Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Θανάσης Πουλίδας σήκωσε αμέσως το γάντι που πέταξαν αρχικά ο πρόεδρος του Πείρου Δημήτρης Μπαρμπούνης και στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Νικολάου, Φίλιππος Λιάκος, για το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού της Κάτω Αχαΐας.
Και δίνει απαντήσεις σ’ όλους και για όλα.
Η έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για παραλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού άναψε φωτιές, η αντιπολίτευση λογικό ήταν να σπεύσει να τις κρατήσει αναμμένες, ήρθε και μια «αμφιλεγόμενη» τοποθέτηση του δημάρχου Σπύρου Μυλωνά που δημιούργησε απορίες και το γλυκό έδεσε!
Η σκυτάλη περνάει στον καθ’ ύλη υπεύθυνο, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ, ο οποίος αναλύει, επεξηγεί, επισημαίνει, διευκρινίζει.
Και το αντικείμενο το γνωρίζει καλά ο κ. Πουλίδας.
-Τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσλειτουργίας στον βιολογικό της Κ. Αχαΐας, και κατ’ επέκταση την κακή έκθεση.
«Οταν μιλάμε για έναν βιολογικό καθαρισμό με τόσο παλαιό αποχετευτικό δίκτυο και από τον οποίο βιολογικό περνάνε και όμβρια ύδατα, λογικό είναι να υπάρχουν παρατηρήσεις. Μπορεί στα όμβρια να περάσει μια ποσότητα μεγάλη και να μην υπάρξει πρόβλημα και την επόμενη φορά να περάσει μια μικρή ποσότητα και να προκαλέσει πρόβλημα. Πόσες φορές εμείς αναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε τα αντλιοστάσια επειδή ρίχνουν μέσα λάδια και ό,τι απαγορευτικό υπάρχει; Μπουκάλα, στουπιά, σκουπίδια… Ολα αυτά καταλήγουν στο βιολογικό και μπλοκάρουν τη λειτουργία του. Στις εργατικές κατοικίες στην Κ. Αχαΐα είναι μόνιμο το πρόβλημα…
Ξέρουμε ποιοι δημιουργούν τις περισσότερες φορές το θέμα, ανάλογα με το τι βρίσκουμε… Αλλά λέω ευθέως ότι είναι και θέμα κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν είναι μόνο θέμα Υπηρεσίας. Δεν μπορείς στο νεροχύτη του σπιτιού σου να ρίχνει τα πάντα. Ρίχνεις μόνο ό,τι επιτρέπεται».
-Πώς ήταν ο βιολογικός στην προ Μυλωνά εποχή.
«Τι παραλάβαμε, όμως; Έναν βιολογικό που δεν λειτουργούσε. Με ένα σωρό άσχημες εκθέσεις και όχι με μία μόνο. Το ζητούμενο πάντα είναι τι είχες, τι έχεις και τι κάνεις. Και η αλήθεια που δεν αμφισβητείται είναι ότι βρήκαμε ένα βιολογικό διαλυμένο, χωρίς καν κόμπακτ. Η μονάδα που κάνει την επεξεργασία του λύματος δεν λειτουργούσε. Γεμάτη λύματα… Τα έχω πει στο δημοτικό συμβούλιο επανειλημμένως, όλοι το γνωρίζουν. Για να βελτιωθεί ο βιολογικός και να φτάσει σε απολύτως σωστή λειτουργία, χρειάζονται παρεμβάσεις. Και για να γίνουν παρεμβάσεις, χρειάζονται λεφτά. Ξεχνούν όσοι μιλάνε τώρα ποια είναι τα οικονομικά της ΔΕΥΑ. Τι βρήκαμε, τι παραλάβαμε; Μήπως δεν ξέρουν;».
-Ποια εξήγηση γίνει η ΔΕΥΑΔ για την συγκεκριμένη έκθεση με τη χαμηλή βαθμολογία.
«Μέχρι τώρα, έχουμε κάνει παρεμβάσεις στο βιολογικό τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Καταρχάς, επισκευή της μονάδας κόμπακτ. Τα δύο βασικό κομμάτια λειτουργίας τα ενεργοποιήσαμε. Γι’ αυτό και οι προηγούμενες εκθέσεις ήταν καλές. Η συγκεκριμένη, η πρόσφατη, ήταν κακή προφανώς λόγω υπερφόρτωσης που παρουσιάστηκε τις αργίες του Πάσχα και επιβαρύνθηκε η κατάσταση. Τα όμβρια που πέφτουν μέσα δημιουργούν πρόβλημα. Κανονικά στον βιολογικό δεν θα έπρεπε να περνάει δίκτυο ομβρίων, αλλά μόνο λυμάτων. Επειδή, όμως, στην Κάτω Αχαΐα ο νέος με τον παλιό αγωγό ενώνονται και ο αγωγός λυμάτων απορροφά αυτόν των ομβρίων, μοιραία συμβαίνει κι αυτό. Οι παρατηρήσεις που λάβαμε είναι οι περισσότερες δευτερεύουσας σημασίας. Σε οποιοδήποτε βιολογικό στην Ελλάδα να πάει ένα κλιμάκιο, θα κάνει παρατηρήσεις. Αλλά ξαναλέω: παίζει ρόλο τι παραλάβαμε και πώς είναι τώρα η κατάσταση. Και σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε, η βελτίωση είναι πολύ μεγάλη».
-Πώς απαντάει η Δημοτική Επιχείρηση στις κατηγορίες του κ. Λιάκου
«Ναι, η τοποθέτηση του κ. Λιάκου ήταν απολύτως υπερβολική. Γιατί γνωρίζει ο κ. Λιάκος, απλώς επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Θα παρομοίαζα τον βιολογικό μας με έναν βαριά άρρωστο ασθενή. Δεν θα γίνει σε μια-δυο μέρες καλά, αλλά σταδιακά. Αυτό συμβαίνει κι εδώ. Χρειάζεται χρόνος. Ελειπε χλώριο, π.χ.; Ξεκίνησε να μπαίνει. Αλλά επαναλαμβάνω, όλα αυτά χρειάζονται χρήματα. Είναι εύκολο να κριτικάρεις. Εχεις, όμως, πορευτεί με έναν συνδυασμό που κατέστρεψε τον βιολογικό κι έρχεσαι τώρα να ζητήσεις και τα ρέστα; Δικαιούσαι να κάνεις κριτική, αλλά όχι να στρέφεις τα βέλη μονόπλευρα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε τον βιολογικό στην τύχη του, αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει. Οι βασικές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τον βιολογικό έχουν ήδη ξεκινήσει από πέρυσι. Και συνεχώς κάνουμε βήματα προόδου. Θα μετατρέψουμε τον βιολογικό σε επισκέψιμο χώρο, δεσμεύομαι γι’ αυτό, και θα το δείτε στο άμεσο μέλλον».
-Γιατί ο Σπύρος Μυλωνάς πήρε στις πλάτες του την ευθύνη και τι ερμηνεία δίνεται στη δήλωσή του.
«Ο δήμαρχος ξέρετε γιατί τα είπε αυτά και κάποιοι τα παρερμήνευσαν; Γιατί είναι τελειομανής. Είναι το χαρακτηριστικό του. Θέλει όλα να λειτουργούν στην εντέλεια, και καλά κάνει. Τον τιμά αυτό. Γι’ αυτό είπε ό,τι είπε. Ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι αφού έχουμε μια κακή μέτρηση, αναλαμβάνει την ευθύνη. Δεν είναι πολιτικό το θέμα όμως…
Εμείς δεν κάνουμε το άσπρο μαύρο. Ο βιολογικός λειτουργεί πολύ καλύτερα πλέον. Αλλά όχι όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν προβλήματα στις μετρήσεις. Σε ένα χρόνο δεν μπορούν να γίνουν όλα. Ειδικά σε μια επιχείρηση που βαρύνεται με χρέη 4,5 εκατομμυρίων ευρώ…».
-Αιχμές και απορίες προς τον κ. Μπαρμπούνη.
«Ας μην είμαστε υπερβολικοί… Στον Αλισσό και στα Καμίνια νομίζω πως υπερβάλλουν όταν μιλάνε για μαύρες κοιτίδες, έχουν ταυτίσει κάθε ρύπανση με τον βιολογικό. Είναι λάθος. Μια μόλυνση μπορεί να προέλθει απ’ οτιδήποτε. Αυτό που μπορώ να σας πω, και μπορείτε να το διασταυρώσετε, είναι ότι από Αλισσό μέχρι Νιφορέικα κατά γενική ομολογία πέρυσι ξενοδόχων, παραθεριστών και όλων, οι θάλασσες ήταν πιο καθαρές από ποτέ. Αυτό δεν δείχνει κάτι;
Και ο πρόεδρος του Πείρου, ο κ. Μπαρμπούνης, ας αναζητήσει και αλλού εστίες μόλυνσης και να στρέψει κι αλλού τα βέλη του. Εχει υποβάλει, άραγε, αλλού ερωτήματα για το πώς δημιουργείται η μόλυνση; Υπάρχει η μέτρηση του Ιανουαρίου για τον βιολογικό που ήταν πεντακάθαρη. Ορθά έκανε παρατηρήσεις σε εμάς, λοιπόν, ο κ. Μπαρμπούνης. Καλοδεχούμενες. Αλλά πού αλλού κινήθηκε; Πού αλλού αναζήτησε ευθύνες; Μου είπε πως έστειλε έγγραφο στο Λιμενικό το καλοκαίρι του 2020. Και από τότε και μετά; Γιατί δεν έψαξε; Μου είπε πως θα μου το έστελνε εκείνο το έγγραφο κι ακόμα την περιμένω… Τον Γενάρη η έκθεση για τον βιολογικό ήταν κρυστάλλινη. Τι συνέβη μετά; Μήπως υπάρχουν άλλες πηγές μόλυνσης; ‘Η μήπως ο κ. Μπαρμπούνης πέταξε τη μπάλα κι όπου πάει; ».
-Πώς αποδεικνύει η δημοτική αρχή την ευαισθησία της στη δημόσια υγεία των δημοτών.
«Την ευαισθησία μας για τη δημόσια υγεία τη δείξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Τοποθετήσαμε συστήματα μηχανισμού χλωρίωσης στις δεξαμενές όλων των κοινοτήτων που εδρεύει η ΔΕΥΑ. Αυτό δεν φανερώνει στις προθέσεις μας;
Ενα ακόμα μέτρο είναι ο καθαρισμός των δεξαμενών ύδρευσης, που μέχρι το 2019 γινόταν σπάνια έως ποτέ. Τώρα γίνεται μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον, πριν το καλοκαίρι. Αυτά δείχνουν τι επιδιώκουμε στο κομμάτι της δημόσιας υγείας. Δεν τα λέω για να ευλογήσω τα γένια μας. Είναι αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν, να γίνουν γνωστές».
Πελοπόννησος