Δυτική Αχαΐα: «Μπροστά» με μελέτη άρδευσης από Πηνειό

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    H αξιοποίηση του φράγματος Πηνειού, στην Ηλεία, για την άρδευση χιλιάδων ανεκμετάλλευτων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων γης της Δυτικής Αχαΐας, μπαίνει ξανά σε τροχιά υλοποίησης, μετά από επαφές που υπήρχαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα – σε επίπεδο υπουργείου Υποδομών – από τον βουλευτή Αχαΐας ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη, τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά.

    Η αναμόχλευση του θέματος, το οποίο παραμένει σε μόνιμη εκκρεμότητα για πολλές δεκαετίες, θα ξεκινήσει για πρώτη φορά με ουσιαστικό τρόπο. Αυτός είναι η εκπόνηση Υδρολογικής Μελέτης, που θα διαρκέσει περί 1,5 χρόνο και θα δείξει εμπεριστατωμένα πόσος είναι ο διαθέσιμος όγκος υδάτινων πόρων στον Πηνειό και το πιο σημαντικό, αν αυτοί δεν φτάνουν να αρδεύσουν και τους δύο νομούς, τότε να γίνει η επίσημη καταγραφή της αναγκαιότητας μεταφοράς νερού από τον ποταμό Ερύμανθο.

    «Τα στοιχεία της μελέτης θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την λήξη της τοπικής διαμάχης μεταξύ Αχαΐας – Ηλείας, αφού ο χώρος είναι ενιαίος και προκαθορισμένες οι εκατέρωθεν προτεραιότητες» δηλώνει στην «Π» ο κ. Κατσανιώτης.

    Παράλληλα με την Υδρολογική Μελέτη, θα αναζητηθούν χρήματα για την απαραίτητη συντήρηση της Διώρυγας του Πηνειού, αφού οι απώλειες από την έλλειψη τέτοιας φαίνεται να είναι μεγάλες.

    GYMALL

    Ο κ. Μυλωνάς, προσδοκά σε υπόγειες σωληνώσεις προς την πλευρά της Δυτικής Αχαΐας, που θα «ποτίσουν» εκτάσεις οι οποίες «διψούν και ξεραίνονται» από το 1978. «Ούτε μια σταγόνα χαμένη» λέει στην «Π».

    Δεν αφήνει αναπάντητο και το ερώτημα για την «αιώνια» κόντρα Αχαιών και Ηλείων ως προς τη διάθεση και χρήση των νερών του Πηνειού. «Με την υδρολογική μελέτη, μπορούμε να φύγουμε μπροστά και να οδηγηθεί σε μία πολιτική λύση και η Κυβέρνηση. Είναι αστεία και λυπηρή αυτή η κόντρα, 50 χρόνια τώρα. Είναι ένα ψευδοπρόβλημα» τονίζει.

    Μετά την ανακοίνωση για υδροδότησης των περιοχών Λάππα, Μετοχίου, Απιδεώνα και Βουπρασίου Λαρισοού μέσω σύνδεσης με αγωγό στα Σαγέικα που θα ‘χει νερό (σε 2,5 χρόνια) από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, χθες ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπ. Μυλωνάς ανακοίνωσε πως οι κοινές του προσπάθειες με τον βουλευτή Αχαΐας ΝΔ Ανδ. Κατσανιώτη, τον περιφερειάρχη Νεκ. Φαρμάκη και βέβαια την αποδοχή του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή, θα οδηγήσουν και στην τροφοδότηση της Λακκόπετρας. Το έργο για Μόβρη και Λαρισσό, με 16 εκατ. ευρώ, έχει χρονοδιάγραμμα 24 μηνών.

    Πελοπόννησος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Απεργία στα ΜΜΕ την 1η Μαΐου – 24 ώρες χωρίς ενημέρωση

    Σε 24ωρη απεργία από τις 05:00 το πρωί της...

    Σαρώνει η Τέιλορ Σουίφτ στο Spotify – Ξεπέρασε 1 δισ. ακροάσεις σε μια εβδομάδα

    Νέο ρεκόρ με πάνω ένα δισεκατομμύριο αναπαραγωγές στο Spotify κατέρριψε το...

    Ακτοπλοΐα: Στο 80% η επιβατική κίνηση για το Πάσχα 2024

    Ζεσταίνουν τις μηχανές τους τα πλοία της ακτοπλοΐας ενόψει του Πάσχα. Τη Μεγάλη...

    Ιατρικό Αθηνών: Συμφωνία με τη Lamda Development για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο Ελληνικό

    Την υπογραφή Μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με τη θυγατρική της Lamda...