Του Αχιλλέα Ροδίτη (εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ):
Η πρόσφατη αποκάλυψη της «Πολιτείας» για τα υπαίθρια κορωνοπάρτι που δεν είναι αυθόρμητα αλλά αποτέλεσαν συγκυρία για εύκολο και γρήγορο κέρδος για τους εμπνευστές -διοργανωτές τους, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για καταστηματάρχες Εστίασης οι οποίοι δεν δίστασαν όχι απλώς να επιβεβαιώσουν την εφημερίδα αλλά και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα ζητώντας επισήμως την κινητοποίηση και παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενυπόγραφη έγγραφη καταγγελία (συνοδεία και φωτογραφικού αποδεικτικού υλικού-ντοκουμέντο) που απέστειλε προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, με κοινοποίηση προς άπαντες τους τοπικούς φορείς, ο επιχειρηματίας Χρήστος Λαλιώτης, υπεύθυνος της εταιρείας «ΠΛΟΥΤΩΝ» που λειτουργεί και έχει εκ βάθρων αναμορφώσει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο τοπόσημο της πόλης, τον Φάρο Πατρών.
Φυσικά για αυτή την ενέργεια δεν αποτέλεσε αιτία μόνον η διενέργεια υπαίθριου κορωνοπάρτι πριν από λίγο καιρό στην περιοχή, (με αποτέλεσμα μάλιστα κάποιοι να νομίσουν λανθασμένα ότι η διοργάνωση ταυτιζόταν με την ομώνυμη επιχείρηση), αλλά όλα τα «κακώς κείμενα» που υπάρχουν στη γύρω περιοχή και αποτελούν αποδείξεις του ότι έχει αφεθεί σε μια ανελέητη και ανεξέλεγκτη υποβάθμιση, όταν ο επιχειρηματίας προσπαθεί με νύχια και με δόντια, και με επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, να διατηρήσει τον χώρο σε υψηλό επίπεδο για τους πατρινούς.
Με άλλα λόγια, ένας πατρινός επιχειρηματίας αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή του ταυτοχρόνως στις Εισαγγελικές Αρχές, στον Δήμο Πατρέων, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στους βουλευτές του νομού όλων των κομμάτων, ζητώντας να ασχοληθούν με την πλέον πολυσύχναστη έκταση αναψυχής της πόλης η οποία, αν σώζεται έστω και λίγο, το οφείλει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι σε κάτι άλλο.
Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Τα «συν» του επιχειρείν
Για τον λόγο αυτό στην επιστολή του ο κ. Λαλιώτης παραθέτει τα δύο άκρα αντίθετα. Πρώτα, την θετική πλευρά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του επιχειρείν. Και λέει:
«Από τη στιγμή εκείνη (2012, έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης) με ενδιαφέρον, μεράκι και μια αρκετά σημαντική οικονομική επένδυση, ο χώρος αποτελεί ένα από τα στολίδια της πόλης μας και κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις (τουρνουά σκάκι, θέατρο σκιών, αιμοδοσία, επιδείξεις χορού και πολεμικών τεχνών, φιλανθρωπικές δράσεις, αιμοδοσία» και πολλά άλλα, αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Προσθέτοντας και για τη λειτουργία της παιδικής χαράς που ο Δήμος Πατρέων έφτιαξε αλλά η επιχείρηση αναβάθμιση με τη σύμφωνη γνώμη του, συντηρώντας την και διευκρινίζοντας πρωτίστως ότι: «πέρα από το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ώστε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση μας καθότι απασχολεί και σημαντικό αριθμό εργαζομένων, θέλουμε να είμαστε και εμείς από αυτούς που φροντίζουν για την προβολή και ανάπτυξη της πόλης με τον τρόπο μας».
Η… ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
Της ασυδοσίας και της παραβατικότητας.
Κατόπιν, ο πατρινός επιχειρηματίας μιλά για τα όσα συμβαίνουν στον αντίποδα:
Μιλά για παραβατικότητα, γράφοντας προς τον Εισαγγελέα: «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση παραβατικότητας καθώς η περιοχή μας αποτελεί πλέον κέντρο συγκέντρωσης και διαμονής Ρομά και περιθωριακών».
Καταγγέλλει συγκεκριμένα, ότι οι Ρομά σπάζουν σωλήνες νερού για να κάνουν μπουγάδες. Παραβιάζουν σταθμούς ηλεκτροδότησης του Δήμου για να κάνουν χρήση του ρεύματος. Σπάζουν φανάρια για να είναι σκοτάδι «που τους εξυπηρετεί».
Επιπροσθέτως αναφέρει ότι «αποτέλεσμα του σκότους είναι η προ ημερών επίθεση με λοστούς από μετανάστες σε ανυποψίαστους περιπατητές συμπολίτες μας προκειμένου να τους πάρουν τα κινητά».
Μιλάει ακόμα και για πετροπόλεμο μεταξύ τους, «όποτε έχουν διαφορές ή είναι μεθυσμένοι». Κάνει λόγο ακόμα για κλοπές από μικρούς Ρομά σε πελάτες και παιχνίδια του καταστήματος.
Επίσης, καταγγέλλει το σπάσιμο τζαμιών αυτοκινήτων παρότι το πάρκινγκ φυλάσσεται και τέλος το ότι δεν διστάζουν να κάνουν ακόμα και την… ανάγκη τους σε δημόσιο χώρο και σε κοινή θέα!
Επιπλέον, αναφορικά με τα κορωνοπάρτι, ο επιχειρηματίας «δείχνει» τα άγνωστα άτομα-διοργανωτές που «παίρνουν ρεύμα από σταθμούς ηλεκτροδότησης του Δήμου και χρησιμοποιούν ηχεία πολλών decibel. Ενώ επιτίθενται στον φύλακα για να χρησιμοποιήσουν νερό και wc, καταλήγοντας να παρουσιάζει και φωτογραφικό υλικό από σπασίματα στην παιδική χαρά και στην περίφραξή της.
Το αίτημα του επιχειρηματία-ή μάλλον η ύστατη έκκλησή του προς κάθε αρμόδιο-είναι «να πάψει να υποβαθμίζεται η περιοχή και να παραμείνει όπως θέλουμε να το βλέπουμε εμείς και οι θρησκευτικοί τουρίστες που κατεβαίνουν από τον Ιερό Ναό του Πολιούχου μας προς την θάλασσα και αντικρίζουν αυτές τις αθλιότητες. Το κυριότερο όμως είναι να μην κινδυνεύουν».
Επίσης, ο κ. Λαλιώτης ζητά την επίσπευση υλοποίησης του σχεδίου του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Πατρέων για μετατροπή της πρώην ψαροταβέρνας «Ιχθυόσκαλα» σε εικαστικό εργαστήρι. Ζητά «συνεχή αστυνόμευση» καθώς αναφέρει ότι μόνο όταν κληθεί η Αστυνομία εμφανίζεται περιπολικό αλλά όταν απομακρύνεται επιστρέφουν οι παραβατικοί! Και τέλος, ζητά από την ΔΕΥΑΠ και την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, να μεριμνήσουν για σπασμένες σωλήνες αλλά και τον φωτισμό της περιοχής, αντίστοιχα.
Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ Τ’ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Άραγε όμως όλα αυτά, τα αυτονόητα, θα έπρεπε να αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης, πολύ περισσότερο να εξανάγκαζαν έναν επιχειρηματία να απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές; Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί και το κίνητρο της δημοσίευσης από την «Πολιτεία». Καθώς η παραλιακή ζώνη της πόλης, από το παλιό λιμάνι μέχρι και το νότιο πάρκο, και ιδίως στο τοπόσημο του Φάρου της πόλης, χρήζει μεγαλύτερης προσοχής και φροντίδας, που αδίκως δεν έχει παρασχεθεί ακόμα από τους τοπικούς άρχοντες.