Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 25ο Διεθνές Συνέδριο στην Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος (DSP 2025), το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2025 στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία.
Το συνέδριο αποτελεί το σημαντικότερο και μακροβιότερο διεθνές επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος, με αφετηρία το 1967 στο Λονδίνο και φέτος συμπλήρωσε 58 χρόνια συνεχούς παρουσίας.
Κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση του συνεδρίου είχε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΗΜ&ΤΥ) του Πανεπιστημίου Πατρών, με τον Καθηγητή Αθανάσιο Σκόδρα να εκτελεί καθήκοντα General Chair του συνεδρίου.
Το DSP 2025 πέτυχε υψηλότατο επίπεδο οργάνωσης και συμμετοχών, ενισχύοντας την ερευνητική και διεθνή εμβέλεια του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πατρών γενικότερα.
Η συνδιοργάνωση με το Imperial College London και η τεχνική υποστήριξη από την IEEE Signal Processing Society και την EURASIP διασφάλισαν τη διεθνή αναγνώριση και το επιστημονικό κύρος της διοργάνωσης.
Περίπου 100 συμμετέχοντες από κορυφαία ιδρύματα και φορείς της βιομηχανίας συμμετείχαν στο συνέδριο, παρουσιάζοντας πρωτοποριακή έρευνα σε θέματα όπως:
• Βιοϊατρική επεξεργασία σημάτων και ιατρική απεικόνιση, με εφαρμογές σε EEG, υπερήχους και αναγνώριση νευρολογικών προτύπων.
• Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης σε σήματα, εικόνες και ήχο, όπως transformers, generative models και foundation models.
• Ανάλυση εικόνας και βίντεο, με έμφαση στην αποκατάσταση εικόνας, την εποπτευόμενη συμπίεση και την ασφάλεια περιεχομένου.
• Έξυπνοι αισθητήρες και συστήματα IoT, με χρήση 5G τεχνολογιών, επεξεργασία δεδομένων από wearables και συστήματα AR/VR.
Ιδιαίτερα θετικά αποτιμήθηκε η ποιότητα των προσκεκλημένων ομιλιών, καθώς και η διοργάνωση στοχευμένων ειδικών συνεδριών που ενθάρρυναν τη διεπιστημονική συζήτηση και τη δημιουργία νέων ερευνητικών συνεργασιών. Πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι παρουσιάσεις αποτέλεσαν πολύτιμο υλικό για διδασκαλία, καθώς και πηγή έμπνευσης για νέα επιστημονικά έργα.
Το Τμήμα ΗΜ&ΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών, με ενεργή παρουσία τόσο στην επιστημονική επιτροπή όσο και σε παρουσιάσεις εργασιών, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τη θέση του ως κέντρο αριστείας στον τομέα της Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος.
Με το βλέμμα στραμμένο στο DSP 2027, το οποίο θα εορτάσει και τα 60 χρόνια από την έναρξη του θεσμού, η οργανωτική επιτροπή με την ενεργή συμμετοχή του Καθηγητή Αθανασίου Σκόδρα, σχεδιάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση του επιστημονικού αντικτύπου και της διεθνούς δικτύωσης της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.