Διπλή ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας – Τι συζητούν Αθήνα – Βρυξέλλες

    Ημερομηνία:

    Σε αναζήτηση νέας λύσης για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και ειδικότερα των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, η οποία εξακολουθεί να επελαύνει, βρίσκεται η κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, Αθήνα και θεσμοί έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δόσεων με τις οποίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κληθούν να αποπληρώσουν από το 2022 τα κορονοχρέη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται και στόχος είναι οι αποφάσεις να οριστικοποιηθούν τον προσεχή Μάιο ή τον Ιούνιο κατά τη μετάβαση της χώρας στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και ενόψει της έναρξης σχεδιασμού του Προϋπολογισμού του 2022. Με τα σημερινά δεδομένα, η βάση των 48 δόσεων θα παραμείνει. Από εκεί και πέρα, σχεδιάζεται να υπάρξει μια κλιμάκωση των δόσεων, από 72 έως και 100, ανάλογα με το ύψος του χρέους που έχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συσσωρευμένες υποχρεώσεις του, όπως τυχόν δάνεια που εξυπηρετεί.

    «Κούρεμα»

    Την ίδια ώρα, η αγορά πιέζει για «κούρεμα» οφειλών και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, θεσμικοί φορείς προτείνουν να υπάρξει «κούρεμα» ενός μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αντί της παράτασης των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, όπως ισχύει σήμερα. Στο οικονομικό επιτελείο απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο υπουργός Οικονομικών, Xρήστος Σταϊκούρας, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι «δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι το ενδεχόμενο διαγραφής οφειλών για χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «ούτε τα χρήματα έχουμε, ούτε από πλευράς δικαιοσύνης θα ήταν σωστό. Είναι μεγάλο το πλήγμα για να ακολουθήσουμε παλιές τακτικές. Είναι διαφορετικό η ενίσχυση από τη διαγραφή». Οικονομολόγοι, πάντως, επισημαίνουν ότι απόφαση για διαγραφή του χρέους της πανδημίας θα μπορούσε να ληφθεί μόνο σε κεντρικό επίπεδο, δείχνοντας προς την πλευρά της Κομισιόν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Tο κόλπο της τοστιέρας: Χθεσινό κρέας σαν φρεσκομαγειρεμένο σε 4 λεπτά

    Το χθεσινό ψητό κρέας μοιάζει λες και βγήκε μόλις από τον...

    Ο Ισαάκ Νεύτωνας προέβλεψε τη χρονιά του τέλους του κόσμου σε μια ανατριχιαστική προφητεία του 1704

    Ο διάσημος επιστήμονας Σερ Ισαάκ Νεύτωνας προέβλεψε κάποτε ότι...

    Γιατί η Παταγονία είναι το ταξίδι μιας ζωής

    Την έχουν αποκαλέσει «το τέλος του κόσμου». Αλλά οι...

    Γιατί οι γυναίκες έλκονται ερωτικά από τα… τέρατα;

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει θραύση η ερωτική λογοτεχνία, με όμορφες γυναίκες...