Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και μονάδες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης. Αυτές είναι οι μόνες επενδύσεις που σχεδιάζονται για υλοποίηση αυτή τη στιγμή σε όλη την επικράτεια, μέσα από το ειδικό καθεστώς ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, δημοσιοποιήθηκαν προχθές τα επενδυτικά σχέδια με τα ποσά ενισχύσεων που υπάγονται στο καθεστώς «Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 για το έτος 2019 (1ος κύκλος) και κατανεμήθηκαν στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων.
Το υπουργείο ανακοίνωσε τον οριστικό πίνακα κατάταξης των 153 επενδυτικών σχεδίων που υπήχθησαν στον αναπτυξιακό νόμο και όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, το 90% των προτάσεων αφορούν κατ΄αποκλειστικότητα αυτές τις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων, ενώ ακολουθούν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παραγωγικών μονάδων και μόλις μια από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.
Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στο ύψος των 285.194.788 ευρώ και δεν απαιτείται ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.
Στην Δυτική Ελλάδα εντάχθηκαν επτά επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων, τα πέντε αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες και τα δύο σε καθετοποιημένες μονάδες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης.
>Ειδικότερα, στην Αχαΐα εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας FOTEL HELLAS, η οποία σχεδιάζει στην Αιγιάλεια την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων σε υφιστάμενο κτίριο, με επιδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ.
>Επίσης, κατασκευή μονάδας στη Δυτική Αχαΐα σχεδιάζει και η ΙΚΕ Παύλος Μαρούδας, στην οποία εγκρίθηκε ενίσχυση συνολικού ύψους 2.153.177 ευρώ.
>Στην Αιτωλοακαρνανία, εγκρίθηκαν τα επενδυτικά σχέδια της BELLA CAΕSAR ΑΕ. για την ίδρυση νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 112 κλινών με επιδότηση 2.485.585 ευρώ και δύο ξεχωριστά επενδυτικά σχέδια της ολλανδικών συμφερόντων RND INVESTMENTS GREECE για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στο Βάκρο Βόνιτσας με συνολική επιχορήγηση άνω των 4.800.000 ευρώ.
>Στην Αιτωλοακαρνανία σχεδιάζεται και μια καθετοποιημένη μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης. Πρόκειται για την εταιρεία HMCC HELLENIC MEDICAL CANNABIS COLLECTIVE, που θα ιδρύσει μονάδα στο Αγρίνιο για να παράγει φαρμακευτικά προϊόντα με πρώτη ύλη την φαρμακευτική κάνναβη, με επιδότηση 2.193.597.
>Η δεύτερη επένδυση σε φαρμακευτική κάνναβη, θα υλοποιηθεί στην Ηλεία, στον δήμο Πηνείου, όπου η εταιρεία CANNILIA ΕΠΕ θα δημιουργήσει νέα μονάδα φαρμακευτικής κάνναβη, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 2.472.122 ευρώ.
Επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, η πατρινής «καταγωγής» εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Advent Technologies, μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης. Η πρωτοπόρος εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς, ιδρύθηκε το 2006 στην Πάτρα από τον διακεκριμένο επιστήμονα Δρ. Βασίλη Γρηγορίου και από το 2012 μετέφερε την έδρα της στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, διατηρώντας ωστόσο γραφεία και ερευνητικό κέντρο στο Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας.
Η εταιρεία απέκτησε πριν από λίγο καιρό νέα κεντρικά γραφεία στη Βοστώνη, στο John Hancock Tower, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από αρκετά πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης, ενώ δρομολογεί ανακοινώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα για δύο νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ. Και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα νέα επενδυτικά της πλάνα. Ο επικεφαλής της Advent Technologies Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, έκανε γνωστό ότι η εταιρεία, ήδη προσλαμβάνει προσωπικό στην Πάτρα και μελετά τη δημιουργία δεύτερης παραγωγικής μονάδας στην Αττική ή στη Β. Ελλάδα, απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και του οικοσυστήματος στην Ελλάδα και τι δυνατότητες υπάρχουν εδώ, για παραγωγή και ανάπτυξη.