Διοικητές ΕΣΥ: Περιμένουν sms για την συνέντευξη – Τα SOS θέματα και το δύσκολο «άριστα»

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Μια ακόμη σελίδα γυρίζει από σήμερα στο πολυσυζητημένο σύστημα επιλογής διοικητών του ΕΣΥ που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, γνωστό και ως νόμος  Κεραμέως καθώς αφορά όλο τον δημόσιο τομέα, αλλά εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πεδίο της Υγείας.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Εκατό και πλέον υποψήφιοι για τις 21 θέσεις επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αναμένουν το sms που θα ορίζει την ημερομηνία και την ώρα για την συνέντευξή τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

    Η πενταμελής Επιτροπή Επιλογής Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) δρομολογεί το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους τέσσερις μήνες για την κάλυψη συνολικά 173 θέσεων διοικητών και υποδιοικητών στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τα δημόσια νοσοκομεία. Βάσει αυτής οι επικεφαλής των φορέων του Δημοσίου δεν διορίζονται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, αλλά καταλαμβάνουν τη θέση με αξιοκρατικό και διάφανο τρόπο.

    Είχαν προηγηθεί οι εξετάσεις, που πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ γραπτά και ηλεκτρονικά στο τέλος Μαρτίου, η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων, η υποβολή των ενστάσεων επ’ αυτών και η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων (σημειωτέον αναμένεται η ανάρτησή τους το αργότερο ως σήμερα).

    Το στάδιο της συνέντευξης 

    Πλέον οι 7 πρώτοι, δηλαδή εκείνοι με την υψηλότερη έως τώρα βαθμολογία, υποψήφιοι διοικητές και οι 14 πρώτοι υποψήφιοι υποδοικητές ανά ΥΠΕ θα κληθούν να αποδείξουν (και) προφορικά ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής τις ικανότητές τους στη διοίκηση μονάδων υγείας. Το «άριστα» της συνέντευξης είναι 800.

    Σημειωτέον, ότι από τους σημερινούς 7 Διοικητές ΥΠΕ, οι 5 βρίσκονται στη λίστα των επιτυχόντων για προσωπική συνέντευξη. Πρόκειται για τους Διοικητές της 2ης, 3ης, 4ης, 5ης και 7ης ΥΠΕ (αντίστοιχα, οι επικεφαλής κκ Χρήστος Ροϊλός, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, Δημήτρης Τσαλικάκης, Φώτης Σερέτης και Νεκτάριος Παπαβασιλείου).

    Το βαθμολογικό αποτέλεσμα της συνέντευξης θα αθροιστεί στην έως τώρα μοριοδότησή τους και θα καταλήξει το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου σε έναν νέο πίνακα με τους 3 επικρατέστερους ανά προκηρυσσόμενη θέση υποψήφιους διοικητές και έναν ακόμη με 6 υποψήφιους υποδοικητές που θα αποσταλεί στον υπουργό Υγείας.

    Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη της επιλογής του διοικητή ή υποδιοικητή στις ΥΠΕ, όπως προβλέπεται στον νόμο, αλλά και με τον ίδιο να διατυπώνει συχνά την κρισιμότητα αυτής της επιλογής, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρχει πολιτική ώσμωση ώστε να συνεργάζεται με τους διοικητές για την εφαρμογή της κυβερνητικής επιλογής.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τα μέλη της Επιτροπής (η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, κυρία Εύη Δραμαλιώτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτρης Κιρμικίρογλου, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη, καθώς και οι εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για να καθορίσουν το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας, που αφορά την συνέντευξη.

    Το στίγμα του υπουργείου Υγείας 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο θα γίνει σαφές το στίγμα του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα ανώτερα στελέχη που αναζητεί. Το γραπτό τεστ αφορούσε τον παραγωγικό και επαγωγικό συλλογισμό και τη διαχείριση εργασιακών σεναρίων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξετάσεων για ανάλογες θέσεις.

    Ωστόσο, η συνέντευξη αναμένεται να έχει προτυποιημένες ερωτήσεις τεχνοκρατικού και στοχευμένου στην Υγεία περιεχομένου, με διακριτό μάλιστα περιεχόμενο ανάλογα με την Υγειονομική Περιφέρεια. Κάθε ΥΠΕ δεν έχει μόνο διαφορετικό αριθμό μονάδων υγείας, αλλά και διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα, λένε στελέχη του υπουργείου Υγείας. Έτσι, οι υποψήφιοι θα περνούν το στάδιο της συνέντευξης ομαδοποιημένοι ανά ΥΠΕώστε να δέχονται το ίδιο σετ ερωτήσεων και να αξιολογούναι εν τέλει επί ίσοις όροις.

    Κάθε συνέντευξη θα διαρκεί από 20 έως 40 λεπτά. Βάσει των προκηρυσσόμενων θέσεων θα κληθούν για συνέντευξη 7 υποψήφιοι διοικητές και 14 υποδιοικητές ανά ΥΠΕ, δηλαδή 21 άτομα ανά Περιφέρεια. Ωστόσο, επειδή οι υποψήφιοι είχαν δικαίωμα επιλογής δύο θέσεων σε αρκετές περιπτώσεις οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία βρίσκονται σε δύο 7άδες. Για παράδειγμα στην 7άδα των διοικητών της 1ης ΥΠΕ και της 2ης ΥΠΕ στην Αττική είναι τέσσερις κοινοί υποψήφιοι.

    Με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι διοικητές και υποδιοικητές των ΥΠΕ είναι περίπου 120, γίνεται αντιληπτό ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 ώρες συνεντεύξεων. Το χρονοδιάγραμμα των συνεντεύξεων δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη. Κατά πληροφορίες τα μέλη της Επιτροπής εξετάζουν το ενδεχόμενο να ολοκληρώνουν τις συνεντεύξεις των υποψηφίων ανά ΥΠΕ σε περίπου 3 με 4 ημέρες δεδομένου ότι όλοι έχουν απαιτητικές κρατικές θέσεις και δεν ασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο.

    Τα οικονομικά των νοσοκομείων, η στελέχωσή τους, οι αναγκαίες πια μετακινήσεις προσωπικού, κυρίως ιατρικού, η διαχείριση της καθημερινότητας, είναι ζητήματα που ήδη απασχολούν την Αριστοτέλους, όπως δείχνουν οι εβδομαδιαίες συσκέψεις των νυν διοικητών με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και την κυρία Βιλδιρίδη. Αυτά θα αποτελέσουν και βασικούς άξονες της συνέντευξης με τους υποψήφιους που κατέγραψαν καλές επιδόσεις στα τεστ.

    Αμέσως μετά την τοποθέτησή τους οι 21 επιτυχόντες, 7 διοικητές ισάριθμων ΥΠΕ και 14 υποδιοικητές, θα σπεύσουν για την αντίστοιχη διαδικασία της επιλογής διοικητών για τα νοσοκομεία. Κάθε επικεφαλής ΥΠΕ θα συμμετέχει σε τριμελή επιτροπή με την Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ που θα επαναλάβει τη διαδικασία για τους 1.054 υποψηφίους για τις 152 θέσεις διοικητές των νοσοκομείων.

    Τα «κακά» γραπτά

    Η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν τον περασμένο Μάρτιο κατά ομάδες οι υποψήφιοι στις αίθουσες του ΟΤΕ Αcademy στο Μαρούσι αιφνιδίασε ακόμη και τους καλά προετοιμασμένους, που είτε είχαν μελετήσει τα δείγματα των γραπτών τεστ που είχε αναρτήσει το ΑΣΕΠ είτε είχαν παρακολουθήσει τα εντατικά μαθήματα που πρόσφεραν γνωστά φροντιστήρια της πρωτεύουσας. Δυσκόλεψε όμως και στελέχη με κατάρτιση και εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, και συνεπώς εξοικειωμένα με τεστ δεξιοτήτων, κριτικής σκέψης και ανάλυσης.

    Οι υποψήφιοι είχαν εξεταστεί σε τρεις ενότητες Παραγωγικού Συλλογισμού, Επαγωγικού Συλλογισμού και Ανάλυσης Σεναρίων. Ο διαγωνισμός ήταν ηλεκτρονικός, δυσκολεύοντας αρκετούς, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας εξεταζόμενους.

    Όλοι, ωστόσο, όπως παραδέχονταν μετά την ολοκλήρωσή του, πιέστηκαν πολύ για να ανταποκριθούν στα χρονικά όρια που είχαν τεθεί. Το «άριστα» ήταν 800, ενώ δεν υπήρχε ελάχιστη βάση για την επιτυχία στον διαγωνισμό. Η μέγιστη επίδοση ήταν 635,77 μονάδες και η ελάχιστη 85,33 μονάδες. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς έγραψαν γύρω στις 350 μονάδες.  

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Λουί Ρενό: Ο «Ναπολέων των αυτοκινήτων» που πέθανε στη φυλακή

    Τη Renault τη γνωρίζουμε σήμερα ως μια από τις...

    Κρατικές οφειλές: Σε ποιους και πόσα χρωστάει το ελληνικό δημόσιο

    Κατά 566 εκατ. ευρώ διογκώθηκαν οι οφειλές από νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία...

    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ακίνητα Airbnb

    Υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 17/1 στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού “Θέσπιση...

    Χρέη σε δήμους: Ρύθμιση-ανάσα με κούρεμα έως 95% σε προσαυξήσεις

    Παράθυρο ευκαιρίας ανοίγεται για χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς μέχρι το...
    Best Shop