Διακοινοβουλευτική συνάντηση με θέμα τη διεθνή δικαιοδοσία και την ανάγκη βελτίωσης της λογοδοσίας για σοβαρά διεθνή εγκλήματα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και την Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η βουλευτής κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Η κυρία Αυγερινοπούλου, κατά την τοποθέτησή της, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η ποινικοποίηση, η τιμωρία και οι δράσεις αποτροπής των εγκλημάτων πολέμου αποτελούν πλέον κεκτημένο του ευρωπαϊκού ποινικού νομικού πολιτισμού, αλλά και του παγκόσμιου, με κορωνίδα την ίδρυση και τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, υποστηρίζει τη λειτουργία του σημαντικού αυτού διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου για την ποινική δίωξη προσώπων, που κατηγορούνται για τα σοβαρότερα αδικήματα σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει και πρόσθετη ενίσχυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε ανθρώπινο δυναμικό, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εισαγγελική έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πιθανά περιβαλλοντικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, οι συνέπειες των οποίων, αν έχουν τελεστεί, δεν παραμένουν εντός του εθνικού χώρου της Ουκρανίας, αλλά επηρεάζουν και τις γείτονες χώρες, καθώς και την ελληνική επικράτεια.