Διαδίκτυο: Θύμα παρενόχλησης 1 στα 4 παιδιά – Δημοφιλές το sexting στην εφηβεία

    Ημερομηνία:

    Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της παρενόχλησης παιδιών μέσω των social media, καθώς ευρύτατη έρευνα σε μαθητές στη χώρα μας, απέδειξε ότι 1 στα 4 παιδιά έχει λάβει προσωπικές φωτογραφίες άλλων και έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση ενώ 1 στα 2 συνομιλεί με αγνώστους και κάνει φίλους μέσω διαδικτύου.

    Φλίγκος

    Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2021 το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε ένα δείγμα 5.000 μαθητών ηλικίας από 12-18 ετών, διαπιστώνεται επίσης ότι 1 στα 4 παιδιά έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο και 1 στα 10 έχει πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης.

    Διαδίκτυο: Θύμα παρενόχλησης 1 στα 4 παιδιά – Δημοφιλές το sexting στην εφηβεία

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι δε διστάζουν να μπλοκάρουν (block) κάποιον ή κάτι που τους έχει αναστατώσει στο διαδίκτυο δεν προχωράνε όμως τόσο εύκολα σε καταγγελία (report).

    Αναφέρεται ακόμη ότι η πρακτική της ανταλλαγής πολύ προσωπικών φωτογραφιών (sexting) μεταξύ των εφήβων εμφανίζεται ιδιαίτερα διαδεδομένη καθώς 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί προσωπικές φωτογραφίες κάποιου άλλου και το 6% παραδέχεται ότι έχει στείλει προσωπικές φωτογραφίες.

    Διαδίκτυο: Θύμα παρενόχλησης 1 στα 4 παιδιά – Δημοφιλές το sexting στην εφηβεία

    Αυτή η τάση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το πως διαμορφώνεται η διαδικτυακή τους φήμη από όσα ανεβάζουν στο διαδίκτυο, είναι ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο. Η διαδικτυακή φήμη δεν απασχολεί το 53% των παιδιών και επιπρόσθετα ένα 22% απαντά «δεν ξέρω».

    Διαδίκτυο: Θύμα παρενόχλησης 1 στα 4 παιδιά – Δημοφιλές το sexting στην εφηβεία

     

    ICECAP

    Μια άλλη τάση που φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η εμφάνιση του μισαλλόδοξου λόγου στο διαδίκτυο (ρητορική μίσους). Το 34% των παιδιών δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο.

    Tο 6% των παιδιών δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού με τα κορίτσια να υπερτερούν σε αριθμό από τα αγόρια και το 13% των παιδιών να δηλώνει ότι έχει γίνει μάρτυρας εκφοβισμού. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών που έχουν παρατηρήσει να εκφοβίζεται κάποιος φίλος/γνωστός τους (13%) δεν αδιαφόρησε, αλλά προσπάθησε να στηρίξει το θύμα ιδιωτικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι μόνο το 35% των παιδιών που έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκε σε κάποιον ενήλικα για βοήθεια.

    Διαδίκτυο: Θύμα παρενόχλησης 1 στα 4 παιδιά – Δημοφιλές το sexting στην εφηβεία

    Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά θεωρούν την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων και την επαφή με αγνώστους τους δυο μεγαλύτερους κινδύνους στο διαδίκτυο, την ίδια ώρα 1 στα 2 παιδιά συνομιλεί με αγνώστους και κάνει φίλους μέσω διαδικτύου.

    Την ίδια στιγμή 1 στα 4 παιδιά δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο διαδίκτυο κάποιος το προσέγγισε με κακόβουλο σκοπό. Από αυτά το 3% έπιασε κουβέντα μαζί του για να δει τις προθέσεις του.

    Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ότι αν κάτι συμβεί στο διαδίκτυο, το 62% των παιδιών θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του, το 21% από κάποιον φίλο, ένα 13% θα το αντιμετωπίσει χωρίς να ζητήσει βοήθεια και μόνο ένα 4% θα απευθυνθεί σε κάποιον εκπαιδευτικό.

    Διαδίκτυο: Θύμα παρενόχλησης 1 στα 4 παιδιά – Δημοφιλές το sexting στην εφηβεία

    Τέλος, θύμα διαδικτυακής απάτης έχει πέσει το 10% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ενώ 1 στα 2 παιδιά χρησιμοποιούν antivirus στις συσκευές τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Επιστρέφει ο φόβος της ύφεσης: Τι δείχνουν τα δεδομένα και τι (δεν) αποκαλύπτουν οι αγορές;

    Οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο των αγορών,...

    Αυτός (θα) είναι ο νέος προπονητής του Απόλλωνα

    Όπως όλα δείχνουν ο Γιάννης Ελευθεριάδης θα είναι ο...

    Αναστασόπουλος: Το λιμάνι της Πάτρας οδηγεί την ανάπτυξη της πόλης

    «Το λιμάνι της Πάτρας, σήμερα, βρίσκεται σε σημείο καμπής,...

    Η Άννα Μαρία Βέλλη εξήγησε γιατί δεν αποκαλύπτει το όνομα του πρώην συντρόφου της που την κακοποιούσε

    Η Άννα Μαρία Βέλλη εξήγησε για ποιον λόγο δεν αποκαλύπτει το...