Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα, από την Αιγιάλεια, για τη φετινή ν παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας. Παραγωγοί και Αγροτοσυνδικαλιστές κάνουν λόγο για μικρή σοδειά, πιθανώς και κάτω από 10.000 τόνους, όταν στο παρελθόν η περιοχή ξεπερνούσε τους 30.000 τ. και δεκαετίες πριν στις 80.000 τ. ακόμη και στους 100.000τ. Κοινή παραδοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, μιλώντας στον «Νεολόγο, είναι ότι, παρά την καλή ποιότητα, η έκταση και η δυναμική της καλλιέργειας έχουν υποχωρήσει και η εγκατάλειψη, η έλλειψη πολιτικής στήριξης και οι κλιματικές συνθήκες καθιστούν, πλέον, τo προϊόν είδος υπό εξαφάνιση! Ο τρύγος εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μετά τις 15 Αυγούστου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις
Η τιμή της σταφίδας αποτελεί το πιο σημαντικό «ανάχωμα» για την επιβίωση κι όλοι συμφωνούν πως το μέλλον της εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση στα 3 ευρώ το κιλό και πάνω. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει παραγωγή του ένα ιστορικού «μαύρου χρυσού», που κινδυνεύει να χαθεί, οριστικά. Παρά τη διεθνή ζήτηση – ιδιαίτερα από την Αγγλία – η σταφίδα της Αιγιάλειας κινδυνεύει, ενώ πέρυσι η Τουρκική – παρότι όχι ΠΟΠ – πωλούνταν ακριβότερα.
«Το μαγαζί είναι ξεσκέπαστο»
Ο Πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) Θανάσης Σωτηρόπουλος, ερωτηθείς από το «Ν», υπογράμμισε πως «η ποιότητα είναι πολύ καλή, αλλά η εικόνα μπορεί να ανατραπεί εύκολα λόγω καιρικών συνθηκών». Χαρακτηριστική η φράση του «το δικό μας μαγαζί είναι ξεσκέπαστο», θέλοντας να υπογραμμίσει τον φόβο για καύσωνες ή βροχές ενόψει του τρύγου. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, ο κ. Σωτηρόπουλος, θυμαται την απουσία στήριξης της Πολιτείας κατά την περίοδο της πανδημίας. «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν απέσυρε τα αποθέματα, όπως σωστά έκανε με άλλα προϊόντα. Αυτό οδήγησε σε πτώση τιμών και εγκατάλειψη», σημείωσε.
Τέλος, μίλησε για απαιτητική, ακριβή καλλιέργεια και για την έλλειψη εργατών γης, που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
«Η εικόνα είναι οριακή»
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, Γιάννης Μποδιώτης, αναγνωρίζει στο «Ν», ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα, αν και ενδέχεται να κινηθεί περί τους 12.000 τόνοι ή λίγο πιο κάτω. Και εξηγεί ότι οι χαμηλές τιμές της προηγούμενης πενταετίας αποθάρρυναν πολλούς τους παραγωγούς, που εγκατέλειψαν τα χωράφια τους.
«Η Ανοιξη ήταν ιδανική, όμως οι ασθένειες του Μαΐου και η έλλειψη νερού επηρέασαν τον τελικό όγκο. Άρα, φέτος, η εικόνα είναι οριακή» δήλωσε.
«Απαραίτητη η στήριξη»
Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε στο «Ν» ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Αγροτών Αιγιάλειας Κώστας Γιάχος, που εκτίμησε πως η παραγωγή δεν θα φτάσει ούτε τους 10.000 τόνους, λόγω εγκατάλειψης εκτάσεων από τους καλλιεργητές, παγετών και ασθενειών.
«Η τιμή δεν πρέπει να πέσει κάτω από τα 3 ευρώ/κιλό. Ζητάμε στήριξη από Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς. Με τις επιδοτήσεις καθυστερημένες και μειωμένες, μόνο στην τιμή μπορεί να ελπίζουμε» λέει.