ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ο παππούς του συγγραφέα εκτελέστηκε στα Ψηλαλώνια από τους Ναζί – Η συγκλονιστική… τελευταία του επιθυμία

    Ημερομηνία:

    Ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης με ένα συγκινητικό του κείμενο τιμά τη μνήμη του παππού του Χρήστου Χωμενίδη, ο οποίος εκτελέστηκε στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα, τα χαράματα της 9ης Μαΐου 1944.

    «Ξέρεις, ξάδελφε, ποια ήταν η τελευταία επιθυμία του παππού σου;» ξεκινά το κείμενο που δημοσίευσε μέσω facebοok και τιτλοφορείται “Θανάτω θάνατον πατήσας”.

    Ολόκληρο το post

    «Ξέρεις, ξάδελφε, ποια ήταν η τελευταία επιθυμία του παππού σου;» «Να καπνίσει ένα τσιγάρο; Να γράψει ένα γράμμα; Να δει τον ήλιο να ανατέλλει;» πιθανολόγησα μάλλον απρόθυμα.

    «Για πόσο ακόμα» αναρωτιόμουν «θα σκαλίζουμε αυτόν τον θάνατο, ο οποίος συνέβη πολύ πριν γεννηθούμε; Μιλώντας και ξαναμιλώντας στα οικογενειακά τραπέζια ενώ οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη μήπως δεν αφήνουμε την ψυχή του να αναπαυθεί; Να σκορπίσει στο αεράκι; Οι πεθαμένοι θέλουν τη μνήμη τους. Μα έχουν ανάγκη κι από τη σιωπή τους…»

    «Η τελευταία επιθυμία του παππού σου, ξάδελφε, ήταν να βγάλει λόγο!»

    Τα χαράματα της 9ης Μαϊου 1944, οι ταγματασφαλίτες των Πατρών κατά διαταγήν των Γερμανών εξετέλεσαν δια απαγχονισμού στα Ψηλά Αλώνια ένδεκα Έλληνες κρατούμενους τους. Ανάμεσά τους και ο πατέρας τού πατέρα μου, ο οποίος είχε συλληφθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ενώ διέσχιζε με βάρκα τον Κορινθιακό για να αναλάβει χρέη Διοικητή της ΠΕΕΑ στην Πελοπόννησο και να διοργανώσει τις ελεύθερες εκλογές.

    «Τι εννοείς “να βγάλει λόγο”;» «Να μιλήσει – πώς το λένε;» «Μα σε ποιους;» «Στην αρχή απευθύνθηκε στους δήμιους και στους Γερμανούς που τους επιστατούσαν – ήξερε καλά γερμανικά. Τους προειδοποίησε ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες, πως θα ηττηθούν στον πόλεμο και θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Έπειτα μίλησε στον κόσμο…»

    «Ποιόν κόσμο; Αφού ήταν χαράματα και είχε απαγόρευση κυκλοφορίας!» «Στράφηκε στα κλειστά παράθυρα, στα σπίτια γύρω από την πλατεία. Αρκετοί Πατρινοί παρακολουθούσαν πίσω από τις γρίλλιες, ανάμεσα τους και μια κοπελλίτσα που μου διηγήθηκε -γριά πιά- τη σκηνή….»

    «Και τι τούς είπε;» «Ότι η κατοχή τελειώνει, η ελευθερία έρχεται. Εκείνη την ελευθερία -τους εξόρκισε- που θα’χει κερδηθεί με ανυπολόγιστο κόστος θα έχουν χρέος να τη διαφυλάξουν. Και να οικοδομήσουν πάνω της την πιο γνήσια δημοκρατία.»

    «Και τι έγινε μετά;» «Μετά τού πέρασαν τον βρόχο και τον κρέμασαν…»

    Είχα μείνει άναυδος. Προσπάθησα να μπω στη θέση του. Ένας άνθρωπος σαραντατριών χρονών που στόχο του δεν έχει να θυσιαστεί ηρωικά -δεν είναι καμικάζι ή σαμποτέρ- μα να αγωνιστεί πολιτικά για τις ιδέες του. Που δεν διαθέτει τη θρησκευτική αφοσίωση των κομμουνιστών στο κόμμα τους, είναι σοσιαλδημοκράτης και ως τέτοιος συμμετείχε στην ίδρυση του ΕΑΜ. Που δεν έχει τους συνομωτικούς κανόνες στο αίμα του, που έχει αρνηθεί την πρόταση των συντρόφων του να οργανώσουν την απόδραση του, εν μέρει για να μη τους θέσει σε κίνδυνο, εν μέρει επειδή δεν πίστευε ότι η ζωή του κινδύνευε, αφού οι Γερμανοί δεν συνήθιζαν να εκτελούν πολιτικά πρόσωπα. Ένας άνθρωπος χαρούμενος, ερωτευμένος, κομψός… Στην πείνα του 1941 είχε εκποιήσει αντί πινακίου φακής τα περισσότερα ρούχα του μα είχε κρατήσει το επίσημο μαύρο κοστούμι, το σμόκιν του, για να το φορέσει την ημέρα της Απελευθέρωσης. Κι αυτό θα γίνει τώρα το σάβανό του…

    Μέχρι την ύστατη στιγμή -γράφει ο Ντοστογιέφσκι- όταν σε πηγαίνουν για εκτέλεση, ελπίζεις ότι κάτι θα συμβεί και θα σωθείς. Για αυτό και οι περισσότεροι μελλοθάνατοι συμπεριφέρονται όχι σαν λυσσασμένοι λύκοι αλλά σαν πρόβατα επί σφαγήν – κοιτούν απεγνωσμένα γύρω τους προσδοκώντας το θαύμα. Ο παππούς μου είχε προφανώς απαλλαγεί από αυτή την ελπίδα. Και τι έκανε, με αδιανόητη -για μένα- ψυχραιμία και διαύγεια;

    Υπερέβη το σώμα του, το οποίο σε λίγο θα ταλαντευόταν νεκρό. Προχώρησε πέρα από την ατομική του ύπαρξη. Δεν βούλιαξε στην απόγνωση ούτε προσέφυγε σε κανενός είδους μεταφυσική. Ούτε διεκδίκησε κάποιο υποκατάστατο αθανασίας διεκτραγωδώντας την προσωπική θυσία του, εκφωνώντας προκαταβολικά τον επικήδειό του.

    Περιέγραψε τη ζωή που θα συνεχιζόταν με τον ίδιο απόντα. Παθιάστηκε για ένα μέλλον, το οποίο -το μόνο σίγουρο- δεν θα τον περιείχε…

    Το να μιλάς στους ζωντανούς ενώ έχεις ήδη σαλπάρει για την Αχερουσία έχει κανένα νόημα; Ίσως εκεί να έγκειται, τότε να αποδεικνύεται το αληθινό νόημα. Στο να αγαπάς τον κόσμο-κόσμημα. ΄Ανευ όρων. Χωρίς να θέτεις καν ως όρο τον εαυτό σου.

    «Ο θάνατός μας δεν μάς αφορά…» Ψευδέστατο. Μόνο πεθαίνοντας με τον δικό σου τρόπο, με το δικό σου ύφος, μπορείς να πατήσεις κάτω τον θάνατο. Να τον αφήσεις πίσω σου, όπως βγάζεις το καλό σου σακάκι, το διπλώνεις προσεκτικά και το δίνεις στον δήμιο προτού να ανέβεις στην κρεμάλα. Να αναπνέεις τη θαλασσινή αύρα και να γίνεσαι αύρα.

    Αυτά συνέβησαν μία αυγή, πριν από ογδονταένα ακριβώς χρόνια, ενώ τα χελιδόνια είχαν επιστρέψει στην Πάτρα κι έχτιζαν τις φωλιές τους, αδιαφορώντας για τους θριάμβους και για τις συμφορές των ανθρώπων.

    Φλίγκος
    ICECAP

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ – ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ: Λαογραφικό Μουσείο από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Ροϊτίκων

    Οι Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Ροϊτίκων οργανώνουν Λαογραφικό...

    Οι γιατροί που εφημερεύουν το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαΐου 2025

    ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Αλεξανδρόπουλος Δημήτριος Μαιζώνος 20-22, 26223, Πάτρα Τηλέφωνα: 2614008649. 6932295107 ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ: Αθανασοπούλου Μαρία Τηλέφωνα:...

    Ινδικά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων – Τουλάχιστον 10 εκρήξεις στο Κασμίρ

    Ινδικά μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον τριών αεροπορικών βάσεων...

    Τέμπη: Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τους τίτλους σπουδών όλων των πραγματογνωμόνων – Ζητήθηκαν από τον εφέτη ανακριτή (βίντεο)

    Της Γεωργίας Λαγού Βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που φέρνει στο...