Οι Άραβες, γνωστοί για τα κατά καιρούς αρχιτεκτονικά τους υπερθεάματα, δεν περιορίζονται μόνο σε τεχνητά νησιά και ιλιγγιώδεις ουρανοξύστες: Αυτή τη φορά, εξέπληξαν το κοινό τους με μία μικρή… Σαντορίνη στην έρημο.
Ένα σκηνικό σε άσπρο-μπλε, βίλες με θολωτά πορτοπαράθυρα, νερά παντού, ελιές και βουκαμβίλιες, ακόμη και ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα. Το μόνο κραυγαλέα διαφορετικό στην περίπτωση της οικιστικής αυτής απομίμησης είναι η ανυπαρξία υψομετρικής διαβάθμισης και η «επίπεδη» θέα του ορίζοντα.
Το Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat, εξ ολοκλήρου εμπνευσμένο από το ελληνικό νησί, άνοιξε τον Φεβρουάριο και βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας από το Άμπου Ντάμπι.
Διαθέτει 22 δωμάτια που φιλοξενούν το πολύ 44 άτομα. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών απαγορεύονται, ακόμα και εάν συνοδεύονται από τους γονείς τους.
Η διαμονή στο φθηνότερο δωμάτιό του κοστίζει περίπου 800 δολάρια τη βραδιά, δηλαδή διπλάσια από το μέσο δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο της Σαντορίνης σε περίοδο high season.
Οπότε, θα αναρωτιόταν κανείς, γιατί ο επισκέπτης να μην προτιμήσει τελικά την αυθεντική Σαντορίνη;
«Γιατί είναι exclusive» λέει ο Ρασίντ Μπάκας, γενικός διευθυντής του καταλύματος. «Σου προσφέρει οικειότητα, σου δίνει ιδιωτικότητα. Είναι ένα κρησφύγετο – κάτι το οποίο ίσως δεν προσφέρει η Σαντορίνη στην πραγματικότητα, επειδή ιδίως το καλοκαίρι, είναι συνωστισμένη, είναι παντού γεμάτη».
Το Anantara Santorini προσφέρει στους επισκέπτες του μια σειρά από εμπειρίες, λέει ο Μπάκας, όπως cigar lounge, κινηματογράφο, σπα και συνεδρίες γιόγκα δίπλα στην πισίνα ή την παραλία. Ωστόσο, ίσως ακόμη περισσότερο από την ψυχαγωγία, στόχος είναι η απόλαυση της γαλήνης του μέρους.
«Μερικές φορές, οι άνθρωποι θέλουν απλώς να μείνουν μόνοι τους, δεν θέλουν να κάνουν δραστηριότητες όλη την ώρα, και αυτή είναι η ισορροπία που προσφέρουμε», εξηγεί ο διευθυντής.
Στο Anantara Santorini υπάρχει ειδική ομάδα εργαζομένων που διασφαλίζει τη… λευκότητα του τοπίου.
«Έχουμε δύο ελαιοχρωματιστές στο χώρο και η καθημερινή τους δουλειά είναι να περιφέρονται και να κάνουν διορθώσεις», λέει ο Μπάκας.
Οι ελαιοχρωματιστές γυρίζουν από δωμάτιο σε δωμάτιο μεταξύ των check-outs και των check-in, φροντίζοντας να μην υπάρχει σε τοίχο γκρι, μπεζ ή κιτρινωπή απόχρωση, παρά να είναι όλα… σαντορινιά λευκά.