Τα υψηλά ρεκόρ του Bitcoin και του χρυσού που συντελούνται ταυτόχρονα απειλούν να στείλουν ανάμεικτα μηνύματα σε ό,τι αφορά την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο στις παγκόσμιες αγορές.
Το διπλό άλμα για το κρυπτονόμισμα και το πολύτιμο μέταλλο σηματοδοτούν τα πρώτα ταυτόχρονα ρεκόρ και για τα δύο assets από τότε που το Bitcoin εμφανίστηκε για πρώτη φορά πάνω από μια δεκαετία πριν, αναφέρει το Bloomberg.
Ωστόσο, συνήθως θεωρείται ότι τα δυο περιουσιακά στοιχεία επηρεάζονται από εντελώς διαφορετικούς παράγοντες: ο μεν χρυσός έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο αποθήκευσης αξίας εδώ και χιλιετίες, για το δε Bitcoin οποιοσδήποτε ρόλος του πέρα από την καθαρή κερδοσκοπία αμφισβητείται έντονα.
Το Bitcoin έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 50% φέτος, υποβοηθούμενο από τις εισροές σε πρόσφατα δημιουργημένα αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που κατέχουν απευθείας το ψηφιακό νόμισμα ETFs). Η άνοδος του χρυσού, ωστόσο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδηλώνει μια αμυντική τοποθέτηση των επενδυτών, λόγω ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους της γεωπολιτικής έντασης ή μια πιθανή υποχώρηση των παγκόσμιων μετοχών στον απόηχο μιας αλματώδους πορείας.
Ένας τρόπος για να τετραγωνίσουμε τον κύκλο είναι να εξετάσουμε τη συμπεριφορά των traders που κυνηγούν τη βραχυπρόθεσμη δυναμική σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Κρις Γουέστον, επικεφαλής έρευνας της Pepperstone Group Ltd.
Τόσο το Bitcoin όσο και ο χρυσός θεωρούνται ωφελημένα από τις προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Οι αγορές swaps δείχνουν 62% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 58% στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Bitcoin εκτινάχθηκε στην τιμή ρεκόρ των 69.191,95 δολ. χθες Τρίτη στις ΗΠΑ – κλιμακώνοντας την κορυφή στην οποία έφτασε το token τον Νοέμβριο του 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας – πριν υποχωρήσει για να διαπραγματευτεί γύρω στα 63.300 δολάρια το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σιγκαπούρη.
Οι ράβδοι χρυσού έφτασαν στο υψηλό των 2.141,79 δολαρίων ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Το πολύτιμο μέταλλο έχει αναρριχηθεί σχεδόν 5% κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.
«Η ιστορία της κρυπτογράφησης μπορεί να συνδεθεί με ό,τι συμβαίνει στις αγορές μετοχών και την ευρύτερη ανάληψη κινδύνου», δήλωσε ο Κάιλ Ρόντα, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Capital.Com Inc. «Βλέπουμε μια αναζωπύρωση στα νομίσματα που υποδηλώνει παράλογη, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά – η οποία συνάδει με αυτό που συμβαίνει σε ορισμένα τμήματα της αγοράς μετοχών».