Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια και μπορεί να εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο δασικές πυρκαγιές και να στέλνει σε πραγματικό χρόνο φωτογραφίες στην πυροσβεστική και το Κέντρο Επιχειρήσεων ανέπτυξε η φοιτητική ομάδα A.S.A.T. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το αερόχημα «Phoenix» ολοκληρώθηκε σε διάστημα τεσσάρων ετών και το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του δοκιμαστικές πτήσεις.
«Πρόκειται για ένα UAV που η αποστολή του είναι η αναγνώριση δασικών πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο, καθώς πραγματοποιεί εξάωρη πτήση με φωτοβολταϊκά και ανιχνεύει τις πυρκαγιές χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή αυτό που κάνει είναι να πετάει πάνω από την περιοχή, να τραβάει φωτογραφίες και με έναν υπολογιστή που βρίσκεται μέσα στο αερόχημα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αναγνωρίζει μέσω τεχνητής νοημοσύνης και στέλνει φωτογραφίες από όπου υπάρχει φωτιά και αντίστοιχα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο υπεύθυνος τμήματος Aeronautics της A.S.A.T., Αγησίλαος Χατζέτογλου και πρόσθεσε:
«Μόλις τελειώσαμε την κατασκευή του και θα παρουσιαστεί σε αυτή τη ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αερόχημα, με 4,5 μέτρα άνοιγμα φτερών και βάρος 14 κιλών. Είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από την ομάδα μας στο Αριστοτέλειο. Συνεργαστήκαμε με χορηγούς και οι περισσότερες εργασίες έγιναν στο εργαστήριό μας στο ΑΠΘ από μέλη της Ομάδας μας».