπονδιακοί βουλευτές, που ζητούσαν η μήνυση να συζητηθεί. Εάν η υπόθεση του Τέξας δεν είχε κοπεί για τυπικούς λόγους και συζητείτο επί της ουσίας, είναι πολύ πιθανό η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να έβρισκε βάση στο γράμμα του νόμου και οι εκλογές να τινάζονταν στον αέρα. Αυτό που έμεινε όμως είναι ότι αντιπαρατέθηκαν οι μισές Πολιτείες με τις άλλες μισές και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές εναντίον Δημοκρατικών. Μετά δε την ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Τέξας έθεσαν θεμα ακόμη και ανεξαρτητοποίησης της Πολιτείας από τις ΗΠΑ, σε μια πρωτοφανή πρόταση.
    Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του απηύθυναν κάλεσμα για μια ευρεία κινητοποίηση που είχε στόχο να πιέσει για αυθαίρετες παρεμβάσεις σε μια διαδικασία η οποία, με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων στο Κογκρέσο, ήταν κατά βάση τυπική και δεν υπήρχε ρεαλιστικός δρόμος για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και το αποτέλεσμα το είδαμε όλοι.

     

    Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Ακόμη κι αν ο Τραμπ αποκλειστεί από την εκ νέου διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος, δεν νομίζω ότι ο τραμπισμός τελειώνει εδώ. Τουναντίον, είναι δεδομένο πως στο άμεσο μέλλον θα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο του κόμματος, προωθώντας δικούς του υποψηφίους για τα χρίσματα σε Κογκρέσο και Πολιτειακά Κοινοβούλια. Εάν η παραδοσιακή πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει αντανακλαστικά και τον ανακόψει, θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε ίδρυση ενός νέου, λαϊκίστικου, πολιτικού σχηματισμού. Είναι άλλωστε κάτι που οι φανατικοί υποστηρικτές του το συζητούν ανοικτά στα κοινωνικά δίκτυα εδώ και περίπου δυο μήνες, απογοητευμένοι από την στάση άλλων Ρεπουμπλικάνων.

     

    Η Αμερική μπαίνει σε ένα τούνελ πολλαπλού διχασμού από το οποίο δεν θα βγει τόσο εύκολα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δίδυμος σεισμός στην Δυτική Ελλάδα – Ισχυρή δόνηση με μεγάλη διάρκεια! Αισθητός σε 6 νομούς

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα. Η πρώτη εκτίμηση...

    Καιρός: Στους 25 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος, αφρικανική σκόνη ξανά από Κυριακή

    Διατηρούνται οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι και...

    Κατώτατος μισθός: Σήμερα η ανακοίνωση της νέας αύξησης – Θα φτάσει στα 830 ευρώ

    Αξιοσημείωτη αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα κυμανθεί περίπου στα 50 ευρώ μικτά...

    Ποια επιδόματα θα επιδοθούν σήμερα

    Λόγω της ειδικής τραπεζικής αργίας για το Πάσχα των Καθολικών,...