Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων της έκτακτης παροχής των 250 ευρώ: Πέρα από τους συνταξιούχους και τα ΑμεΑ η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή αναδεικνύει και άλλες κατηγορίες πολιτών που τελικά θα λάβουν αυτή την εφάπαξ ενίσχυση πριν τις γιορτές.
Όμως, το σύστημα παράγει αρκετά παράδοξα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από την λίστα των δικαιούχων «κόβονται» συνταξιούχοι που έχουν το μισό εισόδημα από άλλους οι οποίοι θα πάρουν το 250αρι… διπλό!
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ίσως και λίγο πριν τις γιορτές, οπωσδήποτε όμως πριν το τέλος της χρονιάς θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα ΑμεΑ και συγκεκριμένες ακόμη κατηγορίες που προσδιορίζει σχετική τροπολογία.
Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. Τα ποσά στους δικαιούχους θα καταβληθούν αυτόματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Ποιοι θα είναι δικαιούχοι των 250 ευρώ
Ο αριθμός των δικαιούχων διευρύνθηκε, καθώς σύμφωνα με τους όρους και την διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος, εκείνοι που θα δουν στους λογαριασμούς τους το επίδομα των 250 ευρώ είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:
-οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
-προσυνταξιοδοτική παροχή,
-αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),
-επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).
Αναφορικά με τους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.
Το ίδιο αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα χορηγηθεί προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ
Ο κανόνας για να δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας συνταξιούχος την οικονομική ενίσχυση του κράτους την περίοδο των γιορτών «ακούγεται» απλός.
Δικαιούχοι, είναι:
Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο… φαίνονται: Και αυτό γιατί το κριτήριο για την χορήγηση των 250 ευρώ είναι το ατομικό εισόδημα των 7.200 ευρώ ετησίως που αντιστοιχεί σε σύνταξη 600 ευρώ τον μήνα.
Το οικογενειακό εισόδημα των 14.400 ευρώ λειτουργεί ως πρόσθετος «κόφτης» στις περιπτώσεις που η οικογένεια αριθμεί 2 συνταξιούχους.
Τα «παράδοξα» της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ
Οι κανόνες αυτοί όμως παράγουν και αρκετά παράδοξα. Ας δούμε τι συμβαίνει στην πράξη, με παραδείγματα.
Σύνθεση νοικοκυριού με έναν συνταξιούχο που λαμβάνει 601 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 7.212 ευρώ τον χρόνο και σύζυγο που απασχολείται με τα οικιακά. Άρα το οικογενειακό τους εισόδημα είναι τα μόλις 7.212 ευρώ του συζύγου συνταξιούχου. Και όμως δεν παίρνει επίδομα κανείς από τους δύο. Ο σύζυγος γιατί δεν πληροί το ατομικό κριτήριο και η σύζυγος γιατί δεν είναι συνταξιούχος.
Σύνθεση νοικοκυριού με δύο συνταξιούχους των 600 ευρώ.
Εδώ πληρούν και οι δύο τόσο το ατομικό κριτήριο των 7.200 ευρώ, όσο και το οικογενειακό των 14.400 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρουν και οι δύο την ενίσχυση, άρα η οικογένεια θα ενισχυθεί με 500 ευρώ. Βεβαίως εδώ το παράδοξο είναι –και σε σχέση με το προηγούμενο παράδειγμα- ότι ένα νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ θα λάβει 500 ευρώ ως ενίσχυση και ένα άλλο νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 7.212 ευρώ δεν θα πάρει τίποτε!
Σύνθεση νοικοκυριού ξανά δύο συνταξιούχοι. Ο ένας λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ, άρα πληροί το κριτήριο για να πάρει το βοήθημα των 250 ευρώ. Η σύζυγος λαμβάνει 601 ευρώ τον μήνα. Και οι δύο μαζί έχουν οικογενειακό εισόδημα 14.412 ευρώ, κάτι που ενεργοποιεί τον δεύτερο «κόφτη» του οικογενειακού εισοδήματος και «πετάει» εκτός ενίσχυσης και τους δύο.