flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους το… καλό σενάριο

Με το βλέμμα στραμμένο στους σταθεροποιημένους πλέον, έπειτα από πέντε εβδομάδες καραντίνας, “σκληρούς δείκτες” της επιδημίας κορωνοιού, δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, καθώς και στον αστάθμητο παράγοντα των Χριστουγέννων που μπορεί να πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις των πολιτών, και άρα νέα διασπορά του ιού, βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.395 νέα κρούσματα κορονοϊού, 583 διαςωληνωμένους στις ΜΕΘ και 102 νεκρούς. Τα θύματα του κορρωνοιού μέσα στον Δεκέμβριο ανέρχονται σε 1.066, ενώ συνολικά από την αρχή της επιδημίας 3.472.

Η σχετική ικανοποίηση, που καταγράφεται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων  και την κυβέρνηση καθώς έςτω και με αργό ρυθμό υποχωρεί ο αριθμός των κρουσμάτων ( ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ήταν 1.500 κρούσματα) εναλλάσσεται με την αγωνία για το πως θα αλληλεπιδράσουν στους Έλληνες η ψυχολογική κόπωση λόγω του lockdown και η προσμονή των εορταστικών αγορών και συναντήσεων.

Το ενδεχόμενο του τρίτου κύματος, αμέσως μετά τις γιορτές, ή μια επανάκαμψη του δεύτερου επιδημικού κύματος, προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδίως σε συνδυασμό με το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που θα διευκολύνει πολύ τις νέες μεταδόσεις αλλά και την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι.

Σε όλους τους τόνους πλέον, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την καινοφανή λειτουργία της αγοράς (τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές παραγγελίες και παραλαβή έξω από το κατάστημα) καθώς για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. “Είναι ανάγκη να καθορίσουμε τη «φούσκα» μας, τη μικρή σταθερή ομάδα συγγενών ή φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα. Το να γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, πιο κλειστά, πιο οικογενειακά, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι λιγότερο γιορτινά” είπε χαρακτηριστικά χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία.

Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους

Το… καλό σενάριο που παρουσίασε χθες για τις ΜΕΘ η ειδικός, επικαλούμενη μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα, προβλέπει μείωση των διαςωληνωμένων από 583 που ήταν χθες σε 300, μέχρι τα Χριστούγεννα. Η μείωση περίπου κατά 50% των διαςωληνωμένων θα αποτυπωθεί γύρω στις 25 Δεκεμβρίου εάν συνεχιστεί σταθερά η υποχώρηση των κρουσμάτων. “Αυτό βέβαια θα συμβεί, μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά με τον προηγούμενο μήνα αριθμό νέων κρουσμάτων και εφόσον δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Το κακό σενάριο, σύμφωνα με την ίδια, είναι να αυξηθούν οι διασωληνωμένοι μέσα στην Πρωτοχρονιά, κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα, απο τώρα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ιδίως όσα αφορούν την περιορισμένη επαναλειτουργία της αγοράς, από αύριο.

“Το ερώτημα όμως που απασχολεί όλους μας στην Επιτροπή, είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε τις εντατικές μονάδες μας γεμάτες με 600 διασωληνωμένους ασθενείς μέσα στην Πρωτοχρονιά. Γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για το τρίτο κύμα, αλλά για την επανάκαμψη του δεύτερου κύματος πριν καλά-καλά φύγει. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς” είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.