ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
Στην Δυτική Αχαϊα, τη Μανωλάδα, την Βάρδα, οι ελιές μαζεύτηκαν. Αλλά με κόπο, Και κυρίως… οικογενειακά! “Επιστρατεύτηκαν” ιδιοκτήτες, παιδιά, ανίψια ή και φίλοι για να κάνουν την συγκομιδή. Την ώρα που οι περισσότεροι νέοι στην Πάτρα βρίσκονταν στα καφέ και ξεκουράζονταν μετά την δουλειά στην “σεζόν” τα εργατικά χέρια έλειπαν. 80 ευρώ μεροκάματο ζητούσαν για το μάζεμα των ελιών κάτι το οποίο έμοιαζε “απαγορευτικό” για τους ελαιοπαραγωγούς. Εψαχναν μα βρουν εργάτες με μεροκάματο 50 ή 60 ευρώ… αλλά δεν έβρισκαν! Ο νέος νόμος για τους μετανάστες ήρθε σαν “λύτρωση” για τους περισσότερους αγρότες στην Δυτική Αχαϊα. Φαίνεται όμως ότι οι ανάγκες για εργασία δεν περιορίζονται μόνο στον πρωτογενή τομέα, με αιχμή τη συγκομιδή προϊόντων, όπως είναι οι ελιές, τα μήλα, οι φράουλες κ.λπ., όπου η παραγωγή δεν είναι μηχανοποιημένη! Στις επιχειρήσεις του τουρισμού και στην εστίαση, στις βιομηχανίες και στις βιοτεχνίες, στις κατασκευές, στα τεχνικά επαγγέλματα, στα σούπερ μάρκετ, στις πωλήσεις, στις υπηρεσίες, αλλά και στις άκρως εξειδικευμένες θέσεις της πληροφορικής, του προγραμματισμού και ούτω καθ’ εξής, υπάρχει ανάγκη. Στον χώρο της εστίασης οι ανάγκες φάνηκαν και στην Πάτρα το καλοκαίρι που πέρασε. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είχαν φύγει στα νησιά για “σεζόν” και οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων στην Αχαϊα… έψαχναν … σαν ψύλλους στα άχυρα να βρουν εργαζόμενους.
Ο χειμώνας μπήκε και από τον Μάρτιο ξεκινούν… οι φράουλες. Τον Ιανουάριο οι πατάτες Δυτικής Αχαϊας. Οι νέοι όμως δύσκολα θα πάνε να εργαστούν στα χωράφια. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το 2021 υπάρχει διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα των μακροχρόνια ανέργων να λαμβάνουν επιδότηση της τάξης των 50 ευρώ την ημέρα συν τον μισθό που θα τους δίνει ο εργοδότης που θα τους προσλάβει για να κάνουν αγροτικές εργασίες, χωρίς να χάσουν την κάρτα του μακροχρόνιου ανέργου και μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει χρήση της διάταξης αυτής ούτε ένας άνεργος. Αλλά και πάλι… εργατικό προσωπικό δεν βρίσκεται.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Περίπου 400.000 αιτήματα για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας από ξένους δέχθηκε επισήμως το υπουργείο Εργασίας, με τις μεγαλύτερες ανάγκες να προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα και να ακολουθούν ο τουρισμός και τα καταλύματα, οι κατασκευές, αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Αφορούσαν δε ανειδίκευτους εργάτες γης και οικοδομής, έως σφαγείς και εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ανιματέρ, αλλά και εργάτες αεροδρομίων.
Τελικά, εγκρίθηκε η εισαγωγή 148.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες, συν 20.000 θέσεις που καλύπτονται με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, για τις κενές θέσεις εργασίας, ήτοι σχεδόν το 40% των αιτημάτων, που ανέρχονταν σε 379.165. Το 65% των αιτημάτων (246.000) έρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Και είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι περισσότερες κενές θέσεις (168.000) είναι για εποχικούς εργαζομένους (για παράδειγμα, συγκομιδή φράουλας), εντοπίζονται και 70.000 κενά σε θέσεις εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή πιο σταθερής δουλειάς στον πρωτογενή τομέα.