flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Δήμος Ερυμάνθου: Τίθεται σε εφαρμογή κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Παρά το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα υλικά που «σαρώνει» όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ερυμάνθου, έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Δημάρχου, Θόδωρου Μπαρή να παραμείνουν σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη για το 2023, ενώ για πρώτη φορά στο Δήμο τίθεται σε εφαρμογή κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρής εισηγήθηκε μηδενική αύξηση στα τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαρισμού και φωτισμού για το 2023, καθώς και εκπτώσεις έως και 50% για πολύτεκνους, τρίτεκνους, άπορους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία.

«Η κοινωνία μας, πυλώνας της οποίας είναι και οι Δήμοι έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα και από την ακρίβεια. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους συνδημότες μας, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη σταθερά και για το 2023, ενώ για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στο Δήμο μας κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς η οικονομική διαχείριση που έχουμε κάνει ως τώρα μας επιτρέπει αφενός να μην πάμε σε αύξηση τελών κι αφετέρου, να απαλλάξουμε συνδημότες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από ένα επιπρόσθετο οικονομικό βάρος. Ο Δήμος μας θα διατηρήσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες, χωρίς να τους μετακυλήσουν τις δυσβάσταχτες ανατιμήσεις, ενώ θυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των ανταποδοτικών υπηρεσιών με την προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων, την απόκτηση νέου απορριμματοφόρου, την αντικατάσταση λαμπτήρων, κ.ά.», δήλωσε ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μπαρής.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Οι εκπτώσεις που θα ισχύσουν από το 2023 στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τους δημότες που θα ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο ανά κατηγορία είναι οι εξής:

-Μείωση 50% στους πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα έως 35.000,00€

-Μείωση 40% στους τρίτεκνους με παιδιά ηλικίας έως 18 ετών ή έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν και οικογενειακό εισόδημα έως 25.000,00€ και με προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 25.000,00 €

-Μείωση 50% σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με πλήρη τύφλωση και τύφλωση κάτω του 1/20

– Μείωση 50% σε άπορους

-Μείωση 50% σε μονογονειακές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 18.000,00€.

– Μείωση 50% σε Οικογένειες με ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (αφορά τον ενδιαφερόμενο/η και τα τέκνα τους) και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 25.000,00€.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα στοιχεία με τα οποία θα πιστοποιούνται οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου θα δίδονται από τους αντίστοιχους Συλλόγους των ανωτέρω κατηγοριών πολιτών, οι οποίοι και θα είναι υπεύθυνοι για τη σωστή χορήγησή τους.

Όσοι δεν είναι ενταγμένοι στους Συλλόγους, θα προσκομίζουν τα απαραίτητα στοιχεία-δικαιολογητικά με δική τους ευθύνη, στο όνομα του ενδιαφερομένου ή των συγγενών με τους οποίους διαμένει (γονείς, τέκνα, σύζυγος κ.λπ.).

Υπεύθυνη δήλωση των ενδιαφερομένων ή των οικείων τους, με την οποία θα δηλώνουν ότι σε περίπτωση λήξης της μίσθωσης ή αλλαγής κατοικίας ή επερχόμενης έλλειψης των προϋποθέσεων, δεσμεύονται να ενημερώσουν την

Υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην επαναφορά της αρχικής χρέωσης του ακινήτου.

Επί πλέον θα πρέπει ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος να εκδίδεται στο όνομα του
δικαιούχου.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά (στις περιπτώσεις όπου είναι δυνατό να υπάρχει μεταβολή της ιδιότητας) θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρχή του κάθε έτους επικαιροποιημένα, προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος της τήρησης της ιδιότητας με βάση την οποία υφίσταται η έκπτωση.