flamis.gr

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Στα Νοσοκομεία της Πάτρας ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το ΠΓΝΠ Νοσοκομείο Ρίου και το Γ.Ν. “Άγιος Ανδρέας”, όπου συναντήθηκε με τις Διοικήσεις, τους εκπροσώπους του ιατρικού προσωπικού και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Αντάλλαξαν απόψεις και εκτίμησαν τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την αναγκαιότητα συμβολής στην αντιμετώπισή τους.

 

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στα δύο νοσοκομεία, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

 

«Σχεδόν 40 χρόνια, από το 1983, συμπληρώνονται, από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι μιας ιστορίας, που μόνο οι λέξεις προσφορά και σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και αξία, μπορούν να χαρακτηρίσουν. Τίποτα όμως, δεν ήταν αυτονόητο σε αυτήν την πορεία. Όπως όλες οι μεγάλες τομές και αλλαγές, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίστηκε πολλές φορές με ισχυρές αντιδράσεις από συμφέροντα και κατεστημένα.

 

Ακόμη και πριν από την πανδημία, σας θυμίζω, αμφισβητείτο από κάποιους το ΕΣΥ και η απαξίωσή του φάνταζε κάτι που θα ερχόταν σύντομα. Ευτυχώς, ένα κακό, μια πανδημία, έδωσε την έμπρακτη απάντηση σε όσους είχαν άλλα σχέδια. Η απάντηση μάλιστα, ήταν συντριπτική, παρά τα όποια υπαρκτά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Σήμερα λοιπόν, βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω και πάλι με όλη μου τη δύναμη τις ευχαριστίες μας προς τους μαχητές της πρώτης γραμμής, σε μια μάχη με έναν αόρατο αλλά ισχυρό και αχαρτογράφητο εχθρό.

 

Το θέμα όμως τώρα είναι ότι, δεν τίθεται ερώτημα αν θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κρίσεις, όπως αυτή του κορονοϊού, αλλά το πότε. Άρα, η παρουσία μας σήμερα εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρέπει χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, να ετοιμαστούμε για το μέλλον. Οι μέχρι τώρα κινήσεις, ήταν κάτι, αλλά δεν απαντούν στις προκλήσεις των καιρών.

 

Απαιτείται επανασχεδιασμός και θωράκιση των πολιτικών υγείας σε νέες σύγχρονες βάσεις, με τη συμπερίληψη όλων των νέων δεδομένων, γνώσεων και μέσων, όπως και των σχεδίων για μια βιώσιμη ανάπτυξη, που απαιτούν συνέργειες του δημόσιου συστήματος υγείας με άλλους τομείς.

 

Ο εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, μπορούν να βλέπουν έναν συνοδοιπόρο σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Η πανδημία αναδεικνύει νέα δεδομένα στην παγκόσμια υγεία, στο θέμα της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια νέα οπτική στο όλο εγχείρημα.

 

Καμία πολιτική και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα χωρίς την κοινωνία και πολύ περισσότερο χωρίς τους καθημερινούς μαχητές, όπως το ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό των μονάδων υγείας. Θα συνεχίσουμε μαζί τους την προσπάθεια για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Η Παράταξή μας, που το δημιούργησε, ξέρει πώς να το κάνει και πάλι.»

 

 

Comments are closed.