Δύο σε ένα από το Χάρβαρντ: Μάσκα που είναι και τεστ για Covid

    Ημερομηνία:

    Μάσκα σε δύο και για την προστασία από την Covid-19 αλλά και για τη διάγνωση του κορωνοϊού.

    Πράγματι, επιστήμονες από το MIT και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχεδίασαν μία πρωτοποριακή μάσκα προσώπου που μπορεί να διαγνώσει εάν ο χρήστης έχει τον ιό μόλις σε περίπου 90 λεπτά. Και αυτό, καθώς η μάσκα έχει ενσωματωμένους μικροσκοπικούς αισθητήρες οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και σε άλλες μάσκες προσώπου και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν ώστε να ανιχνεύσουν και άλλους ιούς.

    Οι αισθητήρες βασίζονται σε λυοφιλοποιημένο κυψελοειδή μηχανισμό τον οποίο ανέπτυξε ερευνητική ομάδα για να τον χρησιμοποιήσει για τη διάγνωση μέσω του χαρτιού, και άλλων ιών, όπως ο Εμπολα και ο Ζίκα.

    Σε μια μάλιστα νέα μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αισθητήρες αυτοί θα μπορούσαν να ενσωματωθούν όχι μόνο σε μάσκες προσώπου αλλά και σε ρούχα, όπως ιατρικές ποδιές, προσφέροντας δυνητικά έναν νέο τρόπο παρακολούθησης της έκθεσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε μια ποικιλία παθογόνων ή άλλων απειλών.

    Οι αισθητήρες της μάσκας προσώπου έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν από τον χρήστη όταν είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το τεστ και τα αποτελέσματα εμφανίζονται μόνο στο εσωτερικό της μάσκας, προστατεύοντας το ιδιωτικό απόρρητο του χρήστη.

    Φορετοί αισθητήρες

    Οι νέοι φορητοί αισθητήρες και η διαγνωστική μάσκα προσώπου βασίζονται στην τεχνολογία που ξεκίνησε να αναπτύσσει ο Tζέιμς Κόλινς, καθηγητής Ιατρικής Μηχανικής και Επιστημών στο Ινστιτούτο IMES του ΜΙΤ πριν από αρκετά χρόνια. Το 2014, έδειξε ότι οι πρωτεΐνες και τα νουκλεϊκά οξέα που χρειάζονται για τη δημιουργία συνθετικών δικτύων γονιδίων που αντιδρούν σε συγκεκριμένα μόρια-στόχους θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο χαρτί και χρησιμοποίησε αυτήν την προσέγγιση για να δημιουργήσει διαγνωστικά χαρτιού για τους ιούς Έμπολα και Ζίκα. Σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια το 2017, ο Κόλινς ανέπτυξε ένα άλλο σύστημα αισθητήρων χωρίς κύτταρα, γνωστό ως SHERLOCK, το οποίο βασίζεται σε ένζυμα CRISPR και επιτρέπει την εξαιρετικά ευαίσθητη ανίχνευση νουκλεϊκών οξέων.

    Αυτά τα συστατικά κυκλώματος χωρίς κυψέλη ξηραίνονται με κατάψυξη και παραμένουν σταθερά για πολλούς μήνες, έως ότου ενυδατωθούν εκ νέου. Όταν ενεργοποιούνται με νερό, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το μόριο στόχο τους, το οποίο μπορεί να είναι οποιαδήποτε αλληλουχία RNA ή DNA, καθώς και με άλλους τύπους μορίων, και παράγουν ένα σήμα, όπως αλλαγή χρώματος.

    Τελευταίως, ο Κόλις και οι συνάδελφοί του άρχισαν να εργάζονται για την ενσωμάτωση αυτών των αισθητήρων στα υφάσματα, με στόχο τη δημιουργία εργαστηρίου για επαγγελματίες υγείας ή άλλους με πιθανή έκθεση σε παθογόνα.

     

     

    moneyreview.gr με πληροφορίες από World Economic Forum

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Ετσι θα γιορτάσει τον Πολιούχο της Αγιο Ανδρέα – Αναλυτικά το πρόγραμμα

    Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις παραμονή του Αγίου Ανδρέα, οι...

    Νεκρός 18χρονος – Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του

    Τραγωδία σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε χωμάτινη αγροτική οδό...

    Ένοχοι οι 11 από τους 17 κατηγορούμενους για τους βιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό

    Την ενοχή 11 εκ των 17 συνολικά κατηγορουμένων στη δεύτερη...
    Best Shop