O Άλμπερτ Μπουρλά αναγορεύτηκε σε επίτιμος καθηγητής του τμήματος Ιατρικής-Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών σε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης».
Στην εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, καθηγητή Άλμπερτ Μπουρλά παρών είναι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης.
Σύμφωνα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, με την αγόρευση του, το Ακαδημαϊκό ίδρυμα της Πάτρας τιμά όλους όσους βοήθησαν στην παραγωγή του εμβολίου, αλλά και έναν Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό.
Γεννημένος του 1961, ο Μπουρλά, απόγονος μιας παλαιάς εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος διδακτορικού στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από ΑΠΘ. Το 1993 άρχισε να εργάζεται στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής της Pfizer και ως τεχνικός διευθυντής για το τμήμα υγείας των ζώων της εταιρείας στην Ελλάδα.
Ανέλαβε διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στην εταιρεία, ενώ από το 2019 βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, ως Διευθύνων Σύμβουλος και τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε χρέη εκτελεστικού προέδρου. Τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκε ως «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης» της παγκόσμιας φαρμακευτικής διαδικασίας, από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
«Είμαι συγκινημένος, είμαι ενθουσιασμένος και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που λαμβάνω αυτή την τιμητική διάκριση στην Πάτρα, μια ιστορική, πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία η τέχνη, ο πολιτισμός και η καινοτομία πάντα ακμάζουν» τόνισε ο κ. Μπουρλά.
«Η Πάτρα είναι η γενέτειρα του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, είναι η πύλη για τη σύνδεση της χώρας μας με τον δυτικό κόσμο. Και είναι εδώ και καιρό κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας για την Ελλάδα. Το επιστημονικό Πάρκο Πατρών αποτελεί ένα θαυμαστό παράδειγμα καινοτομίας στη χώρα μας. Και φυσικά το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σύμβολο καινοτομίας και τεχνολογίας της ευρύτερης περιοχής είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ώς επιστήμονας αλλά και ως Έλληνας που ζει στο εξωτερικό -και πολλές φορές εμείς οι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό είμαστε δυο φορές Έλληνες, νιώθω ότι είναι πολύ σημαντική η αναγόρευσή μου σε διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο αυτό. Γιατί είναι ένα από τα πλέον εξέχοντα πανεπιστήμια στην Ελλάδα με σημαντικό επιστημονικό αποτύπωμα και ακαδημαϊκές διακρίσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σέβομαι απεριόριστα το πλούσιο ακαδημαϊκό σας έργο και τη διαχρονική συμβολή σας στην επιστήμη».
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία, ο κ. Μπουρλά επεσήμανε: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, συνέβαλε καθοριστικά στην πρόληψη και θεραπεία της covid 19 αλλά ταυτόχρονα, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, διατήρησε τον ηγετικό του ρόλο στην ακαδημαϊκή έρευνα παρέχοντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στους φοιτητές του. Επιφανείς επιστήμονες από αυτό το Πανεπιστήμιο όπως ο καθηγητής κ. Γώγος, ο καθηγητής κ. Μαραγκός και πολλοί άλλοι, συνέβαλαν σημαντικά στην εθνική προσπάθεια και στην οικοδόμηση εμπιστοδύνης προς την επιστήμη ακόμη και τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας.
Ο καθηγητής Μαραγκός, είχε γράψει πριν από ένα χρόνο, «ελπίζω ότι σύντομα με τη βοήθεια των εμβολίων και την τήρηση των μέτρων προστασίας θα κλείσουμε τον οδυνηρό κύκλο της πανδημίας. Μπορούμε να ελπίζουμε, χωρίς όμως να ξεχνάμε. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά τα λόγια. Γυρίσαμε σελίδα. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την απώλεια που βίωσαν τόσοι πολλοί συμπολίτες μας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι λειτούργησε καλά και τι όχι στη μεγαλύτερη κρίση υγείας της εποχής μας. Τα διδάγματα αυτά θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτού που προσδοκούμε να είναι η χρυσή εποχή της επιστημονικής ανακάλυψης με ένα πρωτοφανές κύμα καινοτομιών σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών»