Διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια: Αστυνομικός πυροβόλησε στη διάρκεια της εφόδου στο Columbia – Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    «Eκρηκτικές» διαστάσεις παίρνουν οι διαδηλώσεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Από τη Νέα Υόρκη έως και το Λος Αντζελες, οι Ηνωμένες Πολιτείες τα περασμένα 24ωρα βρέθηκαν αντιμέτωπες με σκηνές βίας και αναταραχής, βλέποντας την κλιμακούμενη ένταση στα πανεπιστήμια να κορυφώνεται. Εντάσεις, συλλήψεις, χημικά εναντίον φοιτητών, συμπλοκές μεταξύ φιλοϊσραηλινών και φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών, συνθέτουν το σκηνικό. Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους προχωρούν σε διακοπή των μαθημάτων και διαγραφές φοιτητών.

    Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ώρες, στο πλαίσιο των αστυνομικών επεμβάσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ένας αστυνομικός από το τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) πυροβόλησε κατά λάθος με το όπλο του σε αίθουσα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια την Τρίτη, ωστόσο κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε το CBS News, επικαλούμενο το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

    Για το ίδιο περιστατικό, η New York Post ανέφερε πως η σφαίρα από το όπλο του αστυνομικού κατέληξε σε τοίχο λίγα μέτρα μακριά, επικαλούμενη ανακοίνωση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Ο αστυνομικός, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε, πλησίαζε σε ένα οδόφραγμα στον πρώτο όροφο του κτιρίου Χαμιλτον όταν το όπλο του, το οποίο χρησιμοποιύσε σαν φακό, εκπυρσοκρότησε, ανέφερε η αστυνομία. Ο πυροβολισμός καταγράφηκε στην κάμερα σώματος του αστυνομικού, η οποία παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

    Το επεισόδιο δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέχρι την Πέμπτη, όταν ο τοπικός ειδησεογραφικός οργανισμός «The City» έκανε λόγο, σε σχετικό ρεπορτάζ, για πυροβολισμό στο Χάμιλτον στη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.

    Πως φτάσαμε όμως ως εδώ;

    Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν μετά το στήσιμο σκηνών στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστήμιου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη που οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 100 διαδηλωτών στις 18 Απριλίου. Από τότε οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στα πανεπιστήμια σχεδόν όλης της χώρας μεταξύ αυτών σε κορυφαία ιδρύματα όπως το Χαρβαρντ, το Γέιλ, το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον και το UCLA.

    Οι φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και να διακόψουν τα συμβόλαια που διατηρούν με εταιρείες όπλων που προμηθεύουν το Ισραήλ για να μπορεί να πολεμάει. Περίπου 100 κολέγια των ΗΠΑ έχουν αναφέρει δώρα ή συμβόλαια από το Ισραήλ συνολικού ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Παιδείας.

    Οι καθηγητές ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις συντονίζονται από άτομα που βρίσκονται εκτός της φοιτητικής κοινότητας. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, οι διοικήσεις αποφάσισαν να διακόψουν τα δια ζώσης μαθήματα. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να στήσουν ακόμη περισσότερες σκηνές εντός των Πανεπιστημίων.

    Όσον αφορά στο Κολούμπια οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντονιστικών επιτροπών και της Διεύθυνσης του πανεπιστημίου ναυάγησαν, με την πρύτανη να είχε δώσει διορία μέχρι το πρωί της Τετάρτης στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές απάντησαν ότι θα φύγουν μόνο δια της βίας.

    Από τότε, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις. Το πανεπιστήμιο Κολούμπια που «έσπασε» την κατάληψη με την επέμβαση της αστυνομίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από την αστυνομία να παρέμβει για να «αποκαταστήσει την ασφάλεια και την τάξη», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «ως απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών και όχι στον σκοπό που εκείνοι υποστηρίζουν». Η διοίκηση του Κολούμπια ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν για προστασία στον χώρο του πανεπιστημίου έως και τις 17 Μαΐου.

    Ακολούθησε έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια με σκοπό να διαλύσει τη συγκέντρωση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τα ξύλινα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές, έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε κατασκηνώσει έξω από την πανεπιστημιούπολη και προχωρήσαν σε συλλήψεις.

    Σύμφωνα με τους New York Times διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε περισσότερες από 30 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 21 πολιτείες, ενώ άλλα πανεπιστήμια έχουν βιώσει διαμαρτυρίες χωρίς συλλήψεις.

    Οι γονείς διαμαρτύρονται

    Οι εντάσεις που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες μέρες πλήττουν ακόμη περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τους γονείς των φοιτητών. Οι γονείς των φοιτητών ετοιμάζονται να ασκήσουν οικονομική πίεση στα πανεπιστήμια και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων για τα δίδακτρα όπου τα μαθήματα έχουν ακυρωθεί και επικοινωνούν με ακαδημαϊκούς συμβούλους για να ρωτήσουν πώς να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Παράλληλα, οι γονείς απειλούν ότι δεν θα κάνουν δωρεές στο μέλλον.

    O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις δηλώνοντας ότι «η καταστροφή της ιδιοκτησίας δεν συνιστά ειρηνική διαμαρτυρία, είναι παράνομη. Η εισβολή, ο βανδαλισμός, ο αποκλεισμός της πανεπιστημιούπολης και η ακύρωση μαθημάτων δεν συνιστούν ειρηνική διαμαρτυρία».

    «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σέβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες. Η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική — είναι λάθος. Και η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση στην Αμερική» ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Τα γεγονότα στην πανεπιστημιούπολη προκάλεσαν την ανησυχία των Αμερικανών νομοθετών που ψήφισαν τον Νόμο για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού, με τη Γερουσία να είναι η επόμενη που θα κληθεί να ψηφίσει.

    Ο Νόμος για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού καθοδηγεί το Υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσει τον ορισμό που έχει διατυπώσει και προωθεί η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος κατά την επιβολή ομοσπονδιακών νόμων κατά των διακρίσεων.

    Μια ομάδα 21 φιλοϊσραηλινών Δημοκρατικών, μάλιστα, έστειλαν επιστολή κατακεραυνώνοντας το Κολούμπια και κατηγορώντας τη διεύθυνση ότι απέτυχε να διαλύσει τον αντι-ισραηλινό καταυλισμό της πανεπιστημιούπολης. Οι νομοθέτες ισχυρίστηκαν ότι η παράλειψή τους συνιστά παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Εβραίων φοιτητών. Η επιστολή, με επικεφαλής τους εκπροσώπους Josh Gottheimer και Dan Goldman, περιγράφει τον καταυλισμό ως «το πρόσφορο έδαφος για αντισημιτικές επιθέσεις σε Εβραίους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους, της παρενόχλησης, του εκφοβισμού, ακόμη και των απειλών βίας”.

    Αμερικανικά κορυφαία μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν ήταν λίγοι οι Εβραίοι φοιτητές, οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους.

    Εκκένωση κατάληψης στη σχολή Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι – Καταυλισμοί διαδηλωτών και στον Καναδά

    Στην εκκένωση της κατάληψης της σχολής Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι προχώρησε σημέρα, Μεγάλη Παρασκευή, η γαλλική αστυνομία.

    Στην κατάληψη του κτιρίου είχαν προχωρήσει δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές με γαλλικά μέσα να μεταδίδουν ότι στον χώρο είχαν απομείνει περί τα 50 άτομα την ώρα της εκκένωσης από την αστυνομία.

    Φοιτητής που ήταν μέσα στη σχολή είπε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 50 από τους φοιτητές που είχαν προχωρήσει στην καθιστική διαμαρτυρία παρέμεναν στον χώρο τη στιγμή που μπήκαν στο κτίριο οι αστυνομικοί.

    Άλλοι μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι η αστυνομία απομάκρυνε κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί.

    Σημειωτέον ότι απόφοιτος του Sciences Po είναι ο νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, φυσικά μεταξύ πολλών άλλων διαπρεπών προσωπικοτήτων.

    Και στον Καναδά το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα στα εκαδευτικά ιδρύματα έχει ενταθεί, με καταυλισμούς να έχουν στηθεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, όπως αυτά στο Τορόντο, στη Βρετανική Κολούμπια και την Οτάβα. Μάλιστα, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκό ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυση του καταυλισμού στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ. «Θέλουμε να διαλυθεί ο καταυλισμός. Εμπιστευόμαστε την αστυνομία, αφήστε την να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε εκπρόσωπος του Λεγκό. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τορόντο τόνισε στο Reuters πως βρίσκεται «σε διάλογο με τους διαδηλωτές» και ότι ο καταυλισμός «δεν διαταράσσει – για την ώρα – τις κανονικές πανεπιστημιακές δραστηριότητες».

    Ιρανικά πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές που απελάθηκαν από ΗΠΑ και Ευρώπη

    Στο μεταξύ, δύο ιρανικά πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που απελάθηκαν επειδή συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις, μετέδωσε η ιρανική Press TV. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο του Σιράζ και αυτό του Shahid Beheshti στην Τεχεράνη.

    Την Παρασκευή, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Shahid Beheshti δήλωσε πως το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι πρόθυμο να δεχτεί φοιτητές που απελάθηκαν επειδή διαμαρτύρονταν κατά του Ισραήλ, παρέχοντάς τους πλήρεις υποτροφίες που καλύπτουν την εκπαίδευση, τη στέγαση και άλλα συναφή έξοδα. Το πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης ειδική υποστήριξη σε Παλαιστίνιους φοιτητές που πλήττονται από την ισραηλινή επιθετικότητα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σοκαριστικές μαρτυρίες για την απόπειρα δολοφονίας της 79χρονης από τον σύζυγό της – «Την βρήκαν μαχαιρωμένη στο πάτωμα»

    Ηλικιωμένος στη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να σκοτώσει τη σύζυγό του με κουζινομάχαιρο....

    Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό στον Απόλλωνα κόντρα στον Ιόνιο ΦΩΤΟ

    Παίζοντας σοβαρά στο β΄μέρος ο Απόλλων BSS επικράτησε 85-68...

    Φωτιές στο Λος Άντζελες: Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο πλευρό των πληγέντων – «Δεν ήρθαν εδώ για να διαφημιστούν, ήρθαν για να εργαστούν»

    Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επισκέφτηκαν τους πληγέντες από τις καταστροφικές...

    Μοντέλο βρήκε «τον έρωτα» σε… ένα χταπόδι – «Ήξερε ακριβώς τι έκανε»

    Ένας άνδρας από την Ιταλία, μοντέλο στο επάγγελμα, που απολάμβανε...
    Best Shop